«H Ελλάδα είναι όμορφη, επισκεφτείτε την Κρήτη». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Deutsche Welle Έρικ Μπέτερμαν υποδέχεται τη μικρή ομάδα επτά Ελλήνων καρναβαλιστών από την Πόμπια της Κρήτης και παροτρύνει τους συμπατριώτες του που πίνουν, γελάνε και γιορτάζουν το καρναβάλι στην κεντρική είσοδο του Ραδιομεγάρου να πάνε στην Ελλάδα.


Μια ομάδα Ελλήνων καρναβαλιστών από την Πόμπια της Κρήτης επισκέπτεται το καρναβάλι στη Ρηνανία. Σε λίγες μέρες περιμένουν τους Γερμανούς φίλους τους στο κρητικό χωριό, για να ξαναγιορτάσουν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επτά κεφάτοι Κρητικοί επισκέπτονται για μία εβδομάδα το καρναβάλι στην Κολωνία και στη Βόννη, προσκεκλημένοι του συλλόγου καρναβαλιστών «Grosse Dransdorfer KG e.V». Ο Βίλφριντ Κλάιν, πρόεδρος του συλλόγου, βρέθηκε πριν από τρία χρόνια στο μικρό χωριό της νότιας Κρήτης. Πιάνοντας κουβέντα με τους κατοίκους για το πώς περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους, εκείνοι του μίλησαν για το καρναβάλι τους. Ένα νυχτερινό καρναβάλι, όπως το αποκαλούν, το οποίο μετράει 35 χρόνια ζωή. Ήθελε να μάθει περισσότερα και να δει φωτογραφίες. Οι φιλόξενοι κάτοικοι της Πόμπιας τού πρότειναν τότε να πάει και να δει από κοντά πώς γιορτάζουν.

Έτσι κι έγινε, όπως λέει η Ελένη Καφάτου, μεταφράστρια της ομάδας και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Πόμπιας: «Όντως πέρυσι ήρθαν 20 άνθρωποι, μεγάλης ηλικίας αλλά με τεράστιο κέφι, με τεράστια χαρά, και φέρανε κάτι πρωτότυπο στο χωριό μας. Κρατούσανε καραμελίτσες “Haribo”. Τα μικρότερα παιδιά χάρηκαν πάρα πολύ, και φέτος περιμένουν πώς και πώς πότε θα ξανάρθουν για να πάρουν τις καραμελίτσες. Ένα έθιμο που εμείς δεν το έχουμε».

Ομοιότητες και διαφορές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε λίγες ημέρες, οι Γερμανοί καραναβαλιστές ετοιμάζονται να πάρουν για δεύτερη φορά τον δρόμο προς την Κρήτη και να ξαναγλεντήσουν με τον τρόπο των Κρητικών.

O Βίλφριντ Κλάιν«Οι ομοιότητες μεταξύ των δυο καρναβαλιών είναι η χαλαρότητα που υπάρχει τόσο στο καρναβάλι της Ρηνανίας όσο και στο κρητικό. Μια από τις διαφορές είναι ότι εδώ στη Γερμανία έχουμε την τάση να οργανώνουμε υπερβολικά τα πράγματα και να τα κάνουμε δεσμευτικά. Στην Κρήτη είναι διαφορετικά, είναι πολύ πιο αυθόρμητα, και αυτό είναι πολύ όμορφο και πιο κοντά στο αυθεντικό καρναβάλι. Αυτό περνάει σ’ εμάς λίγο στο περιθώριο» λέει ο Βίλφριντ Κλάιν.

Παρόμοια είναι και η άποψη του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιώργου Φουστανάκη, ο οποίος για πρώτη φορά έρχεται στη Γερμανία: «Οι διαφορές οι δικές μας με τις δικές τους είναι ότι αυτοί δίνουν πιο πολύ βάση στις φορεσιές ενώ εμείς δίνουμε πιο πολύ βάση στο γέλιο. Ο θεατής δεν υπάρχει περίπτωση να μη γελάσει».

Η ομάδα των επτά Ελλήνων καρναβαλιστών που φιλοξενείται έχει πράγματι εντυπωσιαστεί από την ποικιλία και τον πλούτο των κουστουμιών. Παίρνουν όσο μπορούν ιδέες για το δικό τους το καρναβάλι, τηρουμένων βέβαια πάντα των οικονομικών αναλογιών.

Ελληνογερμανικές σχέσεις

Όσο για την ένταση των ελληνογερμανικών σχέσεων, η κεφάτη ομάδα των επτά Κρητικών δηλώνει πως δεν ένιωσε τίποτα τέτοιο. Φιλοξενούνται με τον καλύτερο τρόπο σε σπίτια Γερμανών φίλων και γίνονται παντού δεκτοί με χαμόγελα.

Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πόμπια Όπως αναφέρει και ο Βίλφριντ Κλάιν, «αυτή η ανταλλαγή οδήγησε στο να μιλάμε πιο πολύ μεταξύ μας και να κατανοούμε περισσότερο ο ένας τον άλλο. Είναι χρήσιμη αυτή η συνάντηση, γιατί και οι Έλληνες μπορούν να καταλάβουν αλλά και εμείς. Όταν οι Γερμανοί μιλάνε με τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα μπορούν να καταλάβουν περισσότερα για την κατάστασή τους. Και ίσως και εμείς με αυτές τις συναντήσεις να συμβάλουμε λίγο στη βελτίωση τον ελληνογερμανικών σχέσεων».

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια – εξάλλου, το κέφι και το γλέντι του καρναβαλιού είναι σίγουρα καλή αφετηρία προσέγγισης…

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης