Από τον σεισμό στο μνημόνιο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013, 13:53


«Αν έχεις τύχη διάβαινε και ριζικό περπάτει» λέει η λαϊκή παροιμία. Δυστυχώς, όμως, για μια ελληνική οικογένεια, συμβαίνει το αντίθετο, καθώς εδώ και τρία χρόνια η τύχη τής έχει γυρίσει την πλάτη και δίνει μάχη να επιβιώσει, ενώ τώρα κινδυνεύει να βρεθεί και στον δρόμο.

H ΔιονυσίαΣτον φονικό σεισμό της Ιταλίας, στην πόλη Άκουιλα, τον Απρίλιο του 2009, χάθηκε ο γιος της Βασίλης Κουφολιάς (φοιτητής) και τραυματίστηκε σοβαρά η κόρη.

Σήμερα η οικογένεια κινδυνεύει να χάσει και το σπίτι της από ληξιπρόθεσμο δάνειο 20.000 ευρώ που πήρε από τράπεζα για να αποθεραπεύσει την τραυματισμένη κόρη, αλλά δυστυχώς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τα υπέρογκα ιατρικά έξοδα.

Στην Ελλάδα που ταλανίζεται τα τελευταία πέντε χρόνια από την αδυσώπητη οικονομική κρίση, σίγουρα δεν είναι η μόνη οικογένεια που αντιμετωπίζει τέτοια σκληρή πραγματικότητα.

Ωστόσο, εμείς οι Έλληνες, παρά τα σκληρά οικονομικά χαστούκια που δεχόμαστε καθημερινά, δεν χάνουμε το κουράγιο και την αισιοδοξία μας. Ταυτόχρονα, έχουμε μάθει στις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων που έρχονται να εκφράζουμε την αγάπη και την αλληλεγγύη μας σε αυτούς που δεν μπορούν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν τη δυστυχία που τους πλήττει.

Έκκληση για βοήθεια

Μια ομάδα, λοιπόν, ανθρώπων που γνωρίζει την περιπέτεια της οικογένειας του Γεωργίου και Άννας Κουφολιά, με προτροπή της ιατρού κας Λυδίας Ιωαννίδου-Μουζάκα, καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, πήρε την πρωτοβουλία και απευθύνει σε όλους έκκληση για βοήθεια από το υστέρημά μας.

Επίσης, απευθύνει έκκληση και προς τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σάλα, γνωστό για την κοινωνική του ευαισθησία και προσφορά, να βοηθήσει από τη μεριά του.

«Ζητάμε, λοιπόν, να ενώσουμε όσοι περισσότεροι τις δυνάμεις μας καταθέτοντας έστω και 1 ευρώ ο καθένας μας στην Τράπεζα Πειραιώς (Αρ. Λογαριασμού 5055048294119. Δικαιούχοι Κουφολιάς Γιώργος, Κουφολιά Άννα), σε μια προσπάθεια να αποτρέψουμε να βρεθεί η οικογένεια Κουφολιά στον δρόμο μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.Το άσχημο παιχνίδι της μοίρας

Ο Βασίλης Κουφολιάς σπούδαζε στην Ιταλία μηχανολόγος από το 2001. Η αδελφή του, 24 ετών τότε, η οποία νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο, σπούδαζε οικονομικά. Από τον Ιανουάριο του 2009, οπότε άρχισε η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, είχαν ενημερώσει τους γονείς τους και είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους.

Μια συγγενής τους, που ήταν κι εκείνη μηχανολόγος, τους ενημέρωσε τηλεφωνικά για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σεισμού. Τι πρέπει να προσέχουν, πώς να προφυλαχτούν. Λίγα 24ωρα πριν από τον μεγάλο σεισμό είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και τα αδέλφια είχαν φύγει από την πολυκατοικία όπου διέμεναν και είχαν κοιμηθεί σε σπίτι φίλων τους. Δυστυχώς, όμως, επέστρεψαν στο διαμέρισμά τους. Το συγκεκριμένο κτίσμα που κατέρρευσε ήταν κατασκευής του 1976. Τα δωμάτιά τους ήταν δίπλα δίπλα, στον 4ο όροφο.

Η αδελφή του κατάφερε και βγήκε έγκαιρα. Ο Βασίλης, όχι...

Επιμέλεια: Αποστόλης Αγιοστρατίτης - Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013, 16:10