Εξαπατούσαν αγοραστές Ι.Χ. μέσω Διαδικτύου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012, 14:45
Εξαπατούσαν αγοραστές Ι.Χ. μέσω Διαδικτύου
Ύστερα από συστηματική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Μενεμένης εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις απάτης μέσω Διαδικτύου σχετικά με πώληση αυτοκινήτων.

Την Τρίτη, συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω στην περιοχή της Μενεμένης από αστυνομικούς της προαναφερόμενης Υπηρεσίας ένας Έλληνας και ένας αλλοδαπός, 39 ετών αμφότεροι, ενώ αναζητείται 26χρονος συνεργός τους, οι οποίοι αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν έναν άνδρα 24 ετών, προσποιούμενοι τους πωλητές Ι.Χ.Ε αυτοκινήτου. Εις βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για «Σύσταση συμμορίας», «Απάτη κατ’ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση» και «Κλοπή κατά συναυτουργία».

Ειδικότερα, οι δράστες, απαρτίζοντας σπείρα τουλάχιστον από την 11η Σεπτεμβρίου του 2012 και ενεργώντας από κοινού, προέβαιναν με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση στην εξαπάτηση υποψήφιων αγοραστών οχήματος, προσποιούμενοι τους πωλητές Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, αναρτώντας ηλεκτρονική αγγελία πώλησης του οχήματος στο Διαδίκτυο, με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Με τον προαναφερόμενο τρόπο κατόρθωσαν να εξαπατήσουν πέντε Έλληνες, από τους οποίους απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 8.800 ευρώ, αφαιρώντας τελικά το αυτοκίνητο που τους παρέδιδαν, κατά τη διάρκεια της μεταβίβασης.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα - προανάκριση, κατά το τελευταίο δίμηνο, προσέλκυσαν τουλάχιστον πέντε παθόντες - υποψήφιους αγοραστές, με τους οποίους έκλεισαν προσυμφωνημένα ραντεβού, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αγοραπωλησία των οχημάτων.

Οι δράστες μετέβαιναν στο ραντεβού με το υπό πώληση αυτοκίνητο και, αφού έπαιρναν το συμφωνηθέν χρηματικό αντίτιμο, παρέδιδαν στους αγοραστές αντικλείδια του οχήματος, ενώ διατηρούσαν τα πρωτότυπα στη κατοχή τους. Εν συνεχεία, εκμεταλλευόμενοι την απουσία των παθόντων κατά τη διαδικασία της μεταβίβασης, έτερος δράστης αφαιρούσε το όχημα από το σημείο, χρησιμοποιώντας το πρωτότυπο κλειδί.

Επίσης, από την διενεργηθείσα προανάκριση προέκυψε ότι τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες έφεραν κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας, ιδίου τύπου, ενώ χρησιμοποιούσαν πλαστές υπεύθυνες δηλώσεις - εξουσιοδοτήσεις και έγγραφα, με στοιχεία των ιδιοκτητών των κλεμμένων πινακίδων, τα οποία επιδείκνυαν στους υποψήφιους αγοραστές, προκειμένου να τους πείσουν για τη νομιμότητα της μεταβίβασης.

Επιπλέον, στην κατοχή των δύο συλληφθέντων αλλά και σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 39χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 3.275 ευρώ, τρία κινητά τηλέφωνα, τρία αντικλείδια αυτοκινήτων και κλεμμένες κρατικές πινακίδες.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα αποσταλεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού του τρίτου συνεργού.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012, 15:43