Μία υπόθεση η οποία ξεκίνησε ως «απλή» συμπλοκή ανάμεσα σε αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης και κακοποιούς, έμελλε, μέσα σε λίγες ώρες, να θεωρείται τόσο σοβαρή, ώστε να έχει αναλάβει τα ηνία, επί της ουσίας, η Αντιτρομοκρατική, ενώ συμμετέχει και η ΕΥΠ, σύμφωνα με πληροφορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση εξελίσσεται κυριολεκτικά ραγδαία. Ο αρχικά αλλοδαπός, Αλβανός, νεκρός, τελικά είναι Έλληνας, 35χρονος, και φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Το 1995, είχε συλληφθεί στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ενώ, σύμφωνα με άλλες πηγές, ίσως διατηρεί και φιλικές σχέσεις με τους «ληστές με τα μαύρα».

«Δεν πρέπει να βιαστούμε. Ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα. Πρόκειται για σοβαρή υπόθεση», υποστήριξε με νόημα ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, Ιωάννης Δικόπουλος, ο οποίος, όμως, κατά τα άλλα, υπήρξε απόλυτα φειδωλός.

Δεν έδωσε κανένα περαιτέρω στοιχείο, απέφυγε να συνδέσει τον νεκρό 35χρονο με τον αντιεξουσιαστικό χώρο, σύνδεση η οποία, όμως, πλανιόταν στον αέρα από νωρίτερα και φάνηκε να επιβεβαιώνεται μερικά λεπτά μετά τη λήξη της παρουσίασης, δίνοντας έτσι το μήνυμα πως η υπόθεση ξεφεύγει από το κοινό ποινικό έγκλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατ’ επέκταση, ελάχιστα λεπτά πριν τις 17.00, η Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισυνάπτεται και φωτογραφία του νεκρού 35χρονου στη Δάφνη, ενώ το αρχηγείο παρακαλεί οποιονδήποτε έχει στοιχεία για τον νεκρό να επικοινωνήσει με την Αστυνομία.

«Σε συνέχεια ενημέρωσης σχετικά με το σημερινό περιστατικό στη Δάφνη Αττικής ανακοινώνεται ότι ο θανάσιμα τραυματισθείς είναι ο Λάμπρος Φούντας του Γεωργίου και της Σοφίας γεννηθείς την 23/05/1975 στην Αθήνα.

Επισυνάπτεται φωτογραφία του και παρακαλούνται όσοι πολίτες γνωρίζουν οποιοδήποτε στοιχείο να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα: 1014, 1964 και 170. Επισημαίνεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ιστορία ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα, στην οδό Κουντουριώτη 33, στη Δάφνη. Δύο άτομα, τα οποία επέβαιναν σε ΙΧ, θεωρήθηκαν ύποπτα από πλήρωμα περιπολικού της ΕΛΑΣ, το οποίο και αποφάσισε να τους ελέγξει.

Μόλις, όμως, άναψε ο φάρος του περιπολικού, οι δύο επιβαίνοντες πετάχτηκαν έξω κι άρχισαν να πυροβολούν.

Κατά τη συμπλοκή σκοτώθηκε ο 35χρονος Φούντας, ενώ ο συνεργός του εξαφανίστηκε.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Αστυνομίας για το περιστατικό, «από την έρευνα που έγινε στο χώρο της συμπλοκής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε κάλυκες των 9 mm, τέσσερις βολίδες και ένα περίβλημα βολίδας.

Επίσης, δίπλα στο θανάσιμα τραυματισθέντα, ο οποίος φορούσε διπλά δερμάτινα γάντια, βρέθηκε περίστροφο τύπου ZASTAVA, στο βυκίο (μύλο) του οποίου βρέθηκαν έξι φυσίγγια εκ των οποίων τα δύο είχαν πυροδοτηθεί.

Στο σακίδιο που έφερε στην ωμοπλάτη, βρέθηκε μια χειροβομβίδα, η οποία παρελήφθη από αρμόδιο κλιμάκιο του ΤΕΕΜ. Μέσα στο μπουφάν του, είχε συσκευή ασύρματης επικοινωνίας.»

Όσο για το όχημα, είχε κλαπεί πριν λίγο από κάτοικο της περιοχής.

Την υπόθεση έχει αναλάβει τυπικά η Δίωξη Εγκλημάτων Κατά Ζωής. Όμως, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία παίζει μεγάλο ρόλο στις έρευνες, συμμετέχει ενεργά σε αυτές, ενώ πληροφορίες θέλουν και την ΕΥΠ να αναμιγνύεται.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο Λάμπρος Φούντας φέρεται να έχει συλληφθεί στον ευρύτερο χώρο του Πολυτεχνείου στα γεγονότα του 1995 και να διατηρεί φιλικές σχέσεις με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Είναι, σχεδόν, σίγουρο πως η υπόθεση θα έχει συνέχεια. Ήδη, υπήρξε μία μίνι πρώτη συνάντηση με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, άλλους αξιωματικούς και στελέχη του γραφείου Τύπου της Αστυνομίας, αλλά και υπεύθυνο του υπουργού, Μ. Χρυσοχοΐδη.

Η ηγεσία της Αστυνομίας προσδοκά πως αυτό το τυχαίο περιστατικό θα οδηγήσει σε συλλήψεις τρομοκρατών και, γιατί όχι, σε διάλυση κάποιας οργάνωσης.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Φούντας δεν είχε πάνω του δελτίο ταυτότητας ή κινητό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης