Τρία μέλη της διαβόητης συμμορίας Σέρβων «Ροζ Πάνθηρες», που θεωρείται ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των διωκτικών αρχών διεθνώς, για κλοπές τεράστιας αξίας, κοσμημάτων και έργων τέχνης, έπεσαν στα χέρια της Ασφάλειας Αττικής, έπειτα από μεθοδικές έρευνες και ενέδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τρεις συλληφθέντες είναι Σέρβοι υπήκοοι και μαζί με ακόμη ένα άτομο που διαφεύγει τη σύλληψη αποτελούσαν ομάδα που έχει διαπράξει περισσότερες από 30 διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων στην Αττική, με λεία που ξεπερνά τα 550.000 ευρώ, καθώς και κλοπές αυτοκινήτων.

Οι δράστες εισέβαλλαν στα κοσμηματοπωλεία γκρεμίζοντας τις βιτρίνες με κλεμμένα αυτοκίνητα, άρπαζαν ταχύτατα τα κοσμήματα από τις προθήκες και διέφευγαν με άλλα οχήματα.

Ανακοινώσεις για την υπόθεση αναμένονται το μεσημέρι από την ΕΛ.ΑΣ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Ιουνίου του 2013 είχαν συλληφθεί δύο υπήκοοι Σερβίας, ηλικίας 35 και 47 ετών, στο συνοριακό φυλάκιο των Ευζώνων, ενόσω προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα, οι οποίοι κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση «Ροζ Πάνθηρες».

Πρόκειται για τους Josipovic Nedeljko και Mladenovic Goran. Εις βάρος τους είχε ασκηθεί ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα εγκλήματα της ένταξης-συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης που επιδίωκε τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων και συγκεκριμένα διακεκριμένων κλοπών και διακεκριμένων κλοπών από κοινού κατ’ εξακολούθηση.


Oι συλληφθέντες: Mladenovic Goran του Dragan και της Paraskeva, γεννημένος στις 29 Σεπτεμβρίου 1968 στη Σερβία, και Josipovic Nedeljko του Slavko και της Zorka, γεννημένος στις 15 Φεβρουαρίου 1976 στη Σερβία

Οι δύο Σέρβοι, η ταυτότητα των οποίων είχε προκύψει από τις έρευνες των αστυνομικών της Ασφάλειας Ρεθύμνου, συνελήφθησαν πέντε ημέρες μετά τη σύλληψη, στο Παρίσι, του 40χρονου υπηκόου Μαυροβουνίου -μέλους της οργάνωσης- Νίαν Ντρόμπνιακ.

Όπως είχε γράψει το zougla.gr, η εν λόγω οργάνωση έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 100 διαρρήξεις και κλοπές σε κοσμηματοπωλεία αλλά και σε καταστήματα οπτικών, ένδυσης κ.ά.

Η ληστεία στην Ελούντα

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο Σέρβων ξεκίνησε στις 20 Μαΐου 2013, μετά τη ληστεία που σημειώθηκε σε χρυσοχοείο στην Ελούντα, με λεία κοσμήματα αξίας 350.000 ευρώ.

Οι άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου εντόπισαν τους δύο υπόπτους στο σημείο της ληστείας εκείνες τις μέρες και παρακολουθούσαν κάθε τους κίνηση, ενώ εκείνοι μετά τη ληστεία εγκατέλειψαν το νησί.
 
«Ο τρόπος που έδρασαν ταίριαζε με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης. Τα μέλη της έρχονται, κλέβουν χρυσαφικά και φεύγουν από τα σύνορα μέχρι να επιστρέψουν για να ξαναχτυπήσουν. Η έρευνα πάντως συνεχίζεται, καθώς έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία και για κάποια άλλα άτομα, τα οποία αναζητούνται» είχαν αναφέρει στο zougla.gr οι γνωρίζοντες τα πράγματα.

Αναζητούνται άλλοι πέντε

Πάντως, για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση, η σύσταση και συγκρότηση της οποίας εντοπίζεται τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2012, είχαν από τον Ιούνιο του 2013 ταυτοποιηθεί ακόμη οκτώ άτομα. Πρόκειται για επτά Σέρβους, ηλικίας 60, 26, 43, 29, 32, 37, 31 ετών, και έναν 61χρονο Κροάτη, οι οποίοι αναζητούνταν μέσω της Interpol, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας. Τώρα, πλέον, οι καταζητούμενοι είναι πέντε.

Από τη συνεχιζόμενη προανάκριση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου και έπειτα από κατάλληλη ανάλυση των επιμέρους χαρακτηριστικών που αφορούν στη δόμηση, την οργάνωση και τη λειτουργία της ομάδας, αλλά και τον τρόπο δράσης των μελών της, ηγετικός ρόλος αποδίδεται στον 60χρονο υπήκοο Σερβίας και τον 61χρονο υπήκοο Κροατίας.

Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης με την ίδια ή διαφορετική κατά περίπτωση σύνθεση προέβαιναν στην κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση διάπραξη κακουργηματικών πράξεων (διακεκριμένες κλοπές), με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος, αποκομίζοντας για λογαριασμό της σπείρας υπέρογκα οικονομικά οφέλη.

Από τις αστυνομικές έρευνες έχουν εξιχνιαστεί μέχρι στιγμής οκτώ περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών – διαρρήξεων σε κοσμηματοπωλεία, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Κρήτης και της Κω, με την αξία των αφαιρεθέντων κοσμημάτων και τιμαλφών να ανέρχεται συνολικά στο χρηματικό ποσό του 1.300.000 ευρώ περίπου.

Ως προς τον τρόπο με τον οποίο δρούσε η συγκεκριμένη οργάνωση, προκύπτει ότι – κατά περίπτωση – κάποια από τα μέλη της εισέρχονταν στη χώρα με τουριστική visa (τρίμηνης διάρκειας), συνήθως με οχήματα ιδιοκτησίας τους με στοιχεία κυκλοφορίας της πατρίδας τους. Προορισμός τους ήταν κυρίως περιοχές που εμφανίζουν έντονη τουριστική κίνηση κατά τη θερινή περίοδο.

Διέμεναν προσωρινά σε κοντινές περιοχές με τα κοσμηματοπωλεία που έβαζαν στο στόχαστρό τους, τα οποία είχαν εντοπίσει ότι διέθεταν ελλιπή μέτρα ασφάλειας. Αφού ενεργούσαν προσεκτική αυτοψία και κατόπτευαν τον στόχο τους, κατέστρωναν το σχέδιό τους, το οποίο και πραγματοποιούσαν άμεσα.

Στη συνέχεια, μετά τη διάπραξη της κλοπής, για να απομακρυνθούν από την περιοχή χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον ένα όχημα, το οποίο ενοικίαζαν για μία και μόνο ημέρα με πλαστά στοιχεία ταυτότητας και οδήγησης, και ακόμη ένα όχημα ιδιοκτησίας τους, και μετέφεραν τα κοσμήματα σε ασφαλή μέρη των περιοχών της προσωρινής διαμονής τους.

Τα συγκεκριμένα μέλη της οργάνωσης φρόντιζαν για την άμεση αποχώρησή τους από τη χώρα, την επόμενη κιόλας ημέρα διάπραξης της κάθε κλοπής, με όχημα που κατείχαν νόμιμα για να μην κινούν τις υποψίες, μέσα στο οποίο είχαν τοποθετήσει τα αφαιρεθέντα κοσμήματα, με τελικό προορισμό τη Σερβία.

Τα χτυπήματα

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα προαναφερόμενα μέλη της οργάνωσης εμπλέκονται σε οκτώ ληστείες κοσμηματοπωλείων. Η πρώτη έγινε στις 20 Μαΐου 2012 και στόχο των δραστών αποτέλεσε χρυσοχοείο εντός ξενοδοχείου στoν Πηγιανό Κάμπο Ρεθύμνου.

Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου 2012 σε χρυσοχοείο της Σκαλέτας Ρεθύμνου. Ύστερα από 13 ημέρες, τα μέλη της οργάνωσης «ξαναχτύπησαν», όχι όμως στην Κρήτη, αλλά στην Κω, όπου διέρρηξαν κοσμηματοπωλείο στο Μαστιχάρι.

Η επανεμφάνισή τους έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου 2012, όταν λήστεψαν χρυσοχοείο στο Μάλεμε Χανίων. Ενάμιση μήνα μετά επανήλθαν και «επισκέφθηκαν» ακόμη ένα κοσμηματοπωλείο, που βρίσκεται εντός ξενοδοχειακής μονάδας στο Γεράνι Πλατανιά.

Στις 26 Απριλίου 2012 και στις 10 Μαΐου 2013 διέρρηξαν άλλα δύο χρυσοχοεία, σε Χερσόνησο και Άγιο Νικόλαο αντίστοιχα, ώσπου στις 20 Μαΐου 2013 πραγματοποίησαν τη μεγάλη ληστεία στην Ελούντα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης