Εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κινήθηκε τις τελευταίες ώρες το τουρκικό ευρευνητικό πλοίο Oruc Reis. Όμως ξαφνικά μετά τις 5:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης το πλοίο έκανε στροφή 180 μοιρών και ακολουθεί πορεία… επιστροφής στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μαζί με τα σκάφη συνοδείας Ataman και CengizHan και έναν στολίσκο από περίπου 10 τουρκικά πολεμικά πλοία..

Δύο ώρες νωρίτερα, δηλαδή στις 3:00 τα ξημερώματα, το τουρκικό ερευνητικό άλλαξε πορεία, πλέοντας,  βόρεια, προς το λιμάνι της Αττάλειας. Μέχρι τότε το πλοίο φαινόταν να συνεχίζει την πορεία του ανατολικά, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο  βρίσκεται ακόμα στα όρια της παράνομης NAVTEX της Άγκυρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρωί της Πέμπτης και περί τις 11:00 το πλοίο άλλαξε ξανά κατεύθυνση  και κινείται πλέον  νοτιοδυτικά, εντός της κυπριακής ΑΟΖ  μέχρις ώρας, και  εντός της παρανόμου εκδοθείσας  τουρκικής NAVTEX.

Δείτε τη θέση του πλοίου στον χάρτη κατά την διάρκεια της στροφής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

 

Κατά πληροφορίες, το σκάφος εξακολουθεί να πλέει με ποντισμένα στα καλώδια του, χαράσσοντας νοτιοδυτική πορεία με ταχύτητα περίπου 5 κόμβων.

Ωστόσο το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαβεβαιώνει ότι το Oruc Reis δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει σεισμικές έρευνες. Αν και σε μια από τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Τούρκοι στην οποία απεικονίζεται το Oruc Reis να συνοδεύεται από πέντε πολεμικά πλοία σε σχηματισμό φαίνεται ένα καλώδιο να βρίσκεται στη θάλασσα. Όμως αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα ισχυρίζονται ότι με τον θόρυβο που δημιουργείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των κύριων μηχανών από τόσες ναυτικές μονάδες το τουρκικό ερευνητικό δεν μπορεί να πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες.

Σύμφωνα με πηγές από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το τουρκικό σκάφος που συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά, πλέει με ταχύτητα 4 -5 κόμβων και παρακολουθείται στενά από πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Την είδηση επιβεβαίωσε και το Αθηναϊκό Πρακτορείο μεταδίδοντας τα ακόλουθα:

«Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προ 20λέπτου και κινείται με βορειοανατολική πορεία, εντός της κυπριακής ΑΟΖ και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX».

Ελληνικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν στενά το Oruc Reis, ενώ το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας βρίσκεται σε καθεστώς ύψιστης ετοιμότητας και επιφυλακής.

Χθες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε με έκτακτο διάγγελμά του την Άγκυρα και ότι «καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στον χάρτη βλέπετε σε ζωντανό χρόνο την πορεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης