Συμπληρώθηκαν 32 ημέρες απεργίας πείνας στην οποία συμμετέχουν 21 κρατούμενοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απειλή για την υγεία και τη ζωή των κρατουμένων αυξάνεται συνεχώς και κάθε ώρα που περνάει είναι κρίσιμη.

Στη συνέντευξη Τύπου υπήρξε ενημέρωση από τους γιατρούς των απεργών σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους και από δικηγόρους σχετικά με τα αιτήματά τους και ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να υπάρξει άμεση νομοθετική παρέμβαση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, πριν αρχίσουν τα προβλήματα υγείας των απεργών να είναι μη αναστρέψιμα, πριν χαθούν ζωές.

Τα αιτήματα των απεργών πείνας είναι:

-η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-η άμεση αποφυλάκιση Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας

-η κατάργηση των ειδικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, 187 και 187Α

-η κατάργηση της βίαιης λήψης DNA και η πρόσβαση κι ανάλυση του DNA από πραγματογνώμονα βιολόγο, η κατάργηση της ανάλυσης δειγμάτων που εμπεριέχεται μίγμα γενετικού υλικού άνω των δύο ατόμων.

-η κατάργηση της επιβαρυντικής διάταξης για την πράξη που τελέστηκε με καλυμμένα χαρακτηριστικά («κουκουλονόμος»)

-η αποφυλάκιση της μητέρας και της συζύγου του Γ. Τσάκαλου

Όλγα Κοσμοπούλου, γιατρός

Τόνισε ότι όλοι οι κρατούμενοι απεργοί πείνας βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, με ιδιαίτερα καταπονημένους οργανισμούς από προηγούμενες απεργίες πείνας. Ειδικά αναφέρθηκε στον Μιχάλη Νικολόπουλο, για το οποίο είπε ότι η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική ιατρική παρακολούθηση των απεργών παρά μόνο για όσους βρίσκονται σε νοσοκομεία, αφού οι ιατρικές παροχές εντός των φυλακών είναι ανύπαρκτες. Τέλος αναφέρθηκε στη σοκαριστική αναλγησία της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματα των απεργών.

Δημήτρης Μπουρζούκος, απεργός πείνας, κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού (τηλεφωνική παρέμβαση)

Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της συνέντευξης τύπου, λόγω της κατευθυνόμενης παραπληροφόρησης από τα ΜΜΕ για την απεργία πείνας. Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπεκφεύγει, ενώ προεκλογικά είχε στηρίξει όλα τα αιτήματα των απεργών, ότι έπρεπε να υπάρχει μια πιο σύντομη παρέμβαση από το υπουργείο δικαιοσύνης ενώ αντιθέτως ακολουθείται μια τακτική εξόντωσης και εξάντλησης των απεργών πείνας. Σχετικά με την παρέμβαση στη Βουλή είπε ότι ήταν μια πράξη αλληλεγγύης στους απεργούς που παρουσιάστηκε από τα κανάλια ως εισβολή αναρχικών. Η απεργία πείνας δεν θα σταματήσει μέχρι την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων. Ενημέρωσε σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Μιχάλη Νικολόπουλου, ο οποίος υπέστη και τρίτο καρδιακό επεισόδιο.

Λίνα Βεργοπούλου, γιατρός

Αναφέρθηκε στο ότι η απεργία πείνας δεν είναι νόσος, δεν μπορείς να κάνεις πρόγνωση, είναι μια οξεία κατάσταση στον οποίο ο οργανισμός βρίσκεται σε στρες και τίποτα δεν είναι προβλέψιμο. «Δεν περιμένουμε κάτι θετικό, κάθε μέρα απεργίας πείνας που περνάει τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Η ζωή του Μιχάλη Νικολόπουλου, παρά το γεγονός ότι νοσηλεύεται, βρίσκεται σε κίνδυνο» τόνισε.

Άννυ Παπαρούσου, δικηγόρος

Αναφέρθηκε στα αιτήματα των απεργών, τα οποία χαρακτήρισε νόμιμα και βάσιμα και είπε πρέπει να υλοποιηθούν ακριβώς έτσι όπως έχουν διατυπωθεί. Τόνισε ότι η αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, όπως θα υλοποιηθεί από το σχέδιο νόμου, αποτελεί εκπλήρωση υποχρέωσης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις συμβάσεις αλλά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που έχει κρίνει ότι είναι αναγκαία η διακοπή της ποινής του και η κατ’ οίκον νοσηλεία του.

Σπύρος Φυτράκης, δικηγόρος

Μίλησε για τα αιτήματα των απεργών και κυρίως για το άρθρο 187Α. Δεν τολμούν να το αγγίξουν είπε, γιατί δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ αφού μπορούν να δημιουργηθούν άλλα κελιά ειδικού τύπου, όπως τα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης