Ένα καλάσνικοφ λυμένο και τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο, το οποίο ήταν κρυμμένο σε ένα χαρτόκουτο εντόπισαν οι αρχές στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας.

Συγκεκριμμένα, το πολυβόλο όπλο, που βρέθηκε σε δέμα των ΕΛΤΑ με προορισμό τη Γερμανία, ανακάλυψαν οι υπάλληλοι του τελωνείου του «Ελευθέριος Βενιζέλος» που ελέγχουν την αλληλογραφία για το εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καλάσνικοφ ήταν επιμελώς τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, προκειμένου όπως λένε οι ειδικοί, να μην εντοπιστεί από το ακτινογραφικό σύστημα ελέγχου (X-RAY), ενώ στα συνοδευτικά του έγγραφα αναγραφόταν ότι το δέμα περιέχει… είδη διακόσμησης!

Ο εντοπισμός του όπλου επετεύχθη στο πλαίσιο έρευνας, βάσει των μεθόδων και του εξελιγμένου συστήματος ανάλυσης κινδύνου, που είναι ενσωματωμένο στο Πληροφοριακό Σύστημα Τελωνείων ICISnet.

Το σύστημα αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά όπλα της τελωνειακής διοίκησης για τον εντοπισμό ύποπτων δεμάτων ενώ η εξέλιξή του και η περαιτέρω βελτίωσή του αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες των μεταρρυθμιστικών δράσεων των τελωνείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εν λόγω σύστημα έχει αξιολογηθεί θετικά και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων (ΠΟΤ) ο οποίος σε μία από τις αξιολογήσεις του έδωσε συγχαρητήρια στη χώρα μας για την υιοθέτηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών.

Η έρευνα για τον εντοπισμό του αποστολέα του καλάσνικοφ συνεχίζεται, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης