Ξαφνικό έλεγχο σε γνωστό σκάφος της μη κυβερνητικής οργάνωσης με την ονομασία «Sea Watch» που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Περάματος στον κόλπο της Γέρας Λέσβου.

Στελέχη του λιμενικού σώματος και της αστυνομίας πραγματοποίησαν ξαφνικό έλεγχο στο σκάφος “Mare Liberum” που δραστηριοποιείται εδώ και μήνες στο Αιγαίο με σκοπό όπως αναφέρουν οι ίδιοι την διάσωση μεταναστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Lesvospost.gr η αστυνομία συνέλαβε για εξακρίβωση στοιχείων όλα τα μέλη της ΜΚΟ που βρισκόταν πάνω στο σκάφος εκείνη την ώρα ενώ κατασχέθηκαν για έλεγχο όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν κι αλλά «παράνομα» ευρήματα μέσα στο σκάφος τα οποία ερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές.

Μάλιστα όπως τονίζει η ίδια η ΜΚΟ επικοινώνησε με την Γερμανική πρεσβεία στην Ελλάδα με σκοπό να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες όπως και έγινε τελικά μετά από 8 ώρες κράτησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρχές πάντως δεν έχουν εκδώσει έως τώρα καμιά επίσημη ανακοίνωση- ενημέρωση για το συμβάν.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Μάρτιο του 2020 ομάδα κατοίκων της Μυτιλήνης δεν επέτρεψε στο πλοίο «Mare Liberum» να δέσει για τροφοδοσία στο λιμάνι της πόλης.

Το πλοίο ανήκει στη μη κυβερνητική οργάνωση με την ονομασία «Sea Watch» με εμπειρία στις θαλάσσιες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Οι ανακοινώσεις της ΜΚΟ

«Καταδικάζουμε τους στόχους της ποινικοποίησης και του εκφοβισμού του πληρώματός μας! Σήμερα το πρωί η Ελληνική Ακτοφυλακή και η αστυνομία έψαξαν το πλοίο μας “Mare Liberum”, κατάσχεσαν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και μετέφεραν τέσσερα μέλη πληρώματος στο σταθμό για σχεδόν 8 ώρες. Υπάρχει ένα κύμα καταστολής κατά των προσφύγων και των ΜΚΟ που τους υποστηρίζουν στην Ελλάδα, δεδομένου ότι το δεξιό κόμμα Νέα Δημοκρατία είναι στην εξουσία. Η παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σαφώς δεν είναι επιθυμητή, ενώ παράλληλα γίνονται παράνομες πιέσεις σε καθημερινή βάση και το Moria Camp μετατρέπεται σε μεγαλύτερη φυλακή της Ευρώπης με το πρόσχημα των μέτρων κατά του Covid-19. Θα μείνουμε και θα παραμείνουμε δυνατοί: για τους πρόσφυγες και κατά της καταστολής. Η αλληλεγγύη θα κερδίσει!»

«Θα αντισταθούμε σε όλες τις προσπάθειες να μας εμποδίσει να παρακολουθούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αιγαίο – στην Ελλάδα και στη Γερμανία!

Την Παρασκευή, υποβάλαμε ένσταση για ταχεία απάντηση στο γερμανικό δικαστήριο για απόφαση που μας επιτρέπει να πλεύσουμε τα δύο πλοία μας. Με τα πλοία μας πρέπει να τεκμηριώσουμε τις αυξανόμενες και βίαιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Η κατάσταση απαιτεί παρακολούθηση ακόμη περισσότερο από πέρυσι, όταν έπρεπε ήδη να προσφύγουμε στο δικαστήριο κατά της ίδιας εντολής κράτησης από τη γερμανική κυβέρνηση – και κερδίσαμε δύο φορές! Μετά από αυτό, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην αποδεχθεί την απόφαση του δικαστηρίου και απλώς άλλαξε τον εν λόγω νόμο – εμποδίζοντας όχι μόνο τα δύο πλοία μας, αλλά και εκείνα των ΜΚΟ Search and Rescue Mission Lifeline και ResQship.

Πρόσφατα αποκαλυφθέντα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η πρόθεσή τους δεν ήταν η ασφάλεια των πληρωμάτων αλλά η πρόληψη της διάσωσης των προσφύγων στην Κεντρική Μεσόγειο και η παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο Πέλαγος. Πρόκειται για μια κίνηση που προωθείται από τους πρόσφυγες από τη γερμανική κυβέρνηση και είναι μια επίδειξη ευρωπαϊκής πολιτικής που θα κάνει οτιδήποτε για να αποτρέψει τους πρόσφυγες από το να αναζητήσουν ασφάλεια εντός της ΕΕ – σκοτώνοντας χιλιάδες κάθε χρόνο! Δεν θα δεχτούμε ποτέ αυτήν την απάνθρωπη και απεχθής συμπεριφορά. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα εκείνων που είναι ανεπιθύμητοι από την ΕΕ και αφήνονται να πεθάνουν στη θάλασσα.

Χθες το πλοίο μας το Mare Liberum ερευνήθηκε από την Ελληνική Ακτοφυλακή και την ελληνική αστυνομία και το πλήρωμα μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα για περίπου 8 ώρες πριν απελευθερωθούν. Όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές κατασχέθηκαν και θα αναλυθούν για να δημιουργηθεί υπόθεση εναντίον μας.

Οι ευρωπαϊκές χώρες φαίνονται απροσδόκητα ενωμένες στις προσπάθειές τους να καταστήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα προνόμιο για άτομα με το «σωστό» διαβατήριο μόνο. Αυτές οι εξαιρετικά ανήθικες ενέργειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και αυτό το συνεχώς συνεχές κύμα καταστολής δεν είναι καθόλου αποδεκτές.

Θα συνεχίσουμε τη δέσμευσή μας για τα δικαιώματα των προσφύγων! Υποστηρίξτε μας με μια δωρεά!»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης