Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπ’ ατμόν βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι μετανάστες που κρατούνται στο κέντρο φιλοξενίας της Αμυγδαλέζας, οι οποίοι μέσω εξεγέρσεων, αφενός εκφράζουν την επιθυμία τους να αφεθούν ελεύθεροι και αφετέρου καταγγέλλουν τις συνθήκες κράτησης ως απάνθρωπες.

Μία από αυτές τις άγνωστες στο κοινό (για ποιο λόγο;) εξεγέρσεις σημειώθηκε το προηγούμενο Σάββατο γύρω στις 21:45 το βράδυ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Λίγο πριν την εξέγερση)

Όλα μέχρι εκείνη την ώρα κυλούσαν ομαλά. Ουδείς από τους αστυνομικούς που εκτελούσαν την υπηρεσία τους δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οι κρατούμενοι θα συμμετείχαν σε μαζική εξέγερση.

Μερικά λεπτά μετά τις 21:30 το βράδυ, μια μικρή ομάδα μεταναστών άρχισε, σύμφωνα με αστυνομικές «πηγές», να πλησιάζει τα σιδερένια κιγκλιδώματα που περιφράζουν την περιοχή των λυόμενων στα οποία κρατούνται, φωνάζοντας κι άλλους κρατουμένους να έρθουν προς το μέρος τους.

Τα πνεύματα δεν άργησαν να οξυνθούν. Η μικρή ομάδα των μεταναστών άρχισε να μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο, καθώς όλο και περισσότεροι έβγαιναν από τα λυόμενα «κλουβιά» τους και συνωστίζονταν στον μπροστινό φράχτη του κέντρου κράτησης, τραβώντας τα κάγκελα, φωνάζοντας συνθήματα.

(Οι αντιδράσεις αρχίζουν να κλιμακώνονται)

Τα αιτήματά τους αφορούσαν στις συνθήκες διαβίωσης. Οι κρατούμενοι ζητούσαν περισσότερη θέρμανση και καλύτερο φαγητό, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μέσω ηχηρών παρακλήσεων, ζητούσαν να αφεθούν ελεύθεροι.

«Οι αστυνομικοί που εκτελούσαν εκείνη την ώρα την υπηρεσία τους, προσπάθησαν να τους πείσουν με ήρεμο τρόπο να επιστρέψουν στα λυόμενα των εγκαταστάσεων, ωστόσο εκείνοι συνέχιζαν να φωνάζουν, να τραβούν τα κάγκελα και να βρίζουν. Ήταν σαν να μην τους άκουγαν» αναφέρει αστυνομική «πηγή» μιλώντας στη zougla.gr.

Παρέμβαση ΥΜΕΤ

Η ώρα περνούσε, με τις φωνές των εξεγερμένων να δυναμώνουν συνεχώς, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα οι άνδρες της αστυνομίας να πρέπει να επιλέξουν είτε να αποστασιοποιηθούν περιμένοντας την αντίδραση του πλήθους να κοπάσει, είτε να επιχειρήσουν να επέμβουν, κίνηση όμως με αμφίβολα αποτελέσματα.

Τελικά επέλεξαν να ζητήσουν την παρέμβαση των ΜΑΤ-ΥΜΕΤ, των οποίων ο ρόλος αποδείχτηκε καταλυτικός. Οι άντρες των ΜΑΤ προσέγγισαν τους εξεγερμένους και μετά από συνομιλίες που είχαν μαζί τους, άκουσαν τα αιτήματά τους και τους έπεισαν να επιστρέψουν στα λυόμενα του κέντρου κράτησης.


(Οι κρατούμενοι στα… κάγκελα)

Ένας αστυνομικός τούς πλησίασε και τούς ενημέρωσε ότι αν το πρόβλημα τους είναι το κρύο, θα επιλυθεί σύντομα, καθώς θα ανοίξουν τα κλιματιστικά. Μετά από συνομιλίες, τα πνεύματα ηρέμησαν και οι εξεγερμένοι πείστηκαν και απομακρύνθηκαν επιστρέφοντας στα ενδότερα των εγκαταστάσεων.


(Τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει)

«Οι συνθήκες είναι άριστες»

Αστυνομικές «πηγές», μιλώντας στην ηλεκτρονική εφημερίδα, ανέφεραν ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούνται οι μετανάστες στην Αμυγδαλέζα είναι εξαιρετικά καλές, σε αντίθεση, όπως είπαν, με τις συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι συνάδελφοι τους που υπηρετούν στην περιοχή. «Στους ανθρώπους που κρατούνται προσφέρεται πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, την ώρα που άλλοι κρατούμενοι σε κάποια κρατητήρια έχουν μόνο ένα γεύμα την ημέρα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης