Ενημέρωση του ΣΔΟΕ για την απάτη εκατομμυρίων με το «Καθεστώς 42»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018, 14:07
Ενημέρωση του ΣΔΟΕ για την απάτη εκατομμυρίων με το «Καθεστώς 42»
Συνέντευξη τύπου στην οποία παρευρέθη και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου πραγματοποιήθηκε στο ΣΔΟΕ για την κομπίνα με το «Καθεστώς 42» την οποία είχε αναδείξει το zougla.gr.

Στη συνέντευξη τύπου ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Σταύρος Θωμαδάκης περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το κύκλωμα εξαπατώντας τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

Όπως είχε γράψει το zougla.gr, το κύκλωμα εισήγαγε από την Κίνα εμπορεύματα, κυρίως είδη ένδυσης και υπόδησης, κάνοντας χρήση του ειδικού τελωνειακού καθεστώτος 42. Δηλαδή τα εμπορεύματα εκτελωνίζονταν κανονικά στον Πειραιά και καταβάλλονταν οι αναλογούντες δασμοί αλλά δεν καταβάλλονταν ο ΦΠΑ καθώς ο τελικός προορισμός τους ήταν κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως η Ιταλία.

Με βάση πλαστά τραπεζικά παραστατικά «πιστοποιούνταν» ότι ο τελικός αγοραστής στην Ιταλία είχε εξοφλήσει την αγορά των προϊόντων και τα κοντέινερ απελευθερώνονταν και μεταφέρονταν σε άλλο χώρο. Από εκεί, σύμφωνα με όσα έδειξαν οι έρευνες, τα προϊόντα είτε διοχετεύονταν στην ελληνική αγορά χωρίς παραστατικά ή με πλαστά παραστατικά είτε μεταφέρονταν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα στη Βουλγαρία.

Από το κύκλωμα το οποίο εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το 2014 εκτιμάται ότι υπάρχουν διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ήδη έχουν συλληφθεί έξι άτομα, άλλα εννέα είναι κατηγορούμενα, μεταξύ των οποίων και δυο εκτελωνιστές.

Στους εμπλεκόμενους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και άλλα αδικήματα ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την εξακρίβωση του μεγέθους όλου του κυκλώματος.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου ο Στ. Θωμαδάκης παρουσίασε και ένα ακόμη είδος φορολογικής απάτης που "ευδοκιμεί” το τελευταίο διάστημα. Είναι η παύση λειτουργίας επιχειρήσεων, κυρίως του εμπορικού κλάδου, και η επανέναρξή τους με εμφανιζόμενο ως επιχειρηματία κάποιον «αχυράνθρωπο», όπως για παράδειγμα αλλοδαπούς χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή εισόδημα.

Οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν για κάποιο χρονικό διάστημα, και πριν αποδώσουν ΦΠΑ ή άλλους φόρους και εισφορές εξαφανίζονται. Μάλιστα σε μια περίπτωση η μη απόδοση μόνο ΦΠΑ ανήλθε στα περίπου 285.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου η K. Παπανάτσιου ρωτήθηκε για το ζήτημα της επιβολής προστίμου σε ιντερνετική στοιχηματική εταιρεία και αν οι έλεγχοι θα συνεχιστούν. Η ίδια απάντησε ότι μετά την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα καζίνο, «το επόμενο βήμα είναι η νομοθέτηση για το χώρο του ηλεκτρονικού τζόγου».

Διαβάστε τα σχετικά δημοσιεύματα του zougla.gr:
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018, 14:11