Το πρωτοφανές κουκούλωμα διαρκείας μιας κλασικής υπόθεσης διαφθοράς, η οποία εκτυλίσσεται εδώ και περίπου έξι χρόνια στο Νοσοκομείο Έδεσσας, ήρθε εκ νέου στην επικαιρότητα, με την αποκάλυψη ότι τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Υγείας αρνούνται να παραλάβουν το πόρισμα-καταπέλτη των επιθεωρητών, οι οποίοι διερεύνησαν το θέμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, την προκλητική ατιμωρησία των εμπλεκόμενων γιατρών, οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν στις θέσεις τους, αφού δεν τέθηκαν ούτε καν σε προσωρινή αργία, τουλάχιστον μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση. Επιπλέον ελλείψει επίσημου πορίσματος δεν κινήθηκε ούτε η δικαιοσύνη, η οποία το αναζητά εδώ και μήνες, αλλά η τύχη του αγνοείται. Σημειώνεται ότι η επισήμως διαπιστωμένη ζημία ανέρχεται περίπου στα 2 εκατ. ευρώ, αλλά αφορά μόνον τη διετία 2008-2009, αφού για τις περιόδους πριν και μετά τη συγκεκριμένη διετία δεν διενεργήθηκε έλεγχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο θέμα αναφέρθηκε, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Άρης Μουσιώνης. Μίλησε για «ανεπίτρεπτη και περίεργη ολιγωρία εδώ και έξι χρόνια στο μεγάλο σκάνδαλο του Νοσοκομείου Έδεσσας». Παράλληλα σημείωσε ότι έχει ζητήσει ενημέρωση για τα στοιχεία που περιέχονται στο φάκελο του σκανδάλου αυτού και δεσμεύτηκε ότι η υπόθεση θα φτάσει στα χέρια του εισαγγελέα. Μάλιστα κάλεσε όλη την ιεραρχία του ΣΕΥΥΠ να παραλάβει τώρα το πόρισμα και να το παραδώσει εκεί όπου πρέπει.

Ποιοι εμπλέκονται

Σύμφωνα με τον ίδιο το μεγάλο πάρτι έγινε την περίοδο 2006-2010. Στη διετία 2008-2009, για την οποία έχει διενεργηθεί έλεγχος, η ζημιά ανέρχεται περίπου στα 2 εκατ. ευρώ. Οι βασικοί εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι τρεις από τους τέσσερις γιατρούς της ορθοπεδικής κλινικής, καθώς και ο διοικητής του νοσοκομείου, που είχε αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2009. Από τότε βέβαια μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει δύο διοικητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνολική ζημία, έπειτα από τις ενστάσεις που έγιναν προσδιορίστηκε κατ’ αρχάς στα 1.850.000 εκ των οποίων 1.200.000 αποδίδονται σε ενέργειες των τριών γιατρών και του τότε διοικητή του νοσοκομείου.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουσιώνης, η ζημιά δεν έχει παραχθεί από διαφορά τιμών, δηλαδή υπερκοστολόγηση των ορθοπεδικών υλικών, αλλά από τη χρήση υπερβολικών ποσοτήτων και υλικών χωρίς ένδειξη. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων τοποθετούνταν στους ασθενείς υλικά χωρίς ένδειξη, δηλαδή χωρίς να χρειάζονται.

Επιβεβαιώνει τη συγκάλυψη ο υφυπουργός!

Η υπόθεση του Νοσοκομείου Έδεσσας συζητήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στη Βουλή έπειτα από επίκαιρη ερώτηση την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Θεοδωρίδης. Στην ερώτησή του μάλιστα ο κ. Θεοδωρίδης διατύπωσε σοβαρότατες κατηγορίες σε βάρος του προϊσταμένου του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «τίθεται μείζον ζήτημα συγκάλυψης οικονομικού εγκλήματος. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ και οι συνεργάτες του παρέβησαν το καθήκον τους, κωλυσιεργώντας συστηματικά επί πολλά έτη τη διερεύνηση ενός οικονομικού εγκλήματος εκατομμυρίων ευρώ». Αποκάλυψε επίσης ότι «ο εισαγγελέας Έδεσσας, στον οποίο διαβιβάστηκε η υπόθεση για το ποινικό σκέλος της, διέκοψε την έρευνα που διενεργεί, περιμένοντας επί μήνες το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ, και το πειθαρχικό συμβούλιο διέκοψε την πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης περιμένοντας επίσης το πόρισμα». Ο βουλευτής Έδεσσας ρώτησε μάλιστα τον παριστάμενο υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη «εάν η κυβέρνηση εμπιστεύεται τον επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ, του οποίου η θητεία έληξε εδώ και έναν χρόνο, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του». Κατήγγειλε μάλιστα ότι, ενώ το πόρισμα των επιθεωρητών έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό και είναι καταπέλτης, ο επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ δεν το παραλαμβάνει.

«Σιωπή δύο και πλέον χρόνων»

Στον κ. Θεοδωρίδη απάντησε ο Μιχάλης Τιμοσίδης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «υπάρχει όντως μία σιωπή δύο και πλέον χρόνων. Είναι έτσι όπως τα λέτε. Υπάρχει μία περίεργη καθυστέρηση στις ενέργειες του Σώματος Επιθεωρητών, παρότι ο επιθεωρητής Μακεδονίας και Θράκης έκανε πολύ καλά τη δουλειά του κι εκεί και στο ‘Ιπποκράτειο’ και στη Λάρισα και σε όλες τις περιφέρειες ευθύνης τους». Ο κ. Τιμοσίδης τόνισε ότι το ΣΕΥΥΠ ελέγχεται για αυτήν την καθυστέρηση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει από ποιους και πώς ελέγχεται. Είπε επίσης ότι «η εισαγγελέας με προφορικές οχλήσεις πίεζε το ΣΕΥΥΠ να φέρει το πόρισμα, για να μπορέσει κι αυτή να αποφανθεί επί του πρακτέου» και ανέφερε πως το «Δεκέμβριο του 2011 παραδόθηκε το πόρισμα». Παρ’ όλα αυτά δύο μήνες μετά δεν έχει γίνει το παραμικρό, γεγονός το οποίο ο υφυπουργός το απέδωσε «στις κρίσεις των νέων τμηματαρχών και νέων επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, ώστε και από την πλευρά του ΣΕΥΥΠ να έχουμε την τελική άποψη».

Σύμφωνα όμως με ασφαλείς πληροφορίες της «Μ» το επίμαχο πόρισμα για το Νοσοκομείο Έδεσσας, ενώ όντως ολοκληρώθηκε -παρά τα όσα ισχυρίστηκε στη Βουλή ο κ. Τιμοσίδης- ακόμη δεν έχει παραληφθεί από την ηγεσία του ΣΕΥΥΠ. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε άλλωστε και ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Άρης Μουσιώνης στη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
Πηγή:εφ. Μακεδονία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης