Εξαρθρώθηκε την Πέμπτη στη Λάρισα, ύστερα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση και πολύμηνες έρευνες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, μία πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας κατηγορούνται για διακίνηση (εμπορία) μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών και παράβαση του Νόμου Περί Όπλων.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, σε συνδυασμό με πληροφορίες που παρασχέθηκαν από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν κι εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση με διακριτούς ρόλους και συνεχή δράση, τουλάχιστον από το μήνα Δεκέμβριο του 2011, με αποκλειστικό σκοπό το παράνομο κέρδος από τη διακίνηση ναρκωτικών τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και στο κατάστημα κράτησης της Λάρισας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Λάρισας 11άτομα (7 ημεδαποί, και 4 αλλοδαποί) ηλικίας 25,27,30,28,29,33,39 και 26,35,28,32 αντίστοιχα. Τέσσερα ακόμη άτομα (2 ημεδαποί και 2 αλλοδαποί) ηλικίας 51, 25, 40, 20 αντίστοιχα κρατούνται σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται και τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης.

Αναζητείται επίσης ένας αλλοδαπός ηλικίας 21 ετών και δύο ακόμη άτομα αγνώστων στοιχείων.
Συνολικά, στην υπόθεση αυτή, από τις μέχρι τώρα αστυνομικές έρευνες, εμπλέκονται τουλάχιστον δεκαοκτώ άτομα καθώς κι ένα ακόμη άτομο που απεβίωσε πρόσφατα.

Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αστυνομικής έρευνας:

• Εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν την εγκληματική οργάνωση, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, οι διευθύνσεις διαμονής τους και οι λοιποί χώροι που διατηρούσαν – αποθήκευαν τις ναρκωτικές ουσίες.
• Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι κι η ιεραρχική σχέση των μελών της κάθε εγκληματικής οργάνωσης ( αρχηγικά μέλη – εντολείς, εντολοδόχοι)
• Εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης του (modus operandi), οι διασυνδέσεις κι οι μεταξύ τους σχέσεις.
• Καταγράφηκαν σε οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο) οι κινήσεις των μελών της εγκληματικής οργάνωσης κατά τη διάρκεια των ενεργειών της.

Σε έρευνα στα σπίτια των κατηγορουμένων αλλά και στο Κ.Κ. Λάρισας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• 14 κιλά και 774 γραμμάρια κάνναβης (χασίς) σε φούντα
• 390 γραμμάρια ηρωίνης
• 86 δισκία ναρκωτικών φαρμάκων
• 1 κυνηγετικό όπλο με κομμένη κάννη κι αυτοσχέδια λαβή
• 6 ιδιωτικής χρήσης επιβατικά αυτοκίνητα
• 1 δίκυκλη μοτοσικλέτα
• 1 φορητός ηλεκτρονικής υπολογιστής ( laptop)
• 1 ζυγαριά
• 25 κινητά τηλέφωνα
• παραστατικά τραπεζικών εμβασμάτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο αρχηγός της ομάδας που τυγχάνει έγκλειστος σωφρονιστικού καταστήματος της χώρας, έχοντας καταδικασθεί σε ποινή ισοβίου καθείρξεως για παρόμοιες υποθέσεις (εμπορία ναρκωτικών), μαζί με τρεις ακόμη έγκλειστους του καταστήματος κράτησης της Λάρισας, επικοινωνώντας με συνεργούς τους εντός κι εκτός των Φυλακών, με κινητά τηλέφωνα που είχαν στη διάθεσή τους συντόνιζαν όλες τις ενέργειες και μεθόδευαν τις διαδικασίες αυτές ώστε τα μέλη της οργάνωσης να προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

Παράλληλα, συντόνιζαν την περαιτέρω διακίνηση του μεγαλύτερου μέρους αυτών των ποσοτήτων.
Επίσης, κατ’ εντολή τους τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν από την εμπορία ναρκωτικών μεταφέρονταν κυρίως μέσω τραπεζικών εμβασμάτων σε λογαριασμούς ατόμων που αυτοί υποδείκνυαν.

Από την αστυνομική έρευνα προκύπτει διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από την Αθήνα στη Λάρισα {σε τέσσερις περιπτώσεις}για λογαριασμό της οργάνωσης κατά τις οποίες εκτιμάται ότι διακινήθηκε ποσότητα ηρωίνης βάρους τουλάχιστον δέκα κιλών. Κατά την διακίνηση και τις μεταφορές των ναρκωτικών λειτουργούσαν με οργανωτικότητα κι ευρηματικότητα. Έτσι, χρησιμοποιούσαν πολλαπλούς προπομπούς ενώ ακόμη στις μεταφορές των ναρκωτικών συμμετείχαν γυναίκες με σκοπό να μην προκαλούν υποψίες.

Επιπρόσθετα, προέβαιναν έπειτα από προσυνεννόηση σε ρίψη ποσοτήτων ναρκωτικών σε σωφρονιστικό κατάστημα τα οποία παραλάμβαναν έγκλειστοι συνεργοί τους. Εξιχνιάσθηκαν – ταυτοποιήθηκαν πέντε συνολικά περιπτώσεις κατά τις οποίες μέλη της οργάνωσης έρριψαν συνολικά γραμμάρια ηρωίνης και 34,4 γραμμάρια κάνναβης που κατασχέθηκαν. Οι σχηματισθείσες ποινικές δικογραφίες για τις υποθέσεις αυτές θα συσχετισθούν με τη σχηματιζόμενη για την παρούσα υπόθεση δικογραφία.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης αστυνομικής έρευνας κατά το χρονικό διάστημα από 3-1-2012 έως και την 9-4-2012 είχαν συλληφθεί σταδιακά έξι εκ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης (3 ημεδαποί και 3 αλλοδαποί), οι οποίοι πλέον τυγχάνουν κρατούμενοι διαφόρων Σωφρονιστικών Καταστημάτων της χώρας.

Στο ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα είχαν επιπλέον κατασχεθεί:

• ποσότητα ηρωίνης συνολικού βάρους 152,2 γραμμαρίων
• ποσότητα κάνναβης βάρους 3 κιλών
• χρηματικό ποσό 10.185 ευρώ
• μία αμυντική χειροβομβίδα και
• τρεις ζυγαριές ακριβείας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους αφορά κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα και κατά περίπτωση, οι συλληφθέντες και λοιποί εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ναρκωτικών, παράβαση Νόμων Περί Όπλων.
Από τις Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, εξετάζεται η συμμετοχή των συλληφθέντων αλλά και των αναζητούμενων κατηγορουμένων και σε άλλες σοβαρές εγκληματικές πράξεις.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης