Οι χρυσές μπίζνες στο Ελληνικό που είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανάπλασης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φαίνεται ότι έκαναν έναν ακόμη κροίσο να επενδύσει στην Ελλάδα. Ο λόγος για τον Dinakar Singh, τον επικεφαλής του νεοϋορκέζικου fund TPG-Axon Capital Management που αγόρασε, προχθές, το 7,88% της Lamda Development προς 16,9 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουσιαστικά, ο Singh προσβλέπει σε σημαντικές υπεραξίες που θα προέλθουν από την αξιοποίηση του Ελληνικού, δηλαδή «ρίχνει» 17 εκατ. καθώς πιστεύει ότι θα έχει πολλαπλάσια κέρδη. Άλλωστε, το ποσό των 17 εκατ. ευρώ φαντάζει πολύ μικρό, εάν συγκριθεί με τα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 5 δις δολαρίων που διαχειρίζεται το fund.

Από ενέργεια μέχρι ΜΜΕ

Το TPG-Axon Capital Management έχει συμμετοχές σε εταιρείες κολοσσούς, όπως τα Macy’s τη γνωστή αμερικανική αλυσίδα ένδυσης-υπόδησης, ενεργειακούς ομίλους, αλλά και τη γνωστό οργανισμό μέσων ενημέρωσης TimeWarner Inc. Γενικότερα έχει επενδύσει στη φαρμακοβιομηχανία, την υγεία, την ενέργεια, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την τεχνολογία και τις πρώτες ύλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το TPG-Axon Capital Management, που ελέγχει το 6,82% της Folli-Follie, ιδρύθηκε το 2005 από τον Singh, ο οποίος υπήρξε, για 14 χρόνια, μεγαλοστέλεχος της Goldman Sachs. Το fund διαθέτει παραρτήματα σε Νέα Υόρκη, Χονγκ Κονγκ και Τόκιο και προσφέρει τις υπηρεσίες του σε υψηλότατης εισοδηματικής κατηγορίας ιδιώτες, συνταξιοδοτικά κεφάλαια (pension funds) και τράπεζες.

Στο ελληνικό real estate

Ο μεγαλοεπενδυτής είναι η πρώτη φορά που τοποθετείται στο ελληνικό real estate και στο project του Ελληνικού, όπου θα επενδυθούν περίπου 7 δις ευρώ. Και μάλλον ξέρει τι κάνει, εάν σκεφτεί κανείς ότι πολύ συχνά, οι επενδυτικές συμβουλές του αποτελούν κάτι σαν κανόνες του ευαγγελίου.

Άλλωστε, η εταιρεία ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθεί για το «λίφτινγκ» της έκτασης των 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό θα πρέπει να επενδύσει, κατά τις τρεις πρώτες πενταετείς φάσεις του έργου, τουλάχιστον το ποσό των 4,6 δισ. Από αυτά, 1,25 δις θα επενδυθεί για την υλοποίηση των υποδομών κοινής ωφέλειας, του Μητροπολιτικού Πάρκου και άλλων κοινόχρηστων χώρων.

Σε αυτήν λοιπόν την ανάπτυξη, σημαντικό ρόλο θα παίξει το TPC-Axon Capital Investment που αναμένεται να «βάλει πλάτη» ώστε να βρει η Lamda Development τα κεφάλαια που χρειάζονται για την ανάπλαση του Ελληνικού. Ο Singh «μυρίστηκε» επίσης, τα «σίγουρα» κέρδη που θα προσφέρει η υποχρεωτική δημιουργία καζίνο στο Ελληνικό, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα αποδοτική την επένδυσή του στην ελληνική αγορά.

Ας σημειωθεί ότι ο 45χρόνος manager είναι επικεφαλής του συλλόγου για την νωτιαία μυϊκή ατροφία, τον οποίο ίδρυσε αφότου ανακάλυψε το 2001 ότι η τότε 19 μηνών κόρη του έπασχε από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την καταπολέμηση της συγκεκριμένης νόσου ο Sigh έχει δαπανήσει, έως σήμερα, περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης