Της Άντζελας Πεΐτση

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να λάβει η πώληση «παράνομων» καπνικών ειδών. Οι καπνοπώλες κάνουν λόγο για ποσοστό που αγγίζει ακόμα και το 30% στις πωλήσεις των λαθραίων τσιγάρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αιτία της ραγδαίας αύξησης στην αναζήτηση αυτών των προϊόντων αποτελεί η νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα είδη καπνού. Οι μειώσεις μισθών-συντάξεων σε συνδυασμό με τις αυξήσεις φόρων και τη μείωση οικογενειακού ή ατομικού εισοδήματος έστρεψαν τους καπνιστές στην επιλογή του λαθραίου τσιγάρου.

Οι καπνοπώλες ζητούν περισσότερους ελέγχους για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού. Η αύξηση των φόρων στα καπνικά είδη, από το Υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθειά του να κλείσει «τρύπες» του νέου προϋπολογισμού, είχε αντίθετα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, το 2015 και το 2016 οι έλεγχοι είναι οι μισοί ή και λιγότεροι από το 2014 με τις παραβάσεις και τα βεβαιωμένα πρόστιμα να είναι έως και πενταπλάσια.

Συγκεκριμένα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Το 2014 έγιναν 11.754 έλεγχοι – Βεβαίωση 59.894.357€
– Το 2015 έγιναν 6.585 έλεγχοι – Βεβαίωση 147.664.108€
– Το 2016 έγιναν 4.531 έλεγχοι – Βεβαίωση 279.403.859€

Μπορεί να σκλήρυναν τα ποσά των προστίμων αλλά μειώθηκαν οι έλεγχοι και «ανθεί» το λαθρεμπόριο καπνού. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζεται πως από την 1/1/2017 έρχεται νέα αύξηση στα προϊόντα καπνού από 0,50€ έως και 1€ και επιβάλλεται 10% φόρος και στο υγρό των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Οι καπνοπώλες

Για το θέμα μίλησε αποκλειστικά στο zougla.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας και μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΒΕΕ, Κώστας Ιακώβου: «Απορώ πλέον με την αντίληψη του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν καταλαβαίνει πως πλέον έχει ένα πολιτικό κόστος. Μείωσε τους ελέγχους για τα έτη 2015 και 2016, ανεβάζοντας παράλληλα το ποσό βεβαίωσης.

Άρα αν είχε περισσότερους ελέγχους θα ανέβαζε κι άλλο το ποσό; Γιατί, τελικά δεν είμαστε εμείς παράφρονες, όπως τα σωματεία, οι περιπτεράδες και οι ιδιοκτήτες ψιλικών ειδών, που φωνάζουμε πως το λαθραίο τσιγάρο έχει ξεφύγει πάνω από το 30% του μεριδίου αγοράς στην Ελλάδα. Το οποίο πλέον από ότι φαίνεται είναι μη αναστρέψιμο».

Και υπογράμμισε: «Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν κάνει κάτι υπέρ του κλάδου μας. Αντίθετα τον επιβαρύνει. Τρεις φορές μας είχαν πει ότι δε θ’ ανέβει ο φόρος στα τσιγάρα και τελικά “πριν λαλήσει ο πετεινός” ανέβασαν τον φόρο 0,50€ ανά πακέτο και τον ψήφισαν στη Βουλή. Εδώ, που ο άμεσος ανταγωνιστής είναι ο λαθρέμπορος, θα έχει καλύτερη και περισσότερη δουλειά από εμάς ενώ εμείς οδηγούμαστε σε λουκέτα. Φαίνεται τελικά πως το κράτος, παίρνει περισσότερους φόρους από τα λαθραία τσιγάρα παρά από εμάς κι εκείνους τους θέλει βιώσιμους ενώ εμάς μη βιώσιμους».

Διοικητής ΟΑΕΕ: «Όποιος δεν μπορεί να πληρώνει, να πάει Βουλγαρία»

Ο κ. Ιακώβου με την αφορμή της συνέντευξής του στο zougla.gr και σε συνδυασμό με την εκλογή του, στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ, κλήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωση του Διοικητή του ΟΑΕΕ ότι «όποιος δεν μπορεί να πληρώσει, να πάει στη Βουλγαρία».

«Μα αυτό το έχουμε καταλάβει εδώ και καιρό, πως όσοι δεν μπορούμε ν’ ανταπεξέλθουμε στην πληρωμή των φόρων ή των ασφαλιστικών μας εισφορών, πρέπει να μετακομίσουμε στη Βουλγαρία. Και όχι μόνον στη Βουλγαρία αλλά και στην Κύπρο που έχει καλύτερο καθεστώς ασφάλειας και συντάξεων. Από τη μία “μπράβο του” για την ειλικρίνεια του, πως δεν μπορούν να πληρώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την άλλη όμως δεν κάνει τίποτα ώστε να πληρώνουμε λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές. Αντί από τη μεριά τους, που είναι υπεύθυνοι να μας εξασφαλίσουν καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παροχές υγείας και καλύτερη σύνταξη, δεν κάνουν τίποτα. Επί εποχής χρηματιστηρίου ξέρανε να παίζουνε μετοχές…» είπε.

«Στο τριήμερο της γενικής συνέλευσης της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε και τονίστηκε για τον ΟΑΕΕ, πως 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Η Συνομοσπονδία, τα λέει και τα ξαναλέει εδώ και χρόνια. Δυστυχώς οι διοικούντες του ΟΑΕΕ, δεν φροντίζουν να μεριμνήσουν για το πώς μπορεί τελικά ο μικρομεσαίος να πληρώνει. Ούτε με το καινούριο ασφαλιστικό σύστημα είναι η κατάσταση θα είναι καλή ή θα μπει σε κάποια βάση. Αυτή τη στιγμή κανένας δεν έχει καταλάβει, ούτε καν οι λογιστές έχουν καταλάβει πώς θα είναι το καινούριο ασφαλιστικό σύστημα. Θα είναι πολύ δύσκολο για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία καθώς και για τον πολύ – πολύ μικρομεσαίο. Πάλι θα δημιουργηθούν χρέη. Πρέπει να δομήσουν σωστά το ασφαλιστικό γιατί αλλιώς η κατάσταση θα επιδεινωθεί» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης