Απεσταλμένος από τη zougla.gr συμμετείχα στην διήμερη συνάντηση Ελλήνων και Γερμανών δημοσιογράφων, που έγινε στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στους Άγιους Πάντες Αποκόρωνα, στα Χανιά. Το συνέδριο είχε μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνον για τα συμπεράσματα που προκάλεσαν οι εκατέρωθεν εισηγήσεις και αντιπαραθέσεις, αλλά και διαπιστώσεις όπως:

# Η οικονομική κρίση στη χώρα έχει προκαλέσει κοινωνικούς αποκλεισμούς. Ουδείς στο κέντρο ενδιαφέρεται για σημαντικά πράγματα που συμβαίνουν στην περιφέρεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

# Τα μεγάλα Μέσα ενδιαφέρονται να προβάλουν γεγονότα όπως οι γάμοι «σελέμπριτις», σε μια προσπάθεια να αποσπασθεί το ενδιαφέρον από τα καθημερινά προβλήματα που έχει προκαλέσει η κρίση.

Έτσι αποκλείονται θέματα που προσπαθούν να ρίξουν φως στα αίτια και σε όλα εκείνα που οδηγούν στην παράταση της κρίσης.

Η συνάντηση στα Χανιά, έγινε μετά από πρωτοβουλία του εκδότη, μιας από τις εξέχουσες εφημερίδες της Επαρχίας, τα «Χανιώτικα Νέα», Γιάννη Γαρεδάκη, έδωσε την ευκαιρία σε «διαμορφωτές της κοινής γνώμης» από τις δύο χώρες να αντιληφθούν πως τα ελληνικά όσο και τα γερμανικά Μ.Μ.Ε., αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, ανέδειξαν τη λανθασμένη γερμανική πολιτική που ασκείται στην περίπτωση της χώρας μας.

Μετά από το επεισόδιο με την ωμή παρέμβαση απεσταλμένου της πρεσβείας να «παρακολουθεί» τη συνάντηση, ο Δημήτρης Τσαλαπάτης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ξεσπάθωσε: Ο Γερμανός επιτετραμμένος «μπορεί να μην έχει τον θεσμικό ρόλο, αλλά έχει θεσμική λειτουργία,είναι εντεταλμένος από την καγκελάριο κα Μέρκελ, την πολιτική της οποίας εγκρίνει το 80% του γερμανικού λαού και έρχεται στην Ελλάδα ακολουθώντας μία κατεύθυνση που του έχουν υποδείξει και προετοιμάζει το έδαφος για μια σειρά από οικονομικές συμφωνίες στην παραγωγή, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων των Δήμων».

Αναφέρθηκε επίσης, στην πρόσφατη συνάντηση του κ. Φούχτελ με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών επισημαίνοντας το ενδιαφέρον του για την εκκλησιαστική περιουσία, πράγμα που αρνήθηκαν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι.

Οι εργασίες τους συνεδρίου (Παρασκευή) έδωσαν τη δυνατότητα στους Γερμανούς δημοσιογράφους να αντιληφθούν, μέσα από τις παρεμβάσεις Ελλήνων συναδέλφων τους -ακόμη και μέσα από στιγμές έντασης-τα προβλήματα που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Ακούστηκαν στη διάρκεια του διημέρου κριτικές για τη στάση της Γερμανίας απέναντι στις χώρες του νότου της Ευρώπης. Έγινε ακόμη και κριτική εκ των έσω -από Γερμανίδα συνάδελφο η οποία ανέλυσε την κατάσταση από μια οπτική γωνία που δεν… άρεσε στον εκπρόσωπο της γερμανικής Πρεσβείας.

Ήταν μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συνάντηση που στην πραγματικότητα έφερε πιο κοντά Γερμανούς δημοσιογράφους στα προβλήματα της Ελλάδας. Προβλήματα που εν πολλοίς οφείλονται στη γερμανική στάση απέναντι στην ελληνική κρίση.

Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι

1. Reinhard Laska [Ράϊνχαρντ Λάσκα]

Συντάκτης του ZDF (δεύτερο πρόγραμμα γερμ. τηλεοράσεως), επικεντρώνεται σε θέματα: οικονομία, εργασία, μετανάστευση. Το 2009 μαζί με τον Christian Rohde πήρε το «Βραβείο γερμανικής οικονο-μικής ταινίας» «Το παιγνίδι με τα δισεκατομμύρια. Ποιός έπαιξε στο ζάρι τα λεφτά μας».


2. Volker Finthammer (1963) [Φόλκερ Φίντχαμμερ]

Αρχισυντάκτης του ραδιοφωνικού σταθμού Deutschlandfunk (ντώυτσλαντ-φουνκ), μοναδικού παγγερμανικής εμβέλειας, συντηρητικών πολιτικών αρχών.

3. Ulrike Herrmann (1964) [Ουλρίκε Χέρμανν]

Ξεκίνησε την σταδιοδρομία της ως εκπρόσωπος τύπου της υπουργού των πρασίνων Sager στο κρατίδιο του Αμβούργου. Καλύπτει το οικονομικό ρεπορτάζ της ημερήσιας εφημερίδας Die Tageszeitung [Ντι Τάγκες-τσάϊτουνγκ], έδρα Βερολίνο, η οποία πρόσκειται στο κίνημα των Πρασίνων. Συγγραφέας με συχνές εμφανίσεις σε τηλεοπτικά πάνελ με πολιτικο-οικονομικά θέματα. Από το 2007 ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με θέματα γύρω από την οικονομική κρίση και το ευρώ.

Οι Έλληνες

Σπύρος Μοσκόβου (διευθυντής ελληνικής υπηρεσίας DW)
Νατάσα Μπαστέα (ΤΑ ΝΕΑ)
Μανώλης Αναγνωστάκης (Μεga)
Νικόλας Βουλέλης (δντης Σύνταξης Εφημερίδας των Συντακτών)
Μανώλης Χαλκιαδάκης (πρόεδρος ΣΗΠΕ))
Γιώργος Βλαβιανός (ΑΝΤ1)
Ηλίας Σιακαντάρης (Καθημερινή)
Δημήτρης Τσαλαπάτης (Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ)
Δημήτρης Κακαβελάκης (δημοσιογράφος-λογοτέχνης)
Ευτύχης Παλλήκαρης (αρχισυντάκτης ΗΜΕΡΗΣΙΑ)
Γιάννης Αγγέλης (αρχισυντάκτης capital.gr)
Αντώνης Σκαμνάκης ( επ. καθηγητής ΜΜΕ στο ΑΠΘ)
Κώστας Μπετινάκης (zougla.gr & styx.gr)
Γιάννης Παπαδημητρίου (DW)

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Δριμεία κριτική στη γερμανική πολιτική για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης και τον τρόπο με τον οποίο γερμανικά Μ.Μ.Ε. αντιμετώπισαν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ασκήθηκε χθες στο πλαίσιο της διημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (Ιδρυμα “Αγία Σοφία”) στην οποία συμμετείχαν Eλληνες και Γερμανοί δημοσιογράφοι.

Δεν έλειψαν μάλιστα και οι στιγμές έντασης, ενώ, στο πλαίσιο της συζήτησης, επικαιροποιήθηκε το αίτημα για καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων.

Κατά την πρωινή συνεδρία Ελληνες και Γερμανοί δημοσιογράφοι μίλησαν με αριθμούς, αλλά και με συναισθήματα, για την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και ιδιαίτερα την Ελλάδα.

H Ulrike Herrmann που μίλησε με αριθμούς, επιχείρησε να δώσει μία “χειροπιαστή” εικόνα της Γερμανίας. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 83% των Γερμανών πιστεύουν ότι η γερμανική ευρωπαϊκή πολιτική είναι σωστή, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο (σχεδόν διπλάσιο) από αυτό των ψηφοφόρων της Αγκελας Μέρκελ, κάτι που δείχνει πως οι Γερμανοί είναι ικανοποιημένοι από την πολιτική στάση της χώρας τους.

Εκείνο που υποστήριξε ήταν ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό της Γερμανίας ήταν ότι πολύ πριν από το ευρώ, αλλά και στη συνέχεια, οι πραγματικοί μισθοί των Γερμανών μειώνονταν έπειτα από πολιτική βούληση.

Αποτέλεσμα τούτου σήμερα είναι το ¼ των μισθωτών στη Γερμανία να αμείβεται με πολύ χαμηλούς, κακούς μισθούς. Η πολιτική αυτή ξεκίνησε από το 1996, ακριβώς εν όψει του ευρώ. Αν δεν υπήρχε το ευρώ, λέει η Ulrike Herrmann, δεν θα υπήρχε λόγος συμπίεσης των μισθών των Γερμανών.
Σήμερα, εξηγεί, οι Γάλλοι είναι εκείνοι που πιέζονται πιο ασφυκτικά από τη Γερμανία να μειώσουν τους μισθούς. Κάπου εδώ η δημοσιογράφος εξήγησε πως οι θέσεις της αυτές ανήκουν σε μια συντριπτική… μειοψηφία, αφού μόνο ένα 10% των Γερμανών έχουν ίδια άποψη με εκείνη. Κατόπιν αναφέρθηκε στην Κεντρική Τράπεζα, η οποία βρίσκεται σε πανικό.

Ο αποπληθωρισμός είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στον καπιταλισμό, ουδένας παίρνει δάνειο, ουδένας δεν αγοράζει.  Το πρόβλημα της ευρωπαϊκής κρίσης είναι λοιπόν πολύπλευρο και κατά τη γνώμη της Ulrike Herrmann, αν τελικά υπάρξει διάσπαση του νομίσματος, αυτό θα οφείλεται όχι στην Ελλάδα, αλλά στη Γαλλία, αν φυσικά η Γερμανία συνεχίσει την ίδια πολιτική που έχει σήμερα.

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

«Τελικά θέλετε ή δεν θέλετε το ευρώ και την Ευρωζώνη; Γιατί από κάποιες εισηγήσεις διαπιστώνω ότι υπάρχει αυτό το ερώτημα» ανέφερε ο Γερμανός δημοσιογράφος Ρέιναρντ Λάσκα.
«Μερικά πράγματα που θεωρούνται στη Γερμανία αυτονόητα στην Ελλάδα δεν είναι. Χρειάζεται ένας τρόπος, μια πολιτική. Μερικές φορές θεωρείτε και θεωρούμε ότι, αφού είναι σωστό κάτι για μας, θα πρέπει να το “φυτεύσουμε” σε μια άλλη χώρα και αυτό είναι λάθος» ήταν το σχόλιο του Ευτύχη Παλλήκαρη, αρχισυντάκτη της “Ημερησίας”, ενώ για το ευρώ σημείωσε πως «το ότι κάνουμε κριτική για το ευρώ δεν σημαίνει ότι το αμφισβητούμε. Στην Ελλάδα και διεθνώς πριν από λίγο καιρό οι θιασώτες της εξόδου από το ευρώ ήταν πολύ πιο ισχυροί από ότι σήμερα. Στην Ελλάδα σήμερα η άποψη για το ευρώ είναι κυρίαρχη, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λέμε την άποψή μας».

Για το ίδιο θέμα ο Δ. Τσαλαπάτης δήλωσε πως «εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι το ευρώ θέλει και συμπληρωματικές πολιτικές. Οι εξελίξεις έδειξαν ότι ένα νόμισμα που εκφράζει μία ενωτική διάθεση δεν μπορεί να είναι ιδιοκτησία της Γερμανίας που το χρησιμοποιεί για να ενισχύει τις εξαγωγές της. Δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες χώρες στην Ε.Ε. Υπάρχουν λαοί με ίδια δικαιώματα, ίδιες απαιτήσεις και ισότιμοι εταίροι που διαβουλεύονται και συναποφασίζουν».

Γερμανικές αποζημιώσεις

Στην εισήγηση του ο απεσταλμένος των «zougla.gr» αρχισυντάκτης του «styx.gr» επικεντρώθηκε στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και το χρέος προς την Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερα αναφορές στα μαρτυρικά χωριά και στα δεινά που υπέστησαν οι κάτοικοι της χώρας από τη ναζιστική κατοχή.

«Τα λέω αυτά με πλήρη γνώση ότι οι σημερινοί Γερμανοί δεν έχουν καμία σχέση με τα δεινά που προκάλεσαν και στους ίδιους το ναζιστικό καθεστώς. Το ζήτημα όμως είναι οικονομικό, όπως αυτό που αντιμετωπίζουμε εδώ με το μνημόνιο».

Για το λόγο αυτό επιλέχθηκε από τον οργανωτή του συνεδρίου, η επίσεκψη στην μαρτυρική Κάνδανο, για να ενημερωθούν ιδίοις όμασι τι σημαίνει για τους Κρήτες «ναζιστική θηριωδία».

Αναγκαία επισήμανση…

Οι δύο ημέρες του συνεδρίου στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου και τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα που συζητήθηκαν ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να αντιληφθούν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι τις επιπτώσεις της γερμανικής πολιτικής στη χώρα μας. Οι Έλληνες συνάδελφοι τούς μετέφεραν την αγανάκτηση των πολιτών. Επεσήμαναν τα λάθη και τις υπερβολές. Ξεκαθάρισαν ότι ζητούμενο πρωταρχικό είναι η αξιοπρέπεια. Τα ρεπορτάζ των “Χ.Ν.” για τη διημερίδα και αυτά που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους ανεγκέφαλους επιμένουν να πετούν λάσπη και να μηδενίζουν πρόσωπα και προσπάθειες που φέρνουν τα Χανιά στο επίκεντρο της διεθνούς σκηνής. (Τα Χανιώτικα νέα).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης