Ελεύθερος με βαρύ πρόστιμο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014, 22:35


Ελεύθερος αφέθηκε από την αμερικανική Δικαιοσύνη ο Έλληνας εφοπλιστής Λουκάς Κτιστάκης, ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο για φοροδιαφυγή-μαμούθ.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο όρισε το ποσό του 1,5 εκατ. δολάρια ως «αντάλλαγμα» για την ελευθερία του, το οποίο θα καταβάλλει στην Εφορία.

Σε εκτενές ρεπορτάζ του zougla.gr είχε αποκαλυφθεί ότι ο Χιώτης εφοπλιστής συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2013 στη Γερμανία, μετήχθη στην Αμερική και οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου προκειμένου να λογοδοτήσει για ψευδείς φορολογικές δηλώσεις.


(Το δικαστήριο)

Το ένταλμα σύλληψης

Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από τον Ιανουάριο του 2003…

Ο εισαγγελέας Jim Letten και ο ειδικός πράκτορας, υπεύθυνος της Υπηρεσίας Εσωτερικού Εισοδήματος, ανακοινώνουν ότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε η αρμόδια επιτροπή, ο εφοπλιστής Λουκάς Κτιστάκης και η σύζυγός του κατηγορούνται ότι συνωμότησαν προκειμένου να εξαπατήσουν την Υπηρεσία Εσωτερικού Εισοδήματος, υποβάλλοντας ψευδείς δηλώσεις για τα έτη 1995, 1996 και 1997.

Η υπόθεση, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr, διερευνήθηκε από ειδικούς πράκτορες και οι διώξεις στους κατηγορουμένους ασκήθηκαν από τους δικηγόρους του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης Michael R. Pauze και Glenn A. Makl, υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Eileen J. O'Connor.Το κατηγορητήριο

Τόσο ο Λουκάς Κτιστάκης όσο και η σύζυγός του κατηγορήθηκαν, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ότι απέκρυπταν χρήματα που προέρχονταν από τα έσοδα των εμπορευμάτων που διακινούσαν μέσω των πλοίων και των εταιρειών που διαθέτει ο εφοπλιστής.


(Σε εκδήλωση του ΓΕΣ παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματικών των Ε.Δ.)

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, ο επιχειρηματίας φερόταν να μεταφέρει χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό εταιρείας που διατηρούσε στη Μεγάλη Βρετανία, τα οποία χρησιμοποιούσε για να καλύψει τις προσωπικές του ανάγκες, χωρίς να τα δηλώνει στις φορολογικές του δηλώσεις.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, μεταξύ των ετών 1989 και 1997, στους λογαριασμούς της εν λόγω εταιρείας μεταφέρθηκαν πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία δεν δηλώθηκαν πουθενά.

«Ο Λουκάς Κτιστάκης και η σύζυγός του απέκρυψαν από τον λογιστή που κατήρτισε τις φορολογικές τους δηλώσεις την ιδιοκτησία και τον έλεγχο των αλλοδαπών επιχειρήσεων που διαχειρίζονταν τα σκάφη τους» σημειώνεται στο δικόγραφο χαρακτηριστικά.


(Κατά την παρουσία στα Μαστιχοχώρια)

Οι αγορές

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών είχαν μπει όλες οι συναλλαγές της εφοπλιστικής οικογένειας, έτσι ώστε οι ελεγκτές να «χαρτογραφήσουν» τις διαδρομές των χρημάτων που «έφευγαν» από τις εταιρείες του εφοπλιστή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπήρξαν οκτώ περιπτώσεις όπου ο εφοπλιστής μετέφερε από τις εταιρείες του κεφάλαια ύψους 388.000 δολαρίων, προκειμένου να αγοράσει ακίνητα στην Ελλάδα.

Τον Νοέμβριο του 1995, η σύζυγός του χρησιμοποιεί περίπου 40.000 δολάρια (τα οποία βρίσκονταν σε λογαριασμούς της βρετανικής εταιρείας) για να αγοράσει ένα Mercedes Benz C280W, ενώ τον Αύγουστο του 1996 το ζευγάρι δαπάνησε 59.087 δολαρίων για να αγοράσει ένα Mercedes Benz E420 για την κόρη τους.

Επίσης, τον ίδιο μήνα (Αύγουστος ’96), η σύζυγος του εφοπλιστή και άλλο ένα άτομο πλήρωσαν 27.000 δολάρια σε ένα ξενοδοχείο για τη γαμήλια δεξίωση για την κόρη του ζεύγους και ζήτησαν τρεις αποδείξεις, 9.000 δολαρίων έκαστη.

Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 1996, η σύζυγος του Κτισκάκη πλήρωσε 34.991 δολάρια για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο Volvo για τον εαυτό της.


(Μεγαλοευεργέτης της Χίου ο 77χρονος εφοπλιστής) 


(Παράδοση τιμητικής πλακέτας)H είδηση για την απόφαση του δικαστηρίου απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης:

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαμένει σε ξενοδοχείο της Νέας Ορλεάνης ενώ άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος διαμηνύουν ότι ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες επιστροφής του στην Ελλάδα.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014, 22:37