Αποστολή: Νίκος Χριστοφάκης

Γενική απεργία έχει κηρυχθεί στο νησί. Κλειστά θα είναι τα μαγαζιά την Τετάρτη . Η Λέσβος προσπαθεί να συνέλθει από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία εκ των πραγμάτων έχει περιέλθει από τα χαράματα της Τρίτης όταν αποβιβάστηκαν στο λιμάνι οι ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ μαζί με την Αύρα, το όχημα εκτόξευσης νερού καθώς και τα γκρέιντερ και τις μπουλντόζες που θα ανοίξουν τον δρόμο και μετά θα ισοπεδώσουν τους αγρούς εκεί πάνω στο Μανταμάδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα χαράματα άρχισε ο πετροπόλεμος με τα ΜΑΤ και τα χημικά και οι χειροβομβίδες κρότου – λάμψης. Μετά το λιμάνι τους περίμεναν στο Διαβολόρεμα και στην Καράβα. Εκεί είχαν στήσει τα οδοφράγματα. Ήταν κάτοικοι του Μανταμάδου, αλλά και από βορειότερα που είχαν συγκεντρωθεί στα περάσματα που οδηγούν στα Καβακλί ( τον τόπο με τις λεύκες στα τούρκικα). Εκεί βρίσκονται οι επιταγμένες γαίες για την κατασκευή του κλειστού κέντρου υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Λεπτομέρεια. Στο Μανταμάδο βγαίνει με 65% το ΚΚΕ. Δεν είναι παίξε γέλασε αυτή η γη. Ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας έγραφε τα χαράματα της Τρίτης:

«Στην πόλη δίχως τόπο και φωτιά
Στην πόλη δίχως πίστη και νόμο
Στην πόλη που δεν έχει παλικάρια…»

Μυτιλήνη, πνιγμένη στα δακρυγόνα, ξημέρωμα Τρίτης 25 Φεβρουαρίου 2020
Η ιστορία καταγράφει….

Στο Διαβολόρεμα συνεχίστηκε η μάχη μέχρι αργά το απόγευμα. Δακρυγόνα, πετροπόλεμος, γιουρούσια, υποχώρηση και πάλι γιουρούσια. Άρχισαν να καταφθάνουν και κάτοικοι από τα βόρεια αλλά και από τη νότια Λέσβο. Λίγη ανάπαυλα και πάλι πετροπόλεμος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αργά το απόγευμα έγινε αντιληπτό πως τα μηχανήματα του στρατού ανοίγουν άλλον δρόμο για να περάσουν οι κλούβες των ΜΑΤ, τα φορτηγά και οι μπουλντόζες μαζί με τα σκαπτικά.

Σύσκεψη στην Περιφέρεια

Μετά από τις τραγικές καταστάσεις που βιώνει το νησί με τις συγκρούσεις των ΜΑΤ με τους κατοίκους επί ποδός και προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης και των περαιτέρω ενεργειών προγραμματίζεται σύσκεψη στην Περιφέρεια όπου θα παρθούν αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Οι ώρες είναι κρίσιμες, όπως και οι αποφάσεις που θα ληφθούν προκειμένου να αναζητηθεί έστω την ύστατη αυτή ώρα τρόπος εκτόνωσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης  ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της Γενικής Απεργίας που εξήγγειλε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τα καταστήματα σήμερα το απόγευμα της Τρίτης 25 Φεβρουαρίου και αύριο Τετάρτη  26 Φεβρουαρίου θα παραμείνουν κλειστά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη συμπεριφορά της Κυβέρνησης στον τόπο μας και για να δοθεί η δυνατότητα στους συνάδελφους να συμμετέχουν στα μπλόκα στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα.

Αυτή είναι η διοικητική διαίρεση της Λέσβου. Το κλειστό κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων θα κατασκευαστεί στον βορρά μακριά από τα βασικά δίκτυα σε περιοχή που δεν υπάρχουν υποδομές. Όλα πρέπει να κατασκευαστούν από την αρχή. Προφανώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη τεχνογνωσία. Στη Λέσβο και τη Χίο οι κάτοικοι είναι πεπεισμένοι πώς θα κατασκευαστούν εκτρώματα χωρίς μελέτη και συντονισμό και κυρίως χωρίς κεντρικό σχεδιασμό.

«Πολεμικό» κλίμα

Επί ποδός συνεχίζουν να βρίσκονται οι κάτοικοι της Μυτιλήνης και της Χίου αντιδρώντας στο σχέδιο της κυβέρνησης. Εκατοντάδες αστυνομικοί επιτέθηκαν ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες χημικών στους συγκεντρωμένους πολίτες.

Οι οργανωμένοι πολίτες που απορρίπτουν την εγκατάσταση της κλειστής προσφυγικής δομής στο Μανταμάδο φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους παρά την έντονη αστυνομική πίεση.

 

 

 

 

Οι κάτοικοι εκφράζουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους σε όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Δείτε τις δηλώσεις του προέδρου του Μανταμάδου, Χαράλαμπου Τζελαΐδη και των κατοίκων  

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης