Αντισυνταγματική με ισχυρότατη πλειοψηφία (25 υπέρ έναντι 9 κατά) κρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε νέα διάσκεψή της που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφασή δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και θα ισχύσει από την ημέρα δημοσίευσής τηςΠαράλληλα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, κατά τις ίδιες πηγές, έκρινε με πλειοψηφία, οριακή αυτή τη φορά (15 υπέρ έναντι 12 κατά), ότι η απόφασή της δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους δεν προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη και θα ισχύει από την ημέρα δημοσίευσης της δικαστικής απόφασης.

Συνεπώς αναδρομικά δεν θα καταβληθούν στο σύνολο των συνταξιούχων παρά μόνον σε όσους προσέφυγαν μεταξύ των συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των ένστολων όλων των σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος, κτλ). Όπως είναι γνωστό η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για τα εισοδήματα του 2010.

Η απόφαση δεν αφορά στους εν ενεργεία εργαζόμενους του δημοσίου και τους απασχολουμένους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, αφού δεν έχουν προσφύγει στο δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβλήματα επέκτασης

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου πάντως, αν και δεν αφορά τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους στην παρούσα φάση, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα και για τους άλλους εργαζόμενους και συνταξιούχους αφού Συμβούλιο της Επικρατείας και Άρειος Πάγος θα κληθούν επίσης να αποφανθούν για το θέμα χωρίς να δεσμεύονται από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Μάλιστα αν εκδοθούν αντίθετες δικαστικές αποφάσεις το ζήτημα να επιλυθεί οριστικά και αμετάκλητα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Γιατί είπαν «όχι» στα αναδρομικά

Οι δικαστές είπαν όχι στην αναδρομική εφαρμογή της απόφασης λόγω της αρνητικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό δεν δημιουργείται «μαύρη τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που αν γινόταν θα σηματοδοτούσε την αναγκαιότητα εξεύρεσης ισοδυνάμων.

Η απόφαση πάντως κρίνει αντισυνταγματικό ένα ευρύ πλέγμα μνημονιακών νόμων, όπως οι διατάξεις του νόμου 3865/2010 για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα του Δημοσίου, ο νόμος 3986/2011 για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, ο νόμος 4002/2011, με τον οποίον τροποποιήθηκε η συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου κ. α.

Η επίμαχη εισφορά αρχικά παρακρατήθηκε από τις συντάξεις με συντελεστή 1%-4% σε κλιμακούμενο ποσοστό ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και ανά κατηγορία συνταξιούχων, καθώς και ανάλογα με τον φορέα στον οποίο εργάζονταν πριν από τη συνταξιοδότηση ο απόμαχος της εργασίας. Στη συνέχεια με τη πάροδο των άλλαξε ο τρόπος παρακράτησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης