Η επιλογή του στόχου, ο τρόπος δράσης των βομβιστών, η ισχύς της έκρηξης και ο προειδοποιητικός πυροβολισμός κατά του αστυνομικού-φύλακα έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής από τις πρώτες πρωινές ώρες έπειτα από την εντυπωσιακή βομβιστική ενέργεια στις 3.25 τα χαράματα στο Εφετείο Αθηνών. 

Καταρχήν ο γρίφος της επιλογής του στόχου οδηγεί λογικά στην εκμετάλλευση της επικαιρότητας που αφορά στην διενέργεια πλειστηριασμών λίγα μέτρα από την είσοδο του Εφετείο στο Ειρηνοδικείο. Ωστόσο ο συμβολισμός του Εφετείου για τους ειδικούς της ΕΛ.ΑΣ. συμβολίζει και άλλα πράγματα-καταστάσεις και δεν περιορίζεται μόνο σε θέματα επικαιρότητας. Η ισχύς της έκρηξης σημαίνει πως οι δράστες χρησιμοποίησαν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης από αμμωνιοδυναμίτιδα για να προκαλέσουν αυτό το εφέ. Πρόκειται για ένα υλικό που το βρίσκει κανείς παντού αλλά η μεταφορά του λόγω βάρους είναι δυσχερής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, αυτό που προβληματίζει περισσότερο απ’ όλα είναι ότι οι δράστες δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν καλασνίκοφ και να πυροβολήσουν προειδοποιητικά για να αποφύγουν κάθε ενεργή ανάμειξη του αστυνομικού-φύλακα. Αυτό σημαίνει ότι είναι έμπειροι, πως δεν πανικοβάλλονται αλλά και πως είναι αποφασισμένοι για όλα. 

Ο κάλυκας από καλασνίκοφ που εντοπίστηκε νωρίτερα το πρωί εξετάζεται αυτή την ώρα για να διαπιστωθεί αν ανήκει στο όπλο που έχει χρησιμοποιήσει σε επιθέσεις της η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, για την οποία ερευνάται αν έχει σχέση με το βομβιστικό χτύπημα, ή αν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες εγκληματικές ενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Το μίνι βαν είχε κλαπεί το 2015 από περιοχή του Κέντρου της ΑθήναςΕπιπρόσθετα προβληματίζεται η Αντιτρομοκρατική σχετικά με την άψογη οργάνωση του χτυπήματος. Η επιλογή ενός μίνι βαν δεν είναι και η καλύτερη αλλά αυτό το μέσο χρησιμοποιήθηκε λόγω του όγκου των εκρηκτικών αλλά και του αριθμού των δραστών οι οποίοι και οπλοφορούσαν.

Τουλάχιστον τρία με τέσσερα άτομα έλαβαν μέρος στην επίθεση και στη συνέχεια διέφυγαν για να περάσουν στα Εξάρχεια όπου έκαψαν το όχημα για να αποφύγουν εντοπισμό στοιχείων DNA και αποτυπωμάτων. Το μίνι βαν είχε κλαπεί το 2015 από περιοχή του Κέντρου της Αθήνας, ενώ έφερε πινακίδες κυκλοφορίας όμοιου οχήματος, που κυκλοφορεί νόμιμα σε περιοχή των Νοτίων προαστίων.

Στα Εξάρχεια, είτε οι δράστες διέθεταν κάποιο προσωρινό καταφύγιο, είτε χρησιμοποίησαν άλλα οχήματα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση αυτό σημαίνει συντονισμός, οργάνωση και επιμελητεία. 

Πως έχουν τα πράγματα

Η Αντιτρομοκρατική «βλέπει» τουλάχιστον τρία με τέσσερα άτομα πίσω από την επίθεση. Δύο ενόπλους που θα λειτουργούσαν σαν κάλυψη σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά και ένα ή δύο άτομα που τοποθέτησαν τη βόμβα. Οι δράστες χρησιμοποίησαν ένα βανάκι μάρκας Fiat Doblo που είχαν κλέψει νωρίτερα. Σύμφωνα με την περιγραφή του αστυνομικού-φρουρού, ο οποίος βρισκόταν εντός του Εφετείου, έξω από το κτίριο σταμάτησε ένα κλειστό φορτηγάκι, από το οποίο κατέβηκαν δύο. Ένα ακόμη άτομο περίμενε στο πίσω μέρος του οχήματος και σίγουρα υπήρχε και τέταρτος δράστης που ήταν ο οδηγός.

Η βόμβα περιείχε μεγάλη ποσότητα αμμωνιοδυναμίτιδας και έτσι η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή με αποτέλεσμα τις εκτεταμένες καταστροφές. Από αυτό συνάγεται το  Ο τρόπος δράσης θυμίζει στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής τα χτυπήματα της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών», οργάνωση που έχει αποδείξει ότι γνωρίζει να κατασκευάζει πολύ ισχυρές βόμβες. Η «ΟΛΑ» έχει κάνει ανάλογα χτυπήματα στο παρελθόν, πολύ καλά οργανωμένα.

​Η Αντιτρομοκρατική εκτιμά, πάντως, ότι έχει να κάνει με «έμπειρους» στο αντάρτικο πόλης που δεν ήθελαν να σκοτώσουν αλλά που θα μπορούσαν να το κάνουν σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά Η Αντιτρομοκρατική εκτιμά, πάντως, ότι έχει να κάνει με «έμπειρους» στο αντάρτικο πόλης που δεν ήθελαν να σκοτώσουν αλλά που θα μπορούσαν να το κάνουν σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει σοβαρή εκτίμηση ότι οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον του φρουρού, για να είναι σίγουροι ότι δεν θα τους καταδιώξει. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι στο σημείο της επίθεσης βρέθηκε κάλυκας, ο οποίος μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, που θα διαπιστώσει το επόμενο 24ωρο αν σχετίζεται με κάποια οργάνωση του αντάρτικου πόλης.

Παρόμοιες βομβιστικές επιθέσεις έχουν γίνει στο κτίριο του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος το Νοέμβριο του 2015 και στο κτίριο της Eurobank στην οδό Σανταρόζα τον Απρίλιο του 2017. Στις δύο αυτές περιπτώσεις την ευθύνη είχε αναλάβει η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».

«Εορταστικά Χτυπήματα»

Η ιστορία έχει δείξει πώς το αντάρτικο πόλης πολύ συχνά πραγματοποιεί επιθέσεις τις ημέρες των γιορτών των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς. Από την μελέτη των αρχείων προκύπτει :

– 23 Δεκεμβρίου 1975: Δολοφονείται από μέλη της 17Ν, στο Παλαιό Ψυχικό, ο σταθμάρχης της CIA στην Ελλάδα, Ρίτσαρντ Γουέλς

– 23 Δεκεμβρίου 2008: Επίθεση μέσα από τον προαύλιο χώρο της Πολυτεχνειούπολης δέχεται λεωφορείο των ΜΑΤ την ώρα που έβγαινε από τις αστυνομικές εγκαταστάσεις στην οδό Κοκκινοπούλου στο Γουδή. Βρέθηκαν 7 κάλυκες από καλάσνικοφ και μία από υποπολυβόλο όπλο MP5. Την ευθύνη ανέλαβε με προκήρυξή του ο «Επαναστατικός Αγώνας».

– 5 Ιανουαρίου 2009: Από καταιγισμό πυρών κατά διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, στα Εξάρχεια, τραυματίζεται σοβαρά ο αστυνομικός Διαμαντής Μαντζούνης. Την ευθύνη ανέλαβε ο «Επαναστατικός Αγώνας».

– 30 Δεκεμβρίου 2010: Ισχυρή έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού σημειώθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών στην οδό Λουίζης Ριανκούρ στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μπαγκαζιέρα κλεμμένης μοτοσικλέτας και βρισκόταν σταθμευμένη έξω από το κτίριο του Πρωτοδικείου στην οδό Λουίζης Ριανκούρ. Ακούστηκε σε μεγάλη ακτίνα και από το σημείο ήταν ορατοί μαύροι καπνοί. Η εικόνα από το σημείο της έκρηξης θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο.

– 30 Δεκεμβρίου 2013: Περισσότερους από 60 κάλυκες από καλάσνικοφ περισυνέλλεξε η Αστυνομία στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη, Βόλφγκανγκ Ντολτ, στο Χαλάνδρι. Όλα έγιναν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, καθώς οι δράστες χρησιμοποίησαν δύο καλάσνικοφ για να «γαζώσουν» την οικία της οδού Εθνικής Αντιστάσεως. Την ώρα της επίθεσης ο αστυνομικός-φρουρός βρισκόταν μέσα στο κουβούκλιο που είναι τοποθετημένο ακριβώς δίπλα από την είσοδο και ευτυχώς δεν τραυματίστηκε. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης με αποτέλεσμα οι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ. για νέο χτύπημα να εντείνονται.

– 22 Δεκεμβρίου 2017 Βόμβα στο Εφετείο Αθηνών.

Το σημείο της έκρηξης με το πρώτο φως της ημέρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης