Βίντεο-φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο Σύνταγμα εκπαιδευτικοί των κλάδων των Καλλιτεχνικών, των Κοινωνικών Επιστημών, της Οικονομίας και των Πολιτ. Μηχανικών – Αρχιτεκτόνων. Με κεντρικά συνθήματα «πάρτε πίσω τις αλλαγές, μόρφωση ολόπλευρη για τους μαθητές!» και «Η τέχνη στα σχολεία» οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν ενάντια στα νέα ωρολόγια προγράμματα σπουδών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι συγκεντρωμένοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΛΜΕ, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια «στην υποβάθμιση και τον εξοβελισμό των ειδικοτήτων ΠΕ08 (Καλλιτεχνικών), ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), ΠΕ80 (Οικονομίας) και ΠΕ81 (Πολιτ. Μηχανικών – Αρχιτεκτόνων) από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εξαιτίας του νέου ωρολογίου προγράμματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την τρίτη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών την εβδομάδα που διανύουμε. Είχε προηγηθεί η κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας την Τρίτη και η παράσταση διαμαρτυρίας της ΟΛΜΕ, των ΕΛΜΕ και επιστημονικών φορέων στο ΙΕΠ την Τετάρτη.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και στήριξαν εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, εκπαιδευτικοί σύλλογοι, το ΠΑΜΕ καθώς και άλλοι φορείς.

Η ΟΛΜΕ και οι εκπαιδευτικοί καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα, 29 Ιουνίου, έξω από το κτίριο του υπουργείου Παιδείας στις 11:00 με αφορμή και την προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε εικόνες από το συλλαλητήριο:

 

 

 

 

Το συλλαλητήριο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών , ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο  Πέμπτη 25/6 στις 19.30 στο Σύνταγμα ενάντια στην υποβάθμιση και τον εξοβελισμό των ειδικοτήτων Κοινωνικών Επιστημών (ΠΕ78), Οικονομίας (ΠΕ80), εκπαιδευτικών Καλλιτεχνικών (Εικαστικών, Μουσικής, Θεατρολογίας), ΠΕ81 (Αρχιτέκτονες, Τοπογράφοι, Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανικών από τα ΤΕΙ), εκπαιδευτικών ΠΕ88.01 (Γεωπόνοι), εκπαιδευτικών ΠΕ34 (Ιταλικών), ΠΕ04.05 (Γεωλόγοι).

Επίσης τη Δευτέρα 29/6 συνεχίζουμε με νέα συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι ΕΛΜΕ να διοργανώσουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις την ίδια μέρα σε ΔΔΕ και ΠΔΕ.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά.

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ

Τη στιγμή που άλλη μια σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της και παραπάνω από 40000 αναπληρωτές ετοιμάζονται και πάλι να παραλάβουν τα έγγραφα «απόλυσής» τους για να προστεθούν στις χιλιάδες νέων (και όχι μόνο) ανέργων της χώρας, η Κυβέρνηση της ΝΔπροχωρά ταχύτατα στην υλοποίηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου με βασικό στόχο λιγότερους εκπαιδευτικούς, λιγότερα τμήματα, λιγότερο δημόσιο σχολείο και μονιμοποίηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (αντί για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων αναπληρωτών).

Τα ωρολόγια προγράμματα που ανακοινώθηκαν για τη Β’ βάθμια εκπαίδευση, εξαφανίζουν μαθήματα και ολόκληρους επιστημονικούς κλάδους, αποτελούν ευθεία βολή στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών καθώς τινάζουν στον αέρα οργανικές θέσεις. Τα αποτελέσματά τους θα είναι ορατά και στην Α’ βάθμια εκπαίδευση. Η «πίεση» από τις καταργήσεις θέσεων στη Β’ βάθμια, θα οδηγήσει εκατοντάδες εκπαιδευτικούς της καλλιτεχνικής παιδείας της Α’ βάθμιας να βρεθούν απολυμένοι τον Ιούνιο χωρίς ελπίδα επαναπρόσληψης τον Σεπτέμβριο.

Συγχρόνως, η εφαρμογή της αύξησης του ορίου των μαθητών, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ανά τμήμα θα αποφέρει άμεσα χιλιάδες καταργημένες θέσεις εργασίας, λιγότερες προσλήψεις, μαζικές μετακινήσεις μαθητών και περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Οι τραγικές ελλείψεις παραμένουν και η ελαστική εργασία των αναπληρωτών γίνεται μία «κανονικότητα», ενώ η εφαρμογή του νόμου 4589 θα φέρει τεράστιες ανακατατάξεις που θα στερήσουν το δικαίωμα στην εργασία χιλιάδων αναπληρωτών που στηρίζουν τα τελευταία χρόνια τη δημόσια εκπαίδευση, απαξιώνοντας την προϋπηρεσία τους.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. συμμετέχει και καλεί σε πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Πέμπτη 25/6/2020 στις 19:30 στο Σύνταγμα, απαιτώντας:

•    Κατοχύρωση της μόνιμης σταθερής εργασίας. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών για την κάλυψη του συνόλου των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης.
•    Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για τα ωρολόγια προγράμματα. Όχι στον εξοστρακισμό μαθημάτων και ειδικοτήτων. Όχι στην υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Να μη χαθεί καμία οργανική θέση. Καμία ειδικότητα και κανένας συνάδελφος δεν περισσεύει.
•    Να καταργηθεί ο ν. 4589/2019, το γνωστό προσοντολόγιο.
•    Πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά – συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους κι όλες! Εξίσωση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και αδειών των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων. Καμία περικοπή προϋπηρεσίας για συνδικαλιστική δράση.
•    Κατάργηση του νόμου 4692/2020. Να μην εφαρμοστούνοι απαράδεκτες διατάξεις του που οδηγούν σε νέες περικοπές θέσεων εκπαιδευτικών (αύξηση ορίων μαθητών ανά τμήμα, περικοπές τμημάτων, τιμωρητικές διατάξεις, μετακινήσεις παράλληλης στήριξης κ.α.).

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης