Εξαρθρώθηκε σπείρα που πλαστογραφούσε έγγραφα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011, 11:22
Εξαρθρώθηκε σπείρα που πλαστογραφούσε έγγραφα
Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής εξαρθρώθηκε σπείρα που πλαστογραφούσε έγγραφα δημοσίων, δημοτικών και αλλοδαπών Αρχών, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνταν για να δικαιολογηθεί η παραμονή αλλοδαπών στη χώρα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, 9 Νοεμβρίου, συνελήφθησαν στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών, ένας αλλοδαπός άνδρας 40 ετών, υπήκοος Πακιστάν και ένας άνδρας 39 ετών ελληνικής καταγωγής, δημοτικός υπάλληλος που εργαζόταν στο Τμήμα Αλλοδαπών Δήμου Αιγάλεω.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας εγγράφων και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επιπλέον για το δημοτικό υπάλληλο η δικογραφία περιλαμβάνει συμπληρωματικά τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της ψευδής βεβαίωσης.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, το κύκλωμα δρούσε στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής κατά την τελευταία πενταετία και είχε καταρτίσει πλήθος πλαστών εγγράφων, τα οποία στη συνέχεια διέθετε έναντι αμοιβής σε αλλοδαπούς για να κατατεθούν, ως δικαιολογητικά, για τη νομιμοποίησή τους.

Τα κέρδη που αποκόμισαν είναι ιδιαίτερα μεγάλα, που είτε αποστέλλονταν στο Πακιστάν, είτε νομιμοποιούνταν παράνομα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) μέσω καταστήματος που λειτουργούσε ο 40χρονος αλλοδαπός στο κέντρο της Αθήνας. Ενδεικτικά, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, για κάθε έγγραφο η σπείρα εισέπραττε, κατά περίπτωση, από 250 έως 2000 ευρώ, ενώ για τη διεκπεραίωση του κάθε φακέλου με πλαστά έγγραφα η σπείρα εισέπραττε 300 ευρώ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα του 40χρονου αλλοδαπού και στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Εννέα στρογγυλές σφραγίδες Δημόσιων Υπηρεσιών και 29 σφραγίδες, από τις οποίες οι εννέα ξενόγλωσσες.

• Έξι Διαβατήρια Αρχών Πακιστάν, αμφιβόλου γνησιότητας και ένα Δελτίο Ταυτότητας Πακιστάν.

• Επτά βεβαιώσεις κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής, αμφιβόλου γνησιότητας.

• Εννέα βιβλιάρια υγείας του Ι.Κ.Α. και δύο έντυπα θεώρησης ατομικού βιβλιαρίου υγείας του Ι.Κ.Α., αμφιβόλου γνησιότητας.

• Έξι κενά δελτία αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού, δύο κενά έντυπα βεβαιώσεων κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής και ένα κενό έντυπο ατομικού βιβλιαρίου υγείας, αμφιβόλου γνησιότητας.

• Δύο ατομικά βιβλιάρια υγείας εργαζομένων σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς να φέρουν υπογραφές και σφραγίδες, ένα βιβλιάριο εισφορών του Τ.Ε.Β.Ε. και μία βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας του Υπουργείου Οικονομικών, αμφιβόλου γνησιότητας.

• Τρία έγγραφα Περιφέρειας Αττικής, μία αυτοκόλλητη άδεια διαμονής Περιφέρειας Αττικής και μία ειδική βεβαίωση νόμιμης διαμονής, αμφιβόλου γνησιότητας.

• Τρεις άδειες οδηγήσεως από Αρχές Πακιστάν, αμφιβόλου γνησιότητας

• Μία βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ., αμφιβόλου γνησιότητας και τρεις πλαστές θεωρήσεις αντιγράφου.

• Τρεις αποδείξεις αποστολής χρημάτων στο Πακιστάν, συνολικού ποσού 2.450 ευρώ.

• Ένα βιβλιάριο καταθέσεων και δύο κάρτες ανάληψης.

• Μία κρατική πινακίδα κυκλοφορίας.

• Δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

• Πλήθος φωτογραφιών τύπου διαβατηρίου, διαφόρων ατόμων.

• Διάφοροι φάκελοι που περιείχαν μεγάλο αριθμό φωτοαντίγραφων διαφόρων εγγράφων με στοιχεία αλλοδαπών.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του γραφείου του δημοτικού υπαλλήλου, κατασχέθηκαν πλαστά έγγραφα που βρέθηκαν σε φακέλους αλλοδαπών που είχαν κατατεθεί, αλλά δεν είχαν αποσταλεί στην Περιφέρεια Αττικής. Επιπλέον κατασχέθηκαν πλαστά έγγραφα που κατά το παρελθόν κατέθεταν διάφοροι αλλοδαποί, αλλά δεν είχαν σταλεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Από τη δράση του κυκλώματος, εκτιμάται ότι, είναι μεγάλη η οικονομική ζημιά που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο, είτε από τα διαφυγόντα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και φόρους που δεν καταβλήθηκαν όπως προβλεπόταν, είτε από την καταβολή διαφόρων επιδομάτων (ανεργίας κ.α.).

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες το απόγευμα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011, 11:22