Ο Έλληνας εφοπλιστής Μιχάλης Ζολώτας αφέθηκε σήμερα ελεύθερος υπό όρους με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Ο Μιχάλης Ζολώτας είναι μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση της φερόμενης δωροδοκίας του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, με 1 εκατ. ευρώ, από την εταιρεία Focus.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ζολώτας θα παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου στις 16 Ιανουαρίου, το οποίο θα αποφασίσει την παραπομπή της υπόθεσης σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Ο Έλληνας εφοπλιστής κλήθηκε σήμερα από το δικαστήριο να υπογράψει τραπεζική εγγύηση για το ποσό των 350.000 ευρώ, καθώς και προσωπική εγγύηση για το ίδιο ποσό, να παραδώσει τα ταξιδιωτικά έγγραφά του, να τοποθετηθεί το όνομά του στο stop list και να εμφανίζεται καθημερινά στον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβητού από τις 18:00 έως τις 22:00, ώστε να δηλώνει παρουσία στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου είχε κάνει δεκτό το αίτημα έκδοσης των κυπριακών Αρχών για τον εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα, παρά την περί του αντιθέτου εισήγηση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει αόριστα τα στοιχεία που είχαν προσκομίσει με το σχετικό αίτημα οι κυπριακές Αρχές και είχε ζητήσει αναβολή της υπόθεσης μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον Άρειο Πάγο είχε προσφύγει ο ίδιος ο κ. Ζολώτας, μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, που είχε, επίσης, αποφανθεί θετικά ως προς την έκδοσή του.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 29 κατηγορίες, που αφορούν τα εξής επτά αδικήματα: Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, δεκασμός δημόσιου λειτουργού, ενεργός δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, κατάχρηση εξουσίας, κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Ζολώτα, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε από μόνος του στην Εισαγγελία και παραδόθηκε για να προβάλει τις νομικές ενστάσεις του. Ο ίδιος σημείωσε πως “ο κατηγορούμενος δεν προσπάθησε να διαφύγει και έκτοτε κρατείται μετά από δική του εμφάνιση”, για να προσθέσει ότι παραπέμφθηκε στην Κύπρο μόνο για μία κατηγορία, που αφορά τη συνέργεια. Τέλος, υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος έχει σύζυγο και παιδιά, τα οποία φοιτούν σε σχολείο στην Ελλάδα, έχει επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και την Κύπρο και δεν θα γίνει φυγόδικος, για να καταστρέψει τη ζωή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης