Εξαρθρώθηκε σπείρα ληστών στη Θεσσαλία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012, 16:00
Εξαρθρώθηκε σπείρα ληστών στη Θεσσαλία
Στην εξάρθρωση μιας εγκληματικής ομάδας που διέπραττε ένοπλες ληστείες και κλοπές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, Φθιώτιδας, Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές.

Μετά από επίπονη, μακροχρόνια και μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Καρδίτσας σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων και το ΤΕΕ Γ.Α.Δ.Π. Θεσσαλίας, εξιχνιάστηκαν 2 ένοπλες ληστείες, 2 απόπειρες κλοπών ΑΤΜ, 7 κλοπές τροχοφόρων και 6 κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ατόμων (ενός 53χρονου και ενός 46χρονου αλλοδαπού υπηκόου Τουρκίας), ενώ αναζητούνται τέσσερις (4) ακόμη συνεργοί τους.

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν είναι της σύστασης Εγκληματικής Οργάνωσης, της ληστείας, της παράβασης του Ν. περί όπλων, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της πλαστογραφίας, της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών και παρακώλυσης συγκοινωνιών. Όπως αναφέρεται στο μακροσκελές δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. «οι δύο δράστες μαζί με τους συνεργούς τους, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση, δομή και διακριτούς ρόλους ενώ με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά προέβαιναν στην εγκληματική τους δραστηριότητα εφαρμόζοντας συγκεκριμένη τακτική και μεθοδολογία.

Συγκεκριμένα, σχεδίαζαν και οργάνωναν τις εγκληματικές τους ενέργειες, επιλέγοντας το στόχο, τα δρομολόγια και τον χρόνο διαφυγής τους, μελετώντας παράλληλα τις οδούς προσέγγισης και τον χρόνο ανταπόκρισης των αστυνομικών δυνάμεων.

Για τη διευκόλυνση των μετακινήσεών τους χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα που αφαιρούσαν από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Ακολούθως, τοποθετούσαν σε αυτά πινακίδες που οι ίδιοι παραποιούσαν σε προγενέστερο χρόνο με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων. Συγκεκριμένα, παραποιούσαν με σφυρηλάτηση το αριθμητικό και το γραμματικό μέρος των πινακίδων, ενώ στη συνέχεια προέβαιναν στη βαφή των νέων στοιχείων με αποτέλεσμα να μην είναι εμφανής και διακριτή η παρέμβασή τους. Ακολούθως, απέκρυπταν τα εν λόγω οχήματα σε αγροτικές περιοχές καλύπτοντάς τα με δίκτυ παραλλαγής στρατιωτικού τύπου για να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάπραξη των εγκληματικών τους ενεργειών.Επεδείκνυαν ιδιαίτερη «εφευρετικότητα», «πρωτοτυπία και «επαγγελματισμό» αφού κατά την εκτέλεση των αδικημάτων τους, χρησιμοποιούσαν αντικείμενα μεταμφίεσης (περούκες – αποκριάτικες μάσκες-κουκούλες) για την κάλυψη των χαρακτηριστικών του προσώπου τους ενώ για να μην καταγράφονται οι κινήσεις τους και για να μην ειδοποιούνται οι αστυνομικές αρχές, φρόντιζαν για την εξουδετέρωση των συστημάτων ασφαλείας (κάμερες CCTV-συστήματα συναγερμού), με τη χρήση διαφόρων εργαλείων – αντικειμένων και σε κάποιες περιπτώσεις, με πυροβολισμούς. Για την εξασφάλιση της διαφυγής τους από τους τόπους τέλεσης των εγκληματικών ενεργειών, άλλαζαν τις ρυθμιστικές πινακίδες σήμανσης των οδών και τοποθετούσαν αυτοσχέδια οδοφράγματα έτσι ώστε να καθίσταται αδύνατη η καταδίωξή τους από τις αστυνομικές δυνάμεις. Επίσης, ως οδοφράγματα τοποθετούσαν διάφορα οχήματα των οποίων η απομάκρυνση ήταν αδύνατη χωρίς τη χρήση κατάλληλου γερανοφόρου οχήματος αφού με παρεμβάσεις λουκέτα – αλυσίδες - συρματόσκοινα δεν μπορούσαν να μετακινηθούν. Με προφανή σκοπό την ακινητοποίηση των αστυνομικών οχημάτων στο ενδεχόμενο καταδίωξής τους, κατασκεύαζαν επίσης αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τους οποίους προφανώς θα χρησιμοποιούσαν σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διαφυγή τους από τους τόπους διάπραξης των αδικημάτων.

Πηγή:thessalianews
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012, 16:04