Εκδηλώσεις στο Σύνταγμα για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων - Πορεία στην τουρκική πρεσβεία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017, 18:07
Εκδηλώσεις στο Σύνταγμα για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων - Πορεία στην τουρκική πρεσβεία
Φωτορεπορτάζ: Παναγιώτης Σαγκούρης, Νίκος Χριστοφάκης

Κορυφώθηκαν σήμερα, ανήμερα της επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων, οι εκδηλώσεις μνήμης στην πλατεία Συντάγματος, που διοργανώνονται στην Αθήνα από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας ενώ θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή 21 Μαΐου.

To zougla.gr μετέδωσε ζωντανά τις εκδηλώσεις.Ποντιακοί χοροί στην πλατεία

Ομιλίες και χαιρετισμοί

Ο αριθμός των θυμάτων, σε στεφάνια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη
 
Η κεντρική εκδήλωση ξεκίνησε στις 19:00 στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου έγινε η επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με Ευζώνους που φορούν τη στολή του Πόντιου Αντάρτη. Ακολούθησε χαιρετισμός του προέδρου του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Γιώργου Βαρυθυμιάδη. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη Γενοκτονιών, Άντριου Γούλφορντ. Στις 19:45 τεκλεστηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνου και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις των Ποντίων στο Σύνταγμα

Λίγο πριν τις 21:00 ξεκίνησε πορεία με προορισμό την πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της πορείας κάποιοι νεαροί, παρά τις εκκλήσεις των διοργανωτών να μην προβούν σε καμία τέτοια ενέργεια, έκαψαν μια σημαία της Τουρκίας.

Νεαροί έκαψαν την τουρκική σημαία, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν εκκλήσεις να σταματήσουν
Δείτε το τηλεοπτικό σποτ για τις εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος:


Στην πλατεία Συντάγματος υπάρχουν ενημερωτικά περίπτερα από τα σωματεία του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ. Εκεί, με οπτικοακουστικά και έντυπα μέσα, προβάλλονται η ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου, καθώς και τα γεγονότα που οδήγησαν στη Γενοκτονία.


Εκδηλώσεις και στον Πειραιά

Την Κυριακή 21 Μαΐου στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας. Στις 11:30 άφιξη λιτανευτικής πομπής Ιεράς εικόνας Παναγίας Σουμελά στην πλατεία Αλεξάνδρας. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Στις 12:00 ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, Γιώργος Παρχαρίδης, θα κάνει ιστορική αναφορά στη Γενοκτονία των Ποντίων. Στις 12:15 θα πραγματοποιηθεί τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου Γενοκτονίας. Πυρρίχιος χορός από τον ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων της ΠΟΕ και κατάθεση στεφάνων.

Διαβάστε ακόμα:

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017, 23:09