Νέα διεθνής επιστημονική διάκριση για την Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012, 12:30
Νέα διεθνής επιστημονική διάκριση για την Ελλάδα
Σημαντική διάκριση για τη χώρα αποτελεί η απονομή του βραβείου καλύτερου ερευνητικού έργου με θέμα τη θεραπευτική αρχιτεκτονική στην Ελληνίδα αρχιτέκτονα- νοσοκομειολόγο, Δρ. Ευαγγελία Χρυσικού, στα βραβεία του International Academy for Design & Health, που έλαβε χώρα φέτος το καλοκαίρι στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ.

Τα βραβεία αποτελούν την κορυφαία παγκόσμια διοργάνωση του κλάδου και αναγνωρίζουν την επαγγελματική αριστεία για την έρευνα και το σχεδιασμό θεραπευτικών χώρων.

Τα ετήσια βραβεία έχουν σημαντική επίδραση στο παγκόσμιο design ανθρωπιστικών δομών και χώρων που υποστηρίζουν την υγεία, την ευεξία και την ποιότητα ζωής. Ο στόχος τους είναι η καθιέρωση των διεθνών σημείων αναφοράς για την έρευνα και το σχεδιασμό του ψυχοκοινωνικά υποστηρικτικού περιβάλλοντος και η αναγνώριση των πρωτοποριακών επιτευγμάτων των ερευνητών, των αρχιτεκτόνων και των επαγγελματιών του κλάδου της υγείας για την προώθηση καινοτόμων λύσεων.

Η Δρ Χρυσικού έλαβε τη διάκριση για την έρευνα της στην αρχιτεκτονική κτιρίων για την ψυχική υγεία και πιο συγκεκριμένα τη δημιουργία ενός πρότυπου μοντέλου σχεδιασμού των δομών αυτών. Το μοντέλο αποτελεί παγκοσμίως την πρώτη επιστημονικά τεκμηριωμένη μεθοδολογία που ασχολείται με τα συγκεκριμένα κτίρια και ανατρέπει τις μέχρι σήμερα θεωρίες και πρακτικές για το σχεδιασμό ψυχιατρικών δομών.

Με την εφαρμογή των αρχών σχεδιασμού του μοντέλου, αλλά και ευρύτερα των αρχών της θεραπευτικής αρχιτεκτονικής, προκύπτουν πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς, το προσωπικό που εργάζεται στις δομές, τις οικογένειές τους και το σύστημα υγείας καθώς γίνεται ορθολογική αξιοποίηση των πόρων, μειώνεται το συνολικό κόστος λειτουργίας και αυξάνεται σημαντικά η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ποιότητα ζωής και εργασίας στις δομές.

Η συγκεκριμένη διάκριση συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια ανατροπής του αρνητικού κλίματος για την χώρα μας. Επίσης, αναδεικνύει μια διαφορετική εικόνα της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας που με περιορισμένους πόρους ανταγωνίζεται επάξια διεθνή επιστημονικά ιδρύματα, όπως τo Imperial College του Λονδίνου, Πανεπιστήμιο του Συδνευ και το Πανεπιστήμιο του Ορεγκον, που έλαβαν ισοδύναμες διακρίσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Δρ. Ευαγγελία Χρυσικού στα τηλ: 2106142490 και 6944810810. Φαξ 2106142491, mail: syn-thesis@hotmail.com.

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012, 12:31