Δεν παρατηρήθηκαν εμφανείς επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond», σύμφωνα με το περιεχόμενο έκθεσης του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών.

Για έκτη χρονιά ο συγκεκριμένος οργανισμός πραγματοποίησε μετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο πετρελαϊκής ρύπανσης. Ειδικότερα, στην έκθεση επισημαίνεται πως οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων, το 2013, ήταν ιδιαίτερα χαμηλές σε όλους τους σταθμούς και τα βάθη, με τα στοιχεία να είναι παρόμοια με εκείνα που εντοπίζονται συνήθως σε δείγματα τα οποία λαμβάνονται στην ανοιχτή θάλασσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στις συγκεντρώσεις των πετρελαϊκών υδρογονανθράκων στη στήλη του θαλασσινού νερού κατά τη διάρκεια του έτους, σε όλες τις περιπτώσεις ήταν μικρές και δεν βρέθηκαν σε κανένα σημείο στοιχεία πετρελαϊκής ρύπανσης.

Το ΕΛΚΕΘΕ, με αίτημα του τότε Υπουργείου Ναυτιλίας, ξεκίνησε συστηματικές μετρήσεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, αμέσως μετά το ναυάγιο του «Sea Diamond» στην περιοχή της Καλντέρας, προκειμένου να παρακολουθείται η ποιότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος και να καταγράφονται άμεσα οι τυχόν επιπτώσεις από το ναυάγιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης