Εκλογές με πανσέληνο και «βροχή» διαττόντων αστέρων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012, 10:45
Εκλογές με πανσέληνο και «βροχή» διαττόντων αστέρων
Με το πιο μεγάλο φεγγάρι του έτους, την ένταση του φαινομένου των παλιρροιών και την κορύφωση της δραστηριότητας ακόμη μιας ανοιξιάτικης βροχής διαττόντων θα συμπέσουν οι εκλογές της 6ης Μαΐου.

Το βράδυ της 5ης και της 6ης Μαΐου θα λάμπει στον ουρανό το μεγαλύτερο φεγγάρι του έτους, καθώς θα συμπέσουν δύο αστρονομικά φαινόμενα. Θα υπάρχει πανσέληνος και, ταυτόχρονα, η Σελήνη θα βρίσκεται στη μικρότερη δυνατή απόσταση από τη Γη.

Την ίδια ώρα, το πολύ λαμπερό φεγγάρι θα σκεπάσει με τη λάμψη του ακόμη μία βροχή διαττόντων, τις Ήτα Υδροχοΐδες, που συμπωματικά κορυφώνονται το ίδιο βράδυ.

Συγκεκριμένα, στις 03.36 ώρα Γκρίνουιτς (06.36 ώρα Ελλάδος), τα χαράματα της 6ης Μαΐου θα υπάρχει πανσέληνος. Όμως, μόλις δύο λεπτά νωρίτερα, στις 03.34 ώρα Γκρίνουιτς (06.34 ώρα Ελλάδος) η τροχιά της Σελήνης θα τη φέρει στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη, σε απόσταση μόλις 356.953 χιλιομέτρων.

Επειδή η τροχιά του δορυφόρου μας δεν είναι κυκλική, ούτε κανονική, η απόστασή του από τη Γη συνεχώς αυξομειώνεται. Το κοντινότερο σημείο κάθε μηνιαίας τροχιάς της Σελήνης λέγεται περίγειο και το μακρινότερο απόγειο. Τα περίγεια και τα απόγεια μέσα στο έτος αυξομειώνονται. Φέτος, το κοντινότερο περίγειο όλου του έτους θα συμβεί στις 6 Μαΐου τα χαράματα, ενώ το μακρινότερο απόγειο, δηλαδή η μεγαλύτερη απόσταση Γης-Σελήνης για το 2012 (που θα είναι 406.450 χιλιόμετρα), θα λάβει χώρα στις 19 Μαΐου.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012, 11:03