Ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και αντιδράσεις σε διπλωματικό επίπεδο από ελληνικής πλευράς προκαλεί η απόφαση των αλβανικών αρχών να προχωρήσουν στην κατεδάφιση σπιτιών ομογενών στη Χειμάρρα, στο πλαίσιο σχεδίων οικιστικής ανάπλασης.

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, 19 οικογένειες ομογενών στην Χειμάρρα έλαβαν ειδοποιητήρια να εκκενώσουν τις κατοικίες τους εντός πέντε ημερών, προκειμένου να κατεδαφιστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποστολή ειδοποιητηρίων σε 19 οικογένειες της ελληνικής εθνικής μειονότητας και μάλιστα ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου ρίχνει «λάδι στη φωτιά» των ελληνοαλβανικών σχέσεων από την πλευρά των Τιράνων.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να ακυρωθούν οι αποφάσεις για κατεδαφίσεις, τονίζοντας ότι η Αλβανία πρέπει να τηρήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας των περιουσιακών δικαιωμάτων πολιτών της και των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, αντέδρασε έντονα το βράδυ της Κυριακής στην κίνηση της αλβανικής κυβέρνησης που «εκτελείται» μέσω του δημάρχου Χειμάρρας Γιώργου Γκόρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία όσα διαδραματίζονται στη Χειμάρρα» σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών και ζητά από τις αλβανικές αρχές «να προβούν άμεσα αφενός στην ακύρωση της κατεδάφισης και αφετέρου σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της Χειμάρρας».

Όπως μάλιστα προσθέτει, «η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως».

Τονίζει δε ότι «η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, παραμένει πάντοτε στο πλευρό των Ομογενών μας, και έχει ενημερώσει για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές, τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς και τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε Δελτίο Τύπου της η «Ομόνοια», «τα σπίτια θα κατεδαφιστούν για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του κέντρου της Χειμάρρας. Πρόκειται για κατοικίες οικογενειών που κληρονόμησαν από τους πρόγονους τους ή νέες κατοικίες, που κτίστηκαν τα τελευταία χρόνια με κόπους ολόκληρης ζωής σε δικό τους οικόπεδο. Το σχέδιο αυτό έτυχε σφοδρών αντιδράσεων από τους ντόπιους κάτοικους τον περασμένο Ιούνιο, η οποία αντίδραση καταγράφηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβει τον παραλογισμό και την σκοπιμότητα αυτού του σχεδίου. Είναι ένα σχέδιο που δεν έγινε για να ωφελήσει τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά για την υφαρπαγή τις περιουσίας τους και την μεταβίβαση σε τρίτους».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ομογενών

Ομογενείς πραγματοποίησαν σήμερα στην Χειμάρρα της Αλβανίας συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της απόφασης της δημοτικής αρχής για την κατεδάφιση των σπιτιών δέκα εννιά οικογενειών που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα στο πλαίσιο σχεδίου ανάπλασης του οικισμού.

Οι συγκεντρωμένοι έσκισαν συμβολικά τα ειδοποιητήρια με τα οποία η δημοτική αρχή έδινε στις οικογένειες προθεσμία πέντε ημερών να αδειάσουν και να εγκαταλείψουν τα σπίτια ώστε αυτά να κατεδαφιστούν από συνεργεία της πολεοδομίας.

Δήλωσαν ακόμα πως όχι μόνο δεν θα παραδώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες αλλά δεν θα αποδεχθούν ούτε τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις, ενώ ζήτησαν την ακύρωση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου που έχει καταρτιστεί για την ανάπλαση και τουριστική αξιοποίηση της περιοχής. Μετά το πέρας των ομιλιών οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν ήσυχα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης