"Εμφύλιος" στον Κορυδαλλό

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013, 15:40


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος


Εμφύλιος έχει ξεσπάσει στις φυλακές Κορυδαλλού μεταξύ της διευθύντριας του ιδρύματος Μαρίας Στέφη και των υπαλλήλων της εξωτερικής φρουράς.

Οι φύλακες κατηγορούν την επικεφαλής του σωφρονιστικού καταστήματος ότι μέσω τεχνασμάτων μετατρέπει τις ώρες υπερωριακής απασχόλησης σε ρεπό, προκειμένου να μην καταβάλει τα χρήματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, τη στιγμή μάλιστα που, όπως καταγγέλλουν, το Υπουργείο Δικαιοσύνης στέλνει κανονικά τα κονδύλια που απαιτούνται προκειμένου να καλυφθούν οι ώρες των υπερωριών.

Η κατάσταση φαίνεται να έχει φτάσει στα άκρα, καθώς, όπως εξηγούν στελέχη της εξωτερικής φρουράς στο zougla.gr, αυτή τη στιγμή τα οφειλόμενα ρεπό σε 200 εξωτερικούς φρουρούς του Kορυδαλλού ξεπερνούν τις 30.000!

Παρέμβαση εισαγγελέα

Πρόσφατα στελέχη της εξωτερικής φρουράς επισκέφθηκαν τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά και προσκόμισαν στοιχεία που φέρονται να εκθέτουν τη διευθύντρια.Οι φύλακες κατήγγειλαν ότι η κυρία Στέφη με αλχημείες άρχισε να μετατρέπει αθροιστικά και συμψηφιστικά τις ώρες υπερωριακής απασχόλησης σε ρεπό, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι αφενός να μην εισπράττουν τα χρήματα από τις υπερωρίες και αφετέρου, λόγω του μικρού σε αριθμό προσωπικού, να μην ξεκουράζονται ούτε μία ημέρα.

«Η Διευθύντρια του Καταστήματος Κράτησης, η οποία είναι η υπεύθυνη για τις αποδοχές και για την ορθή κατανομή των ωρών ανάμεσα στις υπηρεσίες, πληρώνει τα νυχτερινά, τις αργίες και τα εξαιρέσιμα, τόσο στην εξωτερική φρουρά όσο και τη σωφρονιστική υπηρεσία. Εκείνη μετατρέπει τον υπερωριακό χρόνο όλου του προσωπικού της εξωτερικής φρουράς σε οφειλόμενα ρεπό, με αποτέλεσμα το προσωπικό να υφίσταται οικονομική ζημία και το κράτος να χρεώνεται με ρεπό, ενώ έχει στείλει τα χρήματα για να πληρωθεί το προσωπικό. Εύλογο είναι το ερώτημα πού πηγαίνουν τα χρήματα» αναφέρει στο zougla.gr υπάλληλος της εξωτερικής φρουράς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο λόγος που κάποιοι από τους εξωτερικούς φύλακες -82 συγκεκριμένα- κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη είναι ότι, ενώ έκαναν διαδοχικές έγγραφες ενημερώσεις για την αυθαιρεσία που τους στερεί επιπλέον εισοδήματα και προς τη διευθύντρια αλλά και προς την ηγεσία του υπουργείου, αγνοήθηκαν.

«Ο εισαγγελέας δεν πίστευε στα μάτια του. Ενώ το υπουργείο στέλνει κανονικά χρήματα, δεν τα δίνουν και δεν γνωρίζει κανείς πού καταλήγουν. Έγινε όχληση και στο υπουργείο, αλλά σφυρίζουν ανέμελα. Μετά τις καταγγελίες σχηματίστηκε δικογραφία και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της. Επιπλέον, όλοι οι εξωτερικοί φρουροί έχουν κάνει αγωγή για να διεκδικήσουν τη νόμιμη αποζημίωσή τους για την παραχθείσα εργασία που έχουν προσφέρει» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Εμφανίζουν τις φυλακές ως… κλειστές

Ωστόσο, πλήθος ερωτημάτων σχετικά με τη νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθούνται από τους επικεφαλής του σωφρονιστικού καταστήματος εγείρεται από τους ισχυρισμούς στελεχών της εξωτερικής φρουράς ότι, ενώ οι υπάλληλοι δουλεύουν υπερωρίες και εργάζονται και τα Σάββατα, στα επίσημα έγγραφα βεβαιώνεται ότι βρίσκονται στην υπηρεσία τους μόνο της καθημερινές.

Οι ισχυρισμοί τους φαίνεται πως ευσταθούν, καθώς, σύμφωνα με σχετική βεβαίωση ενός υπαλλήλου η οποία βρίσκεται στη διάθεση της ηλεκτρονικής εφημερίδας, στις στήλες «Σάββατα» και «Απογευματινές υπερωρίες» οι ώρες εργασίας που αναγράφονται είναι μηδενικές, τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν ισχύει, κατά τις καλά ενημερωμένες πηγές.Οι φύλακες πρόσφατα απέστειλαν εξώδικο στη διευθύντρια των φυλακών και προσκόμισαν τα στοιχεία της σε βάρος τους αδικίας, ενώ με εισαγγελική παραγγελία ζήτησαν έγγραφα και στοιχεία που αφορούν το αναλυτικό ημερήσιο και ωριαίο πρόγραμμα από το έτος 2012 μέχρι σήμερα.

Η παράκλησή τους ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν εισακούστηκε.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013, 16:29