«Έκρηξη» κόκκινων δανείων

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Ιουνίου 2014, 08:29
«Έκρηξη» κόκκινων δανείων
Βάσει των επίσημων στοιχείων των τραπεζών, που προκύπτουν από τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του 2014, προκύπτει ότι τα κόκκινα δάνεια σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο, καθώς αναφέρουν ότι ανέρχονται πλέον στα 84 δισ. ευρώ και αποτυπώνουν την οικονομική ασφυξία των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η κατανομή του δανεισμού από τα πιστωτικά ιδρύματα στις τρεις κατηγορίες, όπως αυτές αποτυπώνονται στα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Έθνος, έχει ως εξής:

• Στις επιχειρήσεις 101,3 δισ. ευρώ
• Στους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις 13,676 δισ. ευρώ
• Στους ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα 100,172 δισ. ευρώ.

Στους ιδιώτες, τα 70,819 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά δάνεια. Τα 27,936 δισ. ευρώ αφορούν καταναλωτικά δάνεια τα περισσότερα των οποίων δεν έχουν εξασφαλίσεις (δηλαδή προσημειωμένα ακίνητα), γεγονός το οποίο αλλάζει με τις αναδιαρθρώσεις δανείων αφού οι τράπεζες για να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις τέτοιων δανείων ζητούν εμπράγματες εγγυήσεις.

Και τέλος, οι λοιπές μορφές χρηματοδότησης ιδιωτών, αντιστοιχούν σε 1,416 δισ. ευρώ. Παρά τη μείωση του ρυθμού αύξησης των «κόκκινων» δανείων που παρατηρήθηκε τα τελευταία δύο τρίμηνα – σύμφωνα τουλάχιστον με τις λογιστικές καταστάσεις του δ’ τριμήνου του 2013 και του α’ τριμήνου του 2014-, τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δημιουργούν τεράστιο «πονοκέφαλο» σε τράπεζες και στην κυβέρνηση.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Ιουνίου 2014, 08:29