Πολυμελής σπείρα που διευκόλυνε συστηματικά την παράνομη έξοδο μεταναστών από την Ελλάδα, με προορισμό την Ιταλία, με τη χρήση πλωτών σκαφών, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν οκτώ μέλη της οργάνωσης. Ειδικότερα, ένας Έλληνας και επτά αλλοδαποί, ενώ ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης είναι φυλακισμένος. Συγκατηγορούμενοι συλληφθέντων είναι ακόμη πέντε άτομα, εκ των οποίων τρεις Έλληνες και δύο αλλοδαποί. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η τιμή της διακίνησης από την Ελλάδα στην Ιταλία υπολογίζεται σε 4.000 ευρώ ανά άτομο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την αστυνομία, το περασμένο Σάββατο μέλη της σπείρας μετέφεραν μετανάστες, από το κέντρο της Αθήνας σε παραθαλάσσιο βραχώδες σημείο της Αττικής, από όπου επιβιβάστηκαν σε ιστιοφόρο σκάφος της οργάνωσης. Το σκάφος εντοπίστηκε από το Λιμενικό Σώμα κοντά στην Ύδρα και ακινητοποιήθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, έπειτα από καταδίωξη. Όπως διαπιστώθηκε, στο σκάφος επέβαιναν δύο αλλοδαποί χειριστές, μέλη της οργάνωσης, οι οποίοι συνελήφθησαν, ενώ στην καμπίνα του σκάφους εντοπίστηκαν δεκαεννέα μετανάστες, μεταξύ των οποίων και τέσσερις ανήλικοι.

Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας που διενεργήθηκε στο ιστιοφόρο, κατασχέθηκαν πλοηγοί GPS υψηλής τεχνολογίας, χάρτες και βοηθητική λέμβος για την επιβίβαση των μεταναστών, ενώ απουσίαζαν τα απαραίτητα σωστικά μέσα, γεγονός που έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων.

Σε παράλληλη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν άλλα έξι μέλη της οργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την αστυνομία, η σπείρα δρούσε τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2019, ενώ τα μέλη της αρχικά μεριμνούσαν, μέσω ιστοσελίδων αγγελιών, για την εξεύρεση και επιλογή ιστιοφόρων σκαφών, τα οποία ήταν κατάλληλα για τη μεταφορά μεταναστών από την Ελλάδα προς την Ιταλία. Μετά την αγορά του σκάφους εντόπιζαν μετανάστες που ήθελαν να μεταβούν στην Ιταλία, μέσω δικτύου που είχαν αναπτύξει. Στη συνέχεια, οι μετανάστες μεταφέρονταν σε παράκτιες βραχώδεις περιοχές, όπου κρύβονταν, μέχρι την αναχώρησή τους με το σκάφος της οργάνωσης.

Στις αστυνομικές έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ιστιοφόρο σκάφος και βοηθητική λέμβος, πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων, παραστατικών μεταφοράς χρημάτων, τα οποία αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, συμφωνητικά και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με ιστιοφόρα σκάφη και το χρηματικό των 2.500 ευρώ.

Σε βάρος όλων των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παράβασης της νομοθεσίας για τη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος, πολιτών τρίτων χωρών, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, καθώς και απείθεια και έκθεση κατά συναυτουργία. 

Όσον αφορά τους συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιώς.

Τέλος, σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος EMPACT, του κύκλου πολιτικής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ειδικότερα, πρόκειται για ευρωπαϊκή δράση με κωδική ονομασία «2.5», επικεφαλής της οποίας είναι η χώρα μας και αποσκοπεί στην καταπολέμηση οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης