Την πεποίθηση ότι ο Δίσκος της Φαιστού είναι μια προσευχή προς την μητέρα, εξέφρασε ο γλωσσολόγος- αρχαιολόγος, συντονιστής του προγράμματος ERASMUS + του ΤΕΙ Κρήτης, Γκάρεθ Όουενς, μιλώντας σε εκδήλωση στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Δίσκος, «το πρώτο μινωικό cd rom», όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Όουενς, ανακαλύφθηκε το 1908 στο παλάτι της Φαιστού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σημεία σε γραφή μινωική, που είναι χαραγμένα στις δύο πλευρές του δίσκου, διαβάζονται από έξω προς τα μέσα, με την λέξη I-QE-KU-RJA (YGEIAN + AGAPH), να εμφανίζεται σε τρία διαφορετικά σημεία στην μια πλευρά του δίσκου της Φαιστού, η οποία και δίνει και την ερμηνεία της ανάλογα με την θέση που βρίσκεται.

Κλειδί του δίσκου είναι η λέξη ΑΚΚΑ δηλαδή «έγκυος μητέρα». I-QE ερμηνεύεται ως «μεγάλη κυρία με σημασία». Η μια πλευρά είναι αφιερωμένη στην έγκυο γυναίκα, ενώ η άλλη στην γυναίκα που γεννάει.

«Η πιο σταθερή λέξη και αξία είναι η μητέρα», σε αυτήν τη μεγάλη μητέρα της μινωικής εποχής είναι αφιερωμένος ο δίσκος”, υπογράμμισε ο κ. Όουενς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια ο κ. Όουενς με αφορμή τις πρόσφατες ανασκαφές στην Αμφίπολη, έκανε λόγο για τη σπουδαιότητα των ευρημάτων για τον παγκόσμιο πολιτισμό, ενώ κατέθεσε την υποστήριξή του για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας.

Πηγή: haniotika-nea.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης