Γενική κινητοποίηση για τη φωτιά στα Κύθηρα

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017, 07:15
Γενική κινητοποίηση για τη φωτιά στα Κύθηρα
Με τα Κύθηρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξελίσσονται οι προσπάθειες των αρχών για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας και η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται ενώ έχει καεί το 1/3 του νησιού.Με το που ξημέρωσε ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις με εναέρια μέσα καθώς ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, με απόφαση του, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας το νησί, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Οι επόμενες δύο ώρες είναι κρίσιμες. Αν δεν αλλάξει κατεύθυνση ο άνεμος θα μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τη φωτιά στα Κύθηρα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Καπάκη το μέτωπο της φωτιάς είναι μήκους έξι χιλιομέτρων. Στη μάχη με τις φλόγες μετέχουν πυροσβεστικά οχήματα από όλη την Ελλάδα και σχεδόν το σύνολο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης της χώρας. «Πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά. Το έδαφος είναι δύσβατο, με ρείκια και θάμνους, και είναι δύσκολη η πρόσβαση για τα πεζοπόρα τμήματα» σημειώνει ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Xθες το βράδυ ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν αυτή την ώρα στο νησί είναι στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που δυσχεραίνει κυρίως τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή της κατεύθυνσής τους.Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Ευστράτιο Χαρχαλάκη έχουν καεί μέχρι στιγμής 15.000 στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης, ενώ κάτοικοι του νησιού που οι φλόγες έφτασαν κοντά στο σπίτι τους έχουν απομακρυνθεί.Επί ποδός οι αρχές
 
Συγκεκριμένα, ρίψεις νερού, σύμφωνα με την πυροσβεστική, ξεκίνησαν τρία αεροσκάφη τύπου καναντέρ, ενώ αναμένεται και η συμβολή ενός ελικοπτέρου Σινούκ.

Στις επτά το πρωί του Σαββάτου αναχώρησε και ένα πλοίο με οκτώ οχήματα με 32 πυροσβέστες και 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 3 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη, ενώ αναμένονται σε λίγο και άλλες δυνάμεις στο νησί.Στα Κύθηρα και ο Αποστόλου λόγω των καταστροφών σε καλλιέργειες 

Στο νησί μετέβη το Σάββατο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς έχουν σημειωθεί πολλές καταστροφές σε καλλιέργειες.

«Έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα» δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός.

«Δίνουμε όλοι τη μάχη, με επικεφαλής την πυροσβεστική για τον έλεγχο μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι πολύ γρήγορα θα ελέγξουμε την πύρινη λαίλαπα» τόνισε ο κ. Αποστόλου, ο οποίος θα προεδρεύσει σύσκεψης όλων των αρμόδιων φορέων.Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας που συνομίλησε με την κα Δούρου, τον κ Τόσκα και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής. Ρίψεις νερού, σύμφωνα με την πυροσβεστική, ξεκίνησαν τρία αεροσκάφη τύπου καναντέρ, ενώ αναμένεται και η συμβολή ενός ελικοπτέρου Σινούκ

«Η αρωγή και η στήριξη προς τα Κύθηρα θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής» δήλωσε από την πλευρά της η κα Δούρου.

Λόγω του μεγέθους και της έντασης της φωτιάς χρειάστηκε να εκκενωθούν μόνο το Σάββατο τέσσερις οικισμοί.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού κανένα σπίτι δεν έχει υποστεί ζημιές καθώς δόθηκε «μάχη στις αυλές των σπιτιών» κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Κυθήρων.

Η φωτιά έφτασε μέχρι τις αυλές των σπιτιών

Φωτογραφία: kithiraikanea.blogspot.gr, EUROKINISSI

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017, 14:43