Εκτεταμένο πρόγραμμα εμβολιασμού ζώων για την πρόληψη του μελιταίου πυρετού, ο οποίος μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στην Αχαΐα, στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία.

Από τις αρχές της άνοιξης έως σήμερα, με ευθύνη των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και των κατά τόπους αγροτικών κτηνιατρείων, έχουν εμβολιαστεί 13.657 ζώα, στην Αχαΐα, 15.898 ζώα στην Ηλεία και 24.041 ζώα στην Αιτωλοακαρνανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγχρόνως δίνεται βαρύτητα στην πρόληψη με την συνεχή ενημέρωση, τόσο των κτηνοτρόφων, όσο και των εργαζομένων στα κατά τόπους σφαγεία.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ο μελιταίος πυρετός ή βρουκέλλωση, μεταδίδεται από τα ζώα, κυρίως τα αιγοπρόβατα, στον άνθρωπο, συνήθως μετά την κατανάλωση προϊόντων γάλακτος που δεν έχει υποστεί παστερίωση.

Έτσι το φρέσκο γάλα, τα μαλακά τυριά, αλλά και το παγωτό μπορούν να μεταφέρουν το μικρόβιο στον άνθρωπο. Επίσης στην ανακοίνωση της Περιφέρειας προστίθεται, πως επειδή η μετάδοση μπορεί να είναι και αερογενής, η Brucella melitensis υπήρξε ο μικροοργανισμός επιλογής για την πρώτη βόμβα βιολογικού πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα όπως τονίζεται, αερογενώς μολύνονται και άτομα, που για επαγγελματικούς λόγους έρχονται σε επαφή με τα ζώα που φέρουν τη νόσο, όπως για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι σε σφαγεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης