Έξι ελληνικά πανεπιστήμια στα 750 καλύτερα του κόσμου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015, 11:14
Έξι ελληνικά πανεπιστήμια στα 750 καλύτερα του κόσμου
Την καλή πρακτική των ελληνικών πανεπιστημίων, παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν και, κυρίως, την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, έρχεται να επιβεβαιώσει ακόμη μία διεθνής λίστα κατάταξης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ο εκδοτικός οίκος «U.S. News & World Report» των ΗΠΑ, ο οποίος από το σύνολο των περίπου 18.000 πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως αξιολογεί τα καλύτερα 750 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όσο και από 57 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δημοσιοποίησε προσφάτως την κατάταξή του, στην οποία περιλαμβάνονται έξι ελληνικά πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει την υψηλότερη θέση ανάμεσα στα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καταλαμβάνοντας την 292η θέση. Ακολουθούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (432η θέση), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (435η θέση), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (526η θέση), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (552η θέση) και το Πανεπιστήμιο Πατρών (650η θέση).

Μάλιστα, αξιόλογη είναι η επίδοση του ΕΚΠΑ σε επιμέρους επιστημονικά πεδία, όπως είναι η Φαρμακολογία (85η θέση), η Φυσική (176η θέση), η Ιατρική (181η θέση) και οι Κοινωνικές Επιστήμες (237η θέση). Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στον τομέα της μηχανικής το ΑΠΘ κατατάσσεται στην 179η θέση.

Όσον αφορά στην πρώτη πεντάδα των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, σύμφωνα με την εν λόγω κατάταξη, πρώτο κατατάσσεται το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και ακολουθούν άλλα τρία αμερικανικά πανεπιστήμια: ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology), το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια - Berkeley και το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Την πεντάδα συμπληρώνει το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης της Μεγάλης Βρετανίας.

Σημειώνεται ότι το «U.S. News & World Report» αξιολογεί τα 750 καλύτερα ιδρύματα χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών κριτηρίων, μεταξύ των οποίων οι δημοσιεύσεις, τα συνέδρια, οι διεθνείς συνεργασίες και η ερευνητική του φήμη σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε επίσης: Στην… αφρόκρεμα των διεθνών πανεπιστημίων το ΕΚΠΑ
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2015, 12:54

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015, 11:25