Απάτη με προπληρωμένες κάρτες

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015, 09:39


«Χρυσές δουλειές» έκανε σπείρα που θησαύριζε εις βάρος επιχειρηματιών, τους οποίους εξαπατούσε κατά συρροή, αποσπώντας τους χρήματα μέσω προπληρωμένων καρτών.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί τουλάχιστον 12 τέτοιες περιπτώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χαλκιδική και ΠρέβεζαΓια την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ατόμων, ηλικίας 43 και 53 ετών, που κατηγορούνται για απάτες κατά συναυτουργία, κατ΄ επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί παιγνίων.

Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι παραπάνω δράστες από κοινού και για μεγάλο χρονικό διάστημα (από Απρίλιο του 2013 έως και τον Αύγουστο του 2014) εξαπατούσαν επιχειρηματίες, καθώς τους έπειθαν να εκδώσουν προπληρωμένες κάρτες διαδικτυακών αγορών και αποσπούσαν τους κωδικούς τους, αποκομίζοντας έτσι ποσό που ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί τουλάχιστον 12 τέτοιες περιπτώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χαλκιδική και Πρέβεζα, ενώ το συνολικό ποσό που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους διερευνάται, καθώς είναι εκατοντάδες τα περιστατικά ανά περίπτωση.

To modus operandi

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης που χρησιμοποίησαν οι δύο άνδρες (modus operandi) προέκυψε ότι τηλεφωνούσαν σε ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες διαφόρων καταστημάτων και επιχειρήσεων (ψιλικών, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.τ.λ.) σε διάφορες περιοχές της χώρας και τους δήλωναν ψευδώς ότι φέρουν ιδιότητα τεχνικών εταιρείας που έχει εγκαταστήσει μηχανήματα έκδοσης προπληρωμένων καρτών διαδικτυακών συναλλαγών στα καταστήματά τους.

Ακολούθως, τους ζητούσαν να εκδώσουν συγκεκριμένες προπληρωμένες κάρτες, χρηματικού ποσού των 100 ευρώ, και ισχυριζόμενοι ότι ενεργούν έλεγχο προς διακρίβωση της ορθής λειτουργίας των μηχανημάτων τούς ζητούσαν τον σχετικό κωδικό τους, ενώ τους ενημέρωναν ότι μετά τον έλεγχο οι κάρτες θα ακυρωθούν.

Σε επικοινωνία που είχαν στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων με την πραγματική διαχειρίστρια εταιρεία, διαπίστωναν ότι είχαν εξαπατηθεί, καθότι οι επίμαχες κάρτες ουδέποτε είχαν ακυρωθεί, αλλά αντιθέτως είχαν χρησιμοποιηθεί άμεσα σε διάφορες διαδικτυακές συναλλαγές.

Από τη μεθοδική και συστηματική αστυνομική και ψηφιακή έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με την αρμόδια διαχειρίστρια εταιρεία των προπληρωμένων καρτών και τις παρόχους εταιρείες υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση των εμπλεκομένων.

Ωστόσο, παρά τις αναζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν για τον εντοπισμό των δραστών, αυτός δεν κατέστη δυνατός στις διευθύνσεις κατοικίας τους, καθώς έχουν μετοικήσει σε άγνωστες διευθύνσεις, πράγμα το οποίο έπρατταν συνεχώς, για να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους από τις διωκτικές αρχές.

Από την εξέλιξη της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι εφάρμοζαν συνεχώς την παραπάνω μεθοδολογία δράσης και τα ποσά που αποκτούσαν από την απατηλή τους αυτή δραστηριότητα τα χρησιμοποιούσαν - εξαργύρωναν σε παράνομο στοιχηματισμό, σε ιστοσελίδες διαδικτυακού τζόγου ή σε αγορές μέσω διαδικτύου.

Επιπρόσθετα, ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις, προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς το μέγεθος της απάτης, καθώς και η τυχόν εμπλοκή τους σε άλλα συναφή αδικήματα.

Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν έχει σχηματιστεί σε βάρος τους σχετική ποινική δικογραφία από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για ομοειδή αδικήματα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Διαβάστε επίσης:
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015, 10:22