Εργάζονται σε υπηρεσίες των δήμων, για να «εξαργυρώσουν» τα τελευταία έτη μικρών ποινών που τους έχουν επιβληθεί και να κερδίσουν με την, αμισθί, παροχή εργασίας την ελευθερία τους.

Γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στον δήμο Αγρινίου, ανάλογα με το που «πιάνει» περισσότερο το χέρι του καθενός, είτε σκουπίζοντας πεζοδρόμια είτε ασχολούμενοι με την περιποίηση του πρασίνου, το βάψιμο κλπ. Άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για πταίσματα ή πλημμελήματα και αδυνατούν να εξαγοράσουν την ποινή τους ,προκειμένου να αποφύγουν την φυλακή, και άλλοι που έχουν εκτίσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους και επιθυμούν να αποφυλακισθούν υπό όρους, κάνουν χρήση του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμος Αγρινίου δίνει αυτή τη δυνατότητα από το 2010, οπότε και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και κατόπιν αίτησης προς το Υπουργείο, εντάχθηκε σε αντίστοιχο πρόγραμμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αυτή τη στιγμή, στον δήμο Αγρινίου, συμμετέχουν στο πρόγραμμα 45 άνθρωποι, οι οποίοι ακλουθώντας τη διαδικασία που προβλέπεται, κατέθεσαν σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και όταν αυτό έγινε δεκτό, ξεκίνησε η προσφορά κοινωφελούς εργασίας στον Δήμο.

Οι υπηρεσίες του δήμου είναι εκείνες που κατανέμουν τις ώρες προσφοράς εργασίας των συμμετεχόντων και το χρονικό διάστημα στο οποίο αυτές θα κατανεμηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εργάζονται βοηθητικά, στη φροντίδα του πρασίνου και σε ό,τι αυτή περιλαμβάνει (κλάδεμα, μάζεμα φύλλων κλπ), στην καθαριότητα, στην αυτεπιστασία. Αν κάποιος από αυτούς κατέχει μια συγκεκριμένη τέχνη, το καταθέτει στον δήμο και μπορεί να συμβάλλει σε αντίστοιχη εργασία όταν χρειαστεί. Υπάρχει ωστόσο η απαιτούμενη επίβλεψη και επιτήρηση από κοινωνική λειτουργό καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος για κάθε κατάδικο ξεχωριστά.

Πώς εφαρμόζεται και ποιους αφορά

Η εναλλακτική ποινή της κοινωφελούς εργασίας αφορά άτομα που έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης μέχρι τρία έτη, οι οποίες είναι εξαγοράσιμες και έχει παράλληλα αποδειχθεί ότι ο κατάδικος δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει την ποινή του.

Ο ενδιαφερόμενος καλείται να φέρει βεβαίωση με την οποία ο φορέας στον οποίο θέλει να απασχοληθεί, τον δέχεται. Μέχρι σήμερα κοινωφελή εργασία προσφέρεται κυρίως στους δήμους.

Τα οφέλη αυτής της εναλλακτικής ποινής είναι πολλά και αφορούν τόσο τους ίδιους τους καταδικασμένους όσο και την κοινωνία. Οι μεν πρώτοι έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν την καταβολή του χρηματικού για την εξαγοράσιμη ποινή τους, σε περιπτώσεις που δεν διαθέτουν τα χρήματα, αποφεύγοντας παράλληλα τη φυλάκιση. Κάτι που ευεργετεί το σωφρονιστικό σύστημα εν συνόλω και συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπερσυμφώρισης των φυλακών της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα «Γεγονός»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης