Ελληνογερμανική… ναυμαχία για τα «γερμένα» υποβρύχια

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014, 19:24
Ελληνογερμανική… ναυμαχία για τα «γερμένα» υποβρύχια
Στην αντεπίθεση πέρασε η γερμανική εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία παραμένουν στα ναυπηγεία.

Πρόκειται για τη «ThyssenKrupp Marine Systems» (TKMS), με έδρα το Κίελο, που έχει εξαγοράσει την «Howaldtswerke-Deutsche Werft» - HDW, με την οποία είχε υπογραφεί η συμφωνία για την κατασκευή των υπερσύγχρονων υποβρυχίων τύπου 214, τα οποία όμως δεν έχουν ακόμη παραδοθεί. Υπενθυμίζεται πως το μοναδικό υποβρύχιο που παραδόθηκε… έγερνε!

Η συγκεκριμένη επιχείρηση προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου να εκδώσει καταλογιστική πράξη σε βάρος της, ύψους 115.000.000 ευρώ, με την οποία ουσιαστικά την καλεί να επιστρέψει το σύνολο των ποσών του ελληνικού Δημοσίου, που έχουν καταβληθεί από το 2010 έως τα μέσα του 2011 ως αχρεωστήτως καταβληθέντων. Το ποσό αυτό δόθηκε σε δύο δόσεις των 18 και 97 εκατ. ευρώ.

Τι υποστηρίζει η γερμανική εταιρεία

Η σχετική πράξη διαβιβάστηκε στη Δ.Ο.Υ. κατόπιν εντολής του Υπουργού Άμυνας, ο οποίος επικαλείται αδικαιολόγητο πλουτισμό της γερμανικής εταιρείας λόγω της καθυστέρησης παράδοσης των υπερσύγχρονων υποβρυχίων «κλάσης 214». Το Ελληνικό Δημόσιο έχει προσφύγει και στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας, ζητώντας να του επιδικαστεί αποζημίωση για την καθυστέρηση παράδοσης των υποβρυχίων. Σε περίπτωση που η προσφυγή γίνει δεκτή, θα επιδικαστεί στο Δημόσιο ποσό που αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ.

Η γερμανική εταιρεία χαρακτηρίζει αντισυνταγματική και παράνομη την καταλογιστική πράξη, καθώς αρμόδιος για το θέμα καταλογισμών σε ιδιώτες είναι ο Υπουργός Οικονομικών. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι παραβιάστηκε η συνταγματική επιταγή του άρθρου 20 που επιτάσσει πριν την έκδοση οποιασδήποτε καταλογιστικής πράξης να καλείται ο ενδιαφερόμενος σε ακρόαση, ενώ ανέφεραν πως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εφάρμοσε λανθασμένα τη νομοθεσία.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014, 19:28