Εκτεταμένο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στο Ρέθυμνο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Μαΐου 2019, 19:26
Εκτεταμένο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στο Ρέθυμνο

Πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών ξεκίνησε η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.

Όπως επισημαίνει η αρμόδια διεύθυνση, το καλοκαίρι του 2010 και μετά το τέλος του ανθελονοσιακού αγώνα, η Ελλάδα βίωσε τη μεγαλύτερη επιδημία στην Ευρώπη, νόσου μεταδιδόμενης από κουνούπια. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντιμετώπισε την κρίση του Ιού του Δυτικού Νείλου, όπου τα κρούσματα υπερέβησαν τα 260, με τον συνολικό αριθμό θανάτων να ανέρχεται σε 34.

Το καλοκαίρι του 2011, η νόσος εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές, καταγράφοντας 101 κρούσματα και οχτώ θανάτους σε 5 Περιφέρειες της χώρας. Φορέας της νόσου είναι το είδος Culex pipiens, το πλέον σύνηθες κουνούπι του αστικού χώρου. Τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν ενδημικά κρούσματα ελονοσίας, που το 2011 ανήλθαν σε 63, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν εντοπισμένα στην Περιφερειακή Ενότητα της Λακωνίας. Η παρουσία πλέον, σημαντικότατων πληθυσμών του aedes albopictus στον δήμο Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, αλλά και αντίστοιχες καταγραφές σε άλλους δήμους της χώρας, κατέδειξε την εγκατάσταση και εξάπλωση του ξενικού αυτού είδους, γνωστού ως «τίγρη της Ασίας», εν δυνάμει φορέα 24 αρμποϊών και αντιστοίχου αριθμού νοσημάτων, μεταξύ των οποίων και ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός. Είναι σαφές ότι εξάπλωση του Ιού του Δυτικού Νείλου πέραν της Κεντρικής Μακεδονίας, η εμφάνιση πολλών ενδημικών κρουσμάτων ελονοσίας στην Λακωνία και η εγκατάσταση του aedes albopictus (κουνούπι Τίγρης), επιβάλλουν την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την επιδημιολογική παρακολούθηση, σαν κεντρικό άξονα των προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών

Για τους λόγους αυτούς, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης ξεκίνησε από τις 18 Μαρτίου πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, το οποίο περιλαμβάνει ψεκασμούς σε όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας, που θα διαρκέσουν μέχρι και το Νοέμβριο, με στόχο την καταπολέμηση των κοινών και ανωφελών κουνουπιών, αφενός στο υδρόβιο στάδιο (αυγό - προνύμφη - νύμφη) και αφετέρου στο τέλειο έντομο.

Επειδή, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι, αναμένεται έντονα θερμό θέρος, εκτός από τα ειδικά συνεργεία ψεκασμών, οι πολίτες θα πρέπει να εφαρμόζουν μέτρα αποφυγής ανάπτυξης των κουνουπιών στον ιδιωτικό τους χώρο, προκειμένου να προστατεύονται άμεσα με μείωση της έκθεσης σε τσιμπήματα αυτών των εντόμων, τα οποία είναι γνωστό ότι αποτελούν πιθανούς φορείς μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, όπως είναι η νόσος από τον ιό του Δυτικού Νείλου.  

Τρόποι αποφυγής του τσιμπήματος από κουνούπια, είναι η χρήση εντομοαπωθητικών και εντομοκτόνων, η χρήση κατάλληλων ενδυμάτων και αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες) που εμποδίζουν την είσοδο κουνουπιών στα σπίτια, η χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα κουνουπιών, η απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές.  

Τέλος για την αναφορά τυχόν αυξημένων προβλημάτων όχλησης, αλλά και για πληροφορίες σχετικά με το εκτελούμενο έργο καταπολέμησης, λειτουργεί η ανοικτή γραμμή επικοινωνίας 8001124424 στην οποία μπορεί να απευθύνεται ο κάθε πολίτης, χωρίς χρέωση, καθώς και στα τηλέφωνα στη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ρεθύμνου: 2831343318 - 2831343317 - 2831343316.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Μαΐου 2019, 19:26