Παρήλθε και επίσημα το περίφημο «48ωρο» που έδιναν οι σεισμολόγοι μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που ταρακούνησε το απόγευμα του Σαββάτου όλη την Κρήτη.

Μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί περισσότερες από 40 μετασεισμικές δονήσεις γύρω από το επίκεντρο του πρώτου ισχυρού σεισμού που εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο δυτικά των Χανίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το πρωί της Δευτέρας έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι κλιμακίου μηχανικών του ΟΑΣΠ στα Χανιά, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος ζημιών σε κτήρια, όπου παρατηρήθηκαν κάποιες ρωγμές ή πτώσεις σοβάδων, μετά το «χτύπημα» του Εγκέλαδου το Σάββατο.

Το κλιμάκιο, μαζί με αρμοδίους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ξεκίνησε τους ελέγχους από το κτήριο στο οποίο στεγάζεται η εφορία της πόλης, όπου υπήρξαν κάποιες μικρορωγμές.

Όπως δήλωσε στην τηλεόραση της Ζούγκλας ο Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, το περιθώριο των 48 ωρών που έδωσαν οι σεισμολόγοι έληξε. Ανέφερε, επίσης, πως το βάθος του σεισμού ήταν αρκετά μεγάλο (σ.σ.: 60 χιλιόμετρα), με αποτέλεσμα οι μετασεισμικές δονήσεις να μην γίνονται αισθητές από τους κατοίκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, δήλωσε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να σημειωθεί ένας μεγάλος μετασεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κάτι που, όπως διευκρίνισε, είναι πολύ φυσιολογικό έπειτα από έναν ισχυρό σεισμό, και τόνισε πως το φαινόμενο παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες.

Τέλος, ο κ. Χουλιάρας, με την ιδιότητα του συντονιστή στην επιτροπή του δικτύου παρακολούθησης τσουνάμι της «Unesco», διέψευσε τη φημολογία σύμφωνα με την οποία ο σεισμός της Κρήτης διήγειρε θαλάσσιο τσουνάμι.

Διαβάστε επίσης:

Ο νόμος Omori και το περίφημο 48ωρο των σεισμολόγων, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013, 01:06

Σεισμός 6,2 R δυτικά της Κρήτης, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013, 16:15

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης