Στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών εκπαιδεύτηκαν πρόσφυγες που διαμένουν στη Μαλακάσα, αποτελώντας, μετά τη Σάμο, τη δεύτερη ομάδα έκτακτων αναγκών και την πρώτη της οποίας τα μέλη είναι και εκπαιδευτές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, η εκπαίδευση των προσφύγων διήρκεσε μία εβδομάδα για την πυρόσβεση και μία εβδομάδα για τα θεωρητικά μαθήματα γλώσσας και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από ομάδα ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος και από εκπαιδευτικούς του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης με τη συμβολή διερμηνέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πρόγραμμα, που υλοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, συμμετείχαν 23 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και ένας από το Ιράν, ανάμεσά τους και οκτώ γυναίκες, αλλά για πρώτη φορά και δύο άτομα με αναπηρία για την εκπαίδευση των οποίων εφαρμόσθηκε ειδικό πρωτόκολλο.

Όπως σημειώνεται, το ελληνικό πρόγραμμα ένταξης προσφύγων και μεταναστών αποτελεί το μοναδικό πρόγραμμα ένταξης του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε συμβολικά με την εκπαίδευση στις έκτακτες συνθήκες και την ένταξή τους στον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων. Το μήνυμα που επιχειρείται να δοθεί είναι ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο ένταξης, που διευκολύνει την ομαλή μετάβαση στην εκπαίδευση σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Όλα τα προγράμματα ένταξης του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούνται μέσω της συνεργασίας του Τομέα Ένταξης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την ευθύνη του οποίου έχει η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και γενική συντονίστρια την αρχιπύραρχο Καλλιόπη Σαΐνη. Τεχνική βοήθεια μέσω εξειδικευμένης ομάδας εμπειρογνωμόνων, προσέφεραν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης