Νέα τροπή παίρνει 25 χρόνια μετά η πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης του μικρού Μπεν Νίνταμ, ο οποίος χάθηκε σε ηλικία μόλις 21 μηνών στο νησί της Κω το καλοκαίρι του 1991. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε η οικογένεια Νίνταμ από την αστυνομία του Νότιου Γιόρκσαϊρ, ομάδα αστυνομικών επιστρέφει στην Ελλάδα ώστε να ξαναρχίσουν οι έρευνες.

Ο Κωνσταντίνος Μπάρκας θεωρείται ύποπτος για τον θάνατο και την ταφή του μικρού Μπεν, με τον γιο του, Βαλάντη, να αποκαλύπτει ότι οι βρετανικές Αρχές τού έκαναν κρυφά τεστ DNAΟι Βρετανοί αστυνομικοί έχουν ως βασική τους επιδίωξη να επαληθεύσουν την πληροφορία που υπάρχει για το ενδεχόμενο ο μικρός Μπεν να έπεσε θύμα δυστυχήματος και συγκεκριμένα να χτυπήθηκε θανάσιμα από εκσκαφέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε η βρετανική «The Sun», ο γιος του Κωνσταντίνου Μπάρκα, κύριου υπόπτου για την υπόθεση καθώς έκανε εργασίες με εκσκαφέα κοντά στο σημείο όπου χάθηκε το αγόρι, υποβλήθηκε εκ νέου από τις βρετανικές Αρχές σε τεστ DNA για να αποδειχθεί πως δεν είναι ο χαμένος Μπεν.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω πως μου ζήτησαν να κάνω τεστ DNA, φυσικά και δεν είμαι ο Μπεν. Πριν λίγα χρόνια μού είχε ζητηθεί να το κάνω και το έκανα με χαρά. Σε κάποια φάση οι Αρχές πίστευαν πως ίσως είμαι εγώ ο Μπεν Νίνταμ και θέλησαν να αποκλείσουν αυτό το ενδεχόμενο. Ο Μπεν είχε μπλε μάτια και ήταν ξανθός, και εγώ είμαι Έλληνας, έχω σκούρα μαλλιά και μάτια» ανέφερε ο γιος του οδηγού εκσκαφέα, Βαλάντης, στη βρετανική εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Κωνσταντίνος Μπάρκας

Ο Βαλάντης Μπάρκας δήλωσε πεπεισμένος πως ο πατέρας του, ο οποίος πέθανε πέρυσι από καρκίνο του στομάχου, είναι αθώος. 

«Δεν θα έβλαπτε μυρμήγκι, πόσω μάλλον ένα μικρό παιδί. Εάν έκανε κάτι τέτοιο, θα έβλεπα την ενοχή στα μάτια του. Ήταν αθώος, όπως ένα μωρό παιδί» είπε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Daily Mail», ο Βαλάντης, ο οποίος ήταν δύο ετών όταν εξαφανίστηκε ο μικρός Μπεν, είπε ότι θυμάται τον πατέρα του να λέει στις Αρχές πως είχε παρατηρήσει ένα αυτοκίνητο με Ρομά να περνά από την περιοχή με μεγάλη ταχύτητα την ώρα που εξαφανίστηκε το παιδί.

«Ο πατέρας μου είχε καταθέσει τι έκανε την ώρα που εξαφανίστηκε ο Μπεν. Έμεινε μέχρι αργά το βράδυ για να βοηθήσει στις έρευνες των Αρχών. Βοήθησε την αστυνομία ακόμα και όταν δεν ήταν καλά στην υγεία του.

»Δεν πρέπει να τον κατηγορούν για τίποτα, ειδικά τώρα που έχει πεθάνει. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επαναφέρουν στο προσκήνιο κάτι που έχει ξεκαθαριστεί πριν από πολλά χρόνια» τόνισε.

«Δεν σκότωσε ο άνδρας μου τον Μπεν»
 
«Ο άνδρας μου ήταν καλός άνθρωπος, δεν είχε καμία ανάμειξη με την εξαφάνιση του Μπεν» τονίζει η χήρα του Κωνσταντίνου Μπάρκα, Βαρβάρα, απορρίπτοντας όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για ανάμειξη του εκλιπόντος συζύγου της στην εξαφάνιση του Μπεν.

Όπως δηλώνει στη «Sunday Mirror», οι δυο τους δεν μίλησαν ποτέ για το τι συνέβη εκείνη την ημέρα: «Ο σύζυγός μου ποτέ δεν μου είπε τι πραγματικά έγινε εκείνη την ημέρα. Δεν μου μίλησε ούτε μία φορά για τον Μπεν. Ακόμη κι όταν πέθαινε δεν ανέφερε το όνομα του Μπεν».

Ωστόσο, και εκείνη πρόσθεσε πως ο Κωνσταντίνος Μπάρκας τής είχε πει για ένα αυτοκίνητο που είχε δει εκείνη την ημέρα στο σημείο της εξαφάνισης.

Σύμφωνα με την ίδια, ο αποθανών βοηθούσε πάντα την αστυνομία όποτε του το ζητούσε, «ακόμη και όταν ήταν πολύ άρρωστος και έκανε μεταγγίσεις αίματος».

«Δεν το πιστεύω ότι μετά από τόσα χρόνια συμβαίνει και πάλι αυτό» λέει η χήρα του Κωνσταντίνου Μπάρκα, καθώς το σενάριο του δυστυχήματος εξετάστηκε και το 2012, όταν ο Κωνσταντίνος Μπάρκας είπε ότι την ημέρα που δηλώθηκε η εξαφάνιση του παιδιού είχε σκάψει με εκσκαφέα ένα βαθύ χαντάκι, σε απόσταση μόλις 15 μέτρων από το σημείο στο οποίο χάθηκαν τα ίχνη του Μπεν.

Η έκταση όπου θα επικεντρώσουν τις έρευνές τους οι Βρετανοί αστυνομικοί:

Σύμφωνα με την «Daily Mirror», ένας φίλος του χειριστή οικοδομικών οχημάτων, Κωνσταντίνου Μπάρκα, γνωστός και ως Ντίνος, ισχυρίστηκε στην αστυνομία ότι ο Κ. Μπάρκας μάλλον ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο του μικρού αγοριού.

Ο ίδιος ο Κ. Μπάρκας φέρεται να εμφανίστηκε το 2012 στις αστυνομικές αρχές δηλώνοντας ότι μπορεί να ευθύνεται για τον θάνατο του Μπεν, θάβοντάς τον κάτω από μπάζα κατά τη διάρκεια εργασιών εκσκαφής σε αγροικία του νησιού.

Ο ανώνυμος μάρτυρας θυμάται ότι είχε δει τον Κ. Μπάρκα «ιδρωμένο και φοβισμένο» κατά την επιστροφή του από το αστυνομικό τμήμα την επόμενη ημέρα της εξαφάνισης του παιδιού, καθώς είχε ανακριθεί από Έλληνες αστυνομικούς για την πιθανότητα ενός δυστυχήματος.

Οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει ακόμη κατά πόσον ο Κ. Μπάρκας γνώριζε ότι είχε σκοτώσει το παιδί.

Υπενθυμίζεται ότι ο μικρός είχε μεταβεί στην περιοχή -απ’ όπου εξαφανίσθηκε- μαζί με τη γιαγιά του κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον παππού του, Έντι, ο οποίος συμμετείχε σε εργασίες ανακαίνισης κτηρίου.

«Φοβάμαι ότι η αστυνομία θα βρει τα κόκκαλά του»

Η μητέρα του Μπεν, Κέρι Νίνταμ, εξέφρασε την έκπληξή της που ελέγχθηκε ο γιος του «κύριου υπόπτου».

«Δεν είχα ιδέα πως είχε συμβεί αυτό, είναι τόσο παράξενο. Με μπερδεύει, γιατί να ήθελαν να τον ελέγξουν; Τι τους έκανε να σκέφτονται πως μπορεί να ήταν ο Μπεν;» είπε η Κέρι Νίνταμ στην «Daily Mirror». «Τι τους δημιούργησε αυτήν την εντύπωση, είναι πολύ παράξενο. Στα τόσα χρόνια έγιναν πολλές εξετάσεις DNA, αλλά αυτήν τη συγκεκριμένη δεν τη γνώριζα».


«Νιώθω διαφορετικά πια. Είμαι τρομοκρατημένη. Νομίζω ότι η αστυνομία πιστεύει πως θα βρουν τα οστά του Μπεν. Νομίζω ότι είναι νεκρός» συνέχισε η μητέρα του Μπεν στη βρετανική εφημερίδα.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια που παραδέχεται πως ίσως ο γιος της να έχει πεθάνει. Δεν έκρυψε πως φοβάται ότι «θα πεθάνει από το σοκ ή από καρδιά, αν μάθει πως ο Μπεν είναι νεκρός. «Δεν υπάρχει ένα ακριβές σημείο όπου θα ψάξουν. Μου είπαν ότι είναι σίγουροι για την πληροφορία. Δεν αναζητούν πια έναν ζωντανό» δήλωσε.

Η βρετανική αστυνομία αναμένεται να ψάξει σε δύο σημεία όπου το 1991 είχε πετάξει μπάζα ο Κ. Μπάρκας και τα οποία το 2012 δεν είχαν ερευνηθεί.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης