Έλλειψη ψαριών λόγω υπεραλίευσης στο Ιόνιο

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 10 Απριλίου 2011, 00:22
Έλλειψη ψαριών λόγω υπεραλίευσης στο Ιόνιο

Φθίνουσα είναι η συνολική ποσότητα της ετήσιας αλιείας από τους παράκτιους ψαράδες στο Ιόνιο Πέλαγος λόγω της υπεραλίευσης, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Συνδέσμου Παράκτιων Αλιέων, Νίκο Παράσχη.

Για το συγκεκριμένο θέμα, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Παράκτιων Αλιέων είχε συνάντηση με τον Λιμενάρχη Ζακύνθου, Γιάννη Στάθη, στον οποίο και κοινοποίησαν τις παρατηρήσεις και τα προβλήματα του κλάδου τους.

«Εμείς, οι παράκτιοι αλιείς, βλέπουμε κάθε χρόνο το εισόδημά μας να μειώνεται, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται το κόστος συντήρησης των σκαφών μας. Μια ομάδα κακών ερασιτεχνών ψαράδων, οι οποίοι κάποτε ήταν επαγγελματίες, απέσυραν τα σκάφη τους, παίρνοντας αποζημίωση. Την ίδια ώρα, όμως, δημιούργησαν ταχύπλοα ερασιτεχνικά σκάφη και ψαρεύουν με περισσότερα παραγάδια από τους επαγγελματίες. Το Προεδρικό Διάταγμα του 2009, προβλέπει ότι κάθε ερασιτέχνης πρέπει να έχει μέχρι 150 αγκίστρια, και το κάθε σκάφος μέχρι 300. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αλιεύουν μέχρι 5 κιλά ψάρια, ανεξάρτητα από το πόσα άτομα επιβαίνουν στο σκάφος. Αυτοί, όμως, όχι μόνο δεν εφαρμόζουν το Νόμο, αλλά πουλάνε τα ψάρια που πιάνουνε με μειωμένες τιμές στους εμπόρους και έτσι όταν πάμε εμείς να πουλήσουμε τα δικά μας, δεν τα παίρνουν. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και καλούμε το Λιμεναρχείο, αλλά και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα της Πολιτείας να σταματήσουν αυτό το έγκλημα που γίνεται εις βάρος μας», ανέφερε ο Νίκος Παράσχης στην ομιλία του.

Πηγή: imerazante.gr


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 10 Απριλίου 2011, 00:22