Δεκαεπτά Ελληνόπουλα από τον Παναμά επισκέπτονται τη χώρα μας κατά την περίοδο των σχολικών διακοπών τους, στο πλαίσιο ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος. Οι ομογενείς μαθητές 4ης γενιάς βρίσκονται στην Ελλάδα, μαζί με τους δύο συνοδούς τους, από την περασμένη Παρασκευή και για δύο εβδομάδες. Μάλιστα, την πρώτη ημέρα τούς υποδέχτηκε στο γραφείο του, στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υφυπουργός Τέρενς Κουίκ και στη συνέχεια επισκέφτηκαν τη Βουλή, ενώ το Σάββατο ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης και τον Ιερό Βράχο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, οι 14 ομογενείς μαθητές 4ης γενιάς ήρθαν στην Ελλάδα στις 14 Ιανουαρίου για να συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκπαιδευτικής φιλοξενίας για δύο εβδομάδες, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τον πολιτισμό των προγόνων τους. Η τελετή υποδοχής τους έγινε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εκμάθηση ελληνικών και ελληνικών παραδοσιακών χορών, την εξοικείωση των μαθητών με τον ελληνικό πολιτισμό και την ανάδειξη των στενών σχέσεων Ελλάδας και Παναμά, μέσω της ναυτιλίας και της οικονομίας. Στοχεύει στην ενίσχυση των δεσμών των Ελλήνων ομογενών 4ης γενιάς του Παναμά με την Ελλάδα, στην ανάδειξη της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών και στην ενδυνάμωση της διαπολιτισμικής συνεργασίας ελληνικών φορέων με φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.
Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θεματικές εκπαιδευτικές ενότητες καθώς και ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, να μελετήσουν τον ελληνικό πολιτισμό και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στα πεδία της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της τέχνης, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος. Οι μαθητές προέρχονται από το ελληνικό σχολείο του Παναμά, ένα από τα καλύτερα σχολεία της χώρας, όπως αναφέρει η γενική γραμματεία, στο οποίο φοιτούν Έλληνες και φιλέλληνες μαθητές.

Ευτυχισμένα δήλωσαν τα παιδιά από την έως τώρα εμπειρία τους, αφού το πρόγραμμα περιελάμβανε ως και επίσκεψη στο γήπεδο Καραϊσκάκη και προπόνηση με την ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού, συνδέοντας τα δύο πλέον κομβικά λιμάνια στην παγκόσμια ναυτιλία, του Πειραιά και του Παναμά, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σημειώνεται πως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιά σε συνεργασία με την πρεσβεία του Παναμά και το Odysseus & Athena Institute, με τίτλο «Θερινό Σχολείο Ελλήνων ομογενών του Παναμά», υπό την αιγίδα της γενικής γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών και με τη βοήθεια του δήμου Πειραιά.

Το πρόγραμμα τελεί επίσης υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Παναμά στην Ελλάδα, τη μόνη πρεσβεία που έχει έδρα τον Πειραιά, αντί για την Αθήνα, καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τις σχέσεις της ελληνικής ναυτιλίας με τον Παναμά, αφού, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός της γενικής γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, Δημήτρης Πλευράκης, ο πρώτος που διέσχισε τη διώρυγα του Παναμά ήταν Έλληνας πλοίαρχος, κάτι που επαναλήφθηκε και στις μέρες μας μετά τη διεύρυνσή της.

Οι Έλληνες στον Παναμά

Οι Έλληνες στον Παναμά αποτελούν μια σημαντική κοινότητα. Βρέθηκαν στη χώρα αυτή από την πρώτη στιγμή δημιουργίας του καναλιού το 1885, όταν τους επέλεξαν οι Γάλλοι μηχανικοί, λόγω της εξειδίκευσής τους από τη διάνοιξη του Ισθμού της Κορίνθου, ως εργάτες για την κατασκευή της Διώρυγας. Η παρουσία τους, όπως επισημαίνει η γενική γραμματεία, είναι ισχυρή και αδιάλειπτη μέχρι σήμερα, καθώς διατηρούν ελληνικό σχολείο, για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και των ελληνικών εθίμων από την πρώτη στιγμή της παρουσίας τους στον Παναμά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης