Στη νομιμότητα των εκτιμήσεών τους για την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του δημοσίου επέμειναν τα έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ απολογούμενοι στον ανακριτή κατά της διαφθοράς, Κώστα Σαργιώτη ο οποίος, με τη σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα, αποφάσισε να παραμείνουν ελεύθεροι, χωρίς να τους επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος.

Ανάμεσα στα 6 μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ που πέρασαν την πόρτα του ανακριτικού γραφείου είναι και τρεις αλλοδαποί τεχνοκράτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τον Ισπανό πρόεδρο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Ισπανικού Δημοσίου, τον Ισπανό ομόλογό του και τον Σλοβάκο πρόεδρο του Χρηματιστηρίου της χώρας του, οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων που εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ την πώληση των ακινήτων.

Οι θεσμοί, πάντως, έχουν ζητήσει να επεκταθεί και στους αλλοδαπούς κατηγορουμένους η ποινική αμνηστία που απολαμβάνουν τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ για το αδίκημα της απιστίας.

Όλοι οι εμπειρογνώμονες αρνήθηκαν την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου που αντιμετωπίζουν. Υποστήριξαν πως ο ρόλος τους ήταν απλώς γνωμοδοτικός και συνεπώς όχι δεσμευτικός για το ΔΣ το οποίο και αποφάσισε τελικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους Αλέξανδρο Λυκουρέζο και Γιάννη Γιαννίδη, υπό αυτή την έννοια δεν είχαν καμία διαχειριστική ευθύνη δημοσίου χρήματος άρα δεν υφίσταται ευθύνη “απιστίας” τους στην υπηρεσία, όπως περιγράφεται το αδίκημα.

Όπως τόνισαν, μάλιστα οι εκτιμήσεις τους ήταν και νόμιμες και τελικά επωφελείς για το δημόσιο. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης