Λύση στον καθημερινό πονοκέφαλο της πολυανθεκτικότητας των μικροβίων και της αντιμετώπισης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αναζητούν τα στελέχη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, κ. Έφη Πετεινάκη, «η οικονομική κρίση η οποία δημιούργησε δυσκολίες στην προμήθεια υλικού μαζί με τη μείωση του προσωπικού του νοσοκομείου – λόγω συνταξιοδοτήσεων και ελάττωσης των προσλήψεων – συνετέλεσαν στη διασπορά των πολυανθεκτικών μικροβίων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κ. Πετεινάκη αναφέρει ότι η μικροβιακή αντοχή δημιουργήθηκε από την αλόγιστη και σε πολλές περιπτώσεις άσκοπη χρήση αντιβιοτικών, τόσο στην κτηνοτροφία όσο και στην κλινική θεραπευτική.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι μικροοργανισμοί υπό την πίεση της αντιμικροβιακής θεραπείας αναπτύσσουν μηχανισμούς αντοχής προκειμένου να επιβιώσουν και στη συνέχεια διασπείρονται μέσα στο νοσοκομειακό περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν δεν εφαρμόζεται η δέσμη μέτρων περιορισμού και ελέγχου της διασποράς τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του ECDC , η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών με υψηλά ποσοστά μικροβιακής αντοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Επιτροπή Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΠΓΝΛ ασχολείται επισταμένα με την εφαρμογή μέτρων επιτήρησης της διασποράς ενδονοσοκομειακών παθογόνων, παράλληλα με την πολιτική χρήσης αντιβιοτικών με στόχο τον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Επίσης, με τη συνεργασία του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει έγκαιρα νέους μηχανισμούς αντοχής των μικροβίων και να εντοπίζει την πηγή διασποράς τους.

Μια δεύτερη προτεραιότητα του διοικητικού μηχανισμού του νοσοκομείου στο πλαίσιο ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα της παρεχόμενης υγείας είναι ότι βρέθηκε τρόπος ώστε το Ίδρυμα να καλύπτει τα σύνολο των αναγκών μοριακής ανίχνευσης της γρίπης στη Θεσσαλίας και στην Κεντρική Ελλάδα.

Το εργαστήριο μικροβιολογίας του ΠΓΝΛ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας της γρίπης, το 2009, εξοπλίστηκε με σύγχρονο εξοπλισμό για την εφαρμογή μοριακών μεθόδων στο πλαίσιο της διάγνωσης του πανδημικού στελέχους Η1Ν1ν.

Τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω δυσκολίας προμήθειας των αντιδραστηρίων η μοριακή εξέταση των κλινικών δειγμάτων για ανίχνευση των ιών της γρίπης Α και Β όσο και η τυποποίηση των διαφόρων υποτύπων της γρίπης Α δεν εκτελούνταν στη Λάρισα.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, περιστατικά που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και στα οποία υπάρχει ανάγκη διερεύνησης λοίμωξης από τους ιούς της γρίπης στέλνονται με ειδική αποστολή από τα νοσοκομεία στο Ινστιτούτο Παστέρ χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Για τους υπόλοιπους νοσηλευόμενους ασθενείς δεν υπάρχει η δυνατότητα οικονομικής κάλυψης της εξέτασης με αποτέλεσμα να απευθύνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια με δική τους επιβάρυνση.

Δεδομένου ότι υπάρχει ο εξοπλισμός και η τεχνογνωσία στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού, αποφασίστηκε από το Δ.Σ. των νοσοκομείων της Λάρισας η έγκριση ποσού 5.000 ευρώ για την αγορά αντιδραστηρίων μοριακής ανίχνευσης του ιού της γρίπης, ώστε να εξυπηρετούνται όλες οι ανάγκες των ασθενών της Κεντρικής Ελλάδας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Αξίζει παράλληλα να τονιστεί ότι η διοίκηση του νοσοκομείου σε συνεργασία με την Επιτροπή Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του νοσοκομείου, οργανώνοντας τις προτεραιότητες ενόψει του ΣΕΣ ( δηλ. του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020), πέρα από την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, εστιάζει σε μια σειρά δράσεων που θα στοχεύουν στην πρόληψη, την ενημέρωση και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και επιπλέον με σύνθετο χαρακτήρα και βασικούς άξονες κοινωνικές δράσεις και αναφορές.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης