Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

«Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Περίπου 5.000-6.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, το οποίο μετατρέπεται σταδιακά σε μια νέα… Ειδομένη. Σκηνές παντού, μέχρι και στα εξωτερικά σκαλιά των κτηρίων. Σπασμένα τζάμια και ξεχαρβαλωμένες θύρες για λίγο καθαρό αέρα, καθώς η ατμόσφαιρα -ειδικά τις μεσημεριανές ώρες- είναι αποπνικτική. Η απουσία του κυβερνητικού μηχανισμού είναι εμφανής σε κάθε σημείο, σε κάθε γωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, οι χώροι κρίνονται λειτουργικοί κυρίως λόγω της αυτοοργάνωσης

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, οι χώροι κρίνονται λειτουργικοί κυρίως λόγω της αυτοοργάνωσης. Κάθε οικογένεια καθαρίζει η ίδια τη σκηνή της, πλένει τα ρούχα της, απομακρύνει τα σκουπίδια.

Οι χώροι είναι οριοθετημένοι, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να φροντίζουν οι ίδιοι για την καθαριότητα ακόμα και των χώρων υγιεινής. Σε διάφορα σημεία έχουν στηθεί και κουρεία.

Στην ατμόσφαιρα υπάρχει διάχυτη η πεποίθηση πως το πρώην αεροδρόμιο αποτελεί ένα προσωρινό «σπίτι». Με τα σύνορα να παραμένουν ερμητικά κλειστά και τις επαναπροωθήσεις στα τουρκικά παράλια να συνεχίζονται με ρυθμούς χελώνας, όλο και περισσότεροι αντιμετωπίζουν το Ελληνικό ως τον χώρο που θα μείνουν για πολύ καιρό, παρά το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους οι κτηριακές εγκαταστάσεις είναι ακατάλληλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετανάστης από το Αφγανιστάν δημιούργησε αυτοσχέδιο δωμάτιο:

Ασφυκτικά γεμάτες οι αίθουσες του πρώην αεροδρομίου

Σε αντίθεση με χώρους προσωρινής φιλοξενίας σε άλλες περιοχές, στο Ελληνικό τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και μεταναστών δεν αποτελούν συχνό φαινόμενο.

Αυτοσχέδιο κουρείο στο πλαίσιο αυτοοργάνωσης προσφύγων και μεταναστών

Απλωμένα ρούχα στη μεταλλική σκάλα

Ξεχαρβαλωμένη θύρα δίπλα στις σκηνές προσφύγων και μεταναστών

Οι φασαρίες απουσιάζουν, καθώς οι περισσότεροι έχουν χωριστεί ανάλογα με τη θρησκεία και την εθνικότητα. Η απόσταση μεταξύ Σύρων και Αφγανών είναι αρκετά μεγάλη, με αποτέλεσμα να μην εκδηλώνονται συχνά επεισόδια.

Η διοίκηση, πάντως, της «Ελληνικό Α.Ε.» απηύθυνε έκκληση για τη διαμορφωθείσα κατάσταση, επισημαίνοντας ότι οι εγκαταστάσεις πρέπει να εκκενωθούν άμεσα.

Η ανακοίνωση της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης