Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εφοδίαζε… κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών με πλαστά έγγραφα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021, 14:58
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εφοδίαζε… κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών με πλαστά έγγραφα

Κύκλωμα που εφοδίαζε… κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών με πλαστά έγγραφα εξάρθρωσε η αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, εδώ και μήνες το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής είχε στοχοποιήσει δύο άτομα τα οποία είχαν… ασταμάτητη δραστηριότητα.  

Η διακίνηση προς τους πελάτες γινόταν μέσω διαδικτυακής εφαρμογής και οι ενδιαφερόμενοι έβλεπαν τα προς πώληση ταξιδιωτικά έγγραφα. «Μάλιστα, για την πραγματοποίηση της εγκληματικής τους δράσης, χρησιμοποιούσαν την μέθοδο «lookalike», η οποία συνήθως παρατηρείται στις παράνομες προωθήσεις μεταναστών αεροπορικά». Πρόκειται για μια μέθοδο όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος ψάχνει να βρει κάποιον που του μοιάζει στην εξωτερική εμφάνιση ώστε να αγοράσει το συγκεκριμένο διαβατήριο, ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης.   

Δύο από τα μέλη του κυκλώματος είχαν αναλάβει τη συλλογή, την απόκρυψη και την εμπορία των ταξιδιωτικών εγγράφων. Αρχικά εξασφάλιζαν μεγάλη ποσότητα τέτοιων εγγράφων και στη συνέχεια τα διέθεταν σε άλλα δίκτυα διακίνησης μεταναστών σε ποσότητες χονδρικής. Η τιμή κάθε εγγράφου κυμαινόταν από 300 έως 1.200 ευρώ, ανάλογα με το είδος του και τη χώρα προέλευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ερεύνησαν οι αστυνομικοί βρέθηκαν περισσότερα από 900 ταξιδιωτικά έγγραφα προερχόμενα κυρίως από διάφορες ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες. «Τα περισσότερα από αυτά ήταν κλεμμένα αλλά κοιτάζοντας τα ένα έμπειρο μάτι διαπίστωνε ότι υπήρχαν και αρκετά πλαστά» λέει αστυνομικός που συμμετείχε στην υπόθεση. Η αξία του συνόλου των κατασχεθέντων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ. Μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 

627 δελτία ταυτότητας, 

111 διαβατήρια,  

77 προξενικές θεωρήσεις εισόδου (visa), 

48 άδειες ικανότητας οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας, 

5 άδειες διαμονής και ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, 

2 βεβαιώσεις εγγραφής πολίτη Τρίτης Χώρας, 

2 δελτία αιτούντος διεθνή προστασία και δελτίο αιτούντος άσυλο, 

ευρωπαϊκή κάρτα υγείας, 

GPS, 2 τάμπλετ, 7 κινητά τηλέφωνα και κάρτα SIM, 

8 μαχαίρια και αναδιπλωμένο στιλέτο,  

2.450 ευρώ και Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο. 

«Από όλα αυτά τα έγγραφα, 216 δελτία ταυτότητας, 50 διαβατήρια, 8 άδειες ικανότητας οδήγησης και τέσσερις άδειες διαμονής έχουν δηλωθεί ως κλαπέντα ή απολεσθέντα έντυπα, τα οποία στην πλειοψηφία τους προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές, κυρίως, χώρες». 

Σε συνεργασία με την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη και τελικά εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν δυο αλλοδαποί, βασικά μέλη του κυκλώματος. Στην ογκωδέστατη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται και άλλοι δύο μετανάστες οι οποίοι αναζητούνται. Σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος ακόμη δύο αλλοδαπών που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση εισόδου-εξόδου από τη Χώρα, κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, πλαστογραφία, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και νομοθεσία περί όπλων. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και ακολούθως παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή. 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021, 14:58