Εβδομηκοστή έκτη επέτειος της Μάχης της Κρήτης και οι μνήμες από τη μάχη που συγκαταλέγεται από τους ιστορικούς στα σημαντικότερα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, «ζωντάνεψαν» στο Ρέθυμνο, το οποίο σημαιοστολισμένο τίμησε τους ήρωες, άμαχους πολίτες που πολέμησαν τους Γερμανούς κατακτητές.

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις και ομιλίες στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ τελετή μνήμης έγινε στο Μνημείο Ελλήνων και Συμμάχων στα Μισίρια και επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των 110 Μαρτύρων, με ονομαστική αναφορά τιμής στους εκτελεσθέντες ήρωες.
Στο Ρέθυμνο πέραν των συμμαχικών δυνάμεων, κυρίως Αυστραλών με διοικητή τον Ίαν Κάμπελ, που ως βασική αποστολή είχαν την προστασία του αεροδρομίου, πολέμησαν περί τους οκτακόσιους χωροφύλακες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μαρτυρίες και οι ιστορικές καταγραφές κάνουν λόγο για αποτελεσματική και ουσιαστική συμβολή στον αγώνα των Κρητικών, που έφταναν για να υπερασπιστούν τον τόπο τους χωρίς όπλα, ακόμη και από τα χωριά της ενδοχώρας.

Αποτέλεσμα των μαχών που δόθηκαν σε όλο το παραλιακό μέτωπο του νομού και στα μεσο-ορεινά χωριά ήταν από τους 1.500 Γερμανούς αλεξιπτωτιστές να μείνει μόνο μία δύναμη 500 στρατιωτών, οι οποίοι και υποχώρησαν στην περιοχή του Γεροποτάμου. Οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν και αιχμαλωτίστηκαν.

Εξάλλου, στο χωριό Αστέρι της πρώην κοινότητας Χαμαλευρίου τον Ιούνιο του 1941 έγινε μία από τις πρώτες εκτελέσεις άμαχων πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης